In primele sase luni din 2011 s-au facut tot atatea transplanturi cat in intreg anul trecut

Ultima actualizare: 29-04-2012 02:16
masa de operatie

Din ce in ce mai multe familii din Romania au inteles ca atunci cand pierzi un om drag nu ai cum sa il inlocuiesti, dar macar poti sa il faci sa traiasca prin altii.

Drept urmare, in primele sase luni s-au facut tot atatea transplanturi cat in intreg anul trecut. La fel de adevarat este ca nu toti donatorii au fost in moarte cerebrala si ca multi soti s-au salvat intre ei.

Familia Herisanu este al VII- lea cuplu la care s-a putut face un transplant renal intre soti in utimul an. Doamna Dorina i-a donat rinichiul stang barbatului alaturi de care sta de 33 de ani. Un caz de compatibiliate ca al lor apare odata la cateva milioane.

In cazul transplantului de la un donator in viata, pacientul are mai multe sanse daca ar primi organul de la parinti, frati sau bunicii. Aceste situatii sunt insa rare. Numarul transplanturilor s-a dublat datorita familiilor celor decedati care au inceput sa accepte situatia.

DONATORI IN MOARTE CEREBRALA:

48 - in primele 6 luni din 2011
64 - in 2010
42 - in 2009

Concret, in sase luni, organele a 48 de donatori intrati in moarte cerebrala, cei mai multi victime ale unor accidente rutiere sau atacuri cerebrale, au salvat 144 de bolnavi.

Din pacate, in Romania lucrurile se urnesc greu. Inca avem mii de pacienti care asteapta cu anii o noua sansa la viata prin transplant.

La cei care insa nu au sansa sa existe compatibilitate cu un donator in viata, inrudit sau neinrudit genetic, o sansa e donatorul in moarte cerebrala.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO