Gata cu plantele etnobotanice! Parlamentarii au zis NU


Ultimul update: Marti 25 Septembrie 2012 16:09
Data publicarii: Marti 09 Februarie 2010 00:00
Categorie: Stiri Sociale

Dupa moartea fulgeratoare a unui tanar din Bucuresti si cazurile disperate a zeci de copii ajunsi in stare critica la spital, deputatii scot in afara legii produsele etno-botanice. Documentul votat nu specifica, deocamdata, numele acestora.

Analizele facute de specialisti au demonstrat ca 98% dintre plantele si prafurile care se vand in magazinele de vise sunt periculoase, pentru ca au fost stropite cu derivati de amfetamina si alte solutii cu efecte similare drogurilor.

Deja 3.000 de romani sunt consumatori de ierburi aromatice, potrivit estimarilor. Inspaimantor este ca numai 2% dintre produsele care se vand in magazinele de vise sunt sigure, anunta specialistii, care au facut numeroase teste.

Asta explica si numarul mare al celor care ajung la urgenta. In Capitala, intr-o luna si jumatate, 16 adolescenti au primit ingrijiri dupa ce s-au intoxicat cu substante etnobotanice, iar in Iasi numarul lor a ajuns la 40. Dureros este ca saptamana trecuta un elev de 16 ani a murit dupa ce a fumat o tigara halucinogena.

Si ca sa fie cat mai greu de prins, multi comercianti de etnobotanice nu dau niciun bon fiscal. Insa, daca e sa ne luam dupa autoritati, aceste magazine mai au oricum doar cateva zile de trait. Ministrul Sanatatii, Attila Cseke, spune ca a pregatit Guvernului o lista a produselor propuse pentru interdictie. Deputatii au luat-o insa inaintea Executivului si au adoptat o lege prin care interzic vanzarea, precum si tentativa de vanzare a plantelor etnobotanice. Documentul va intra in vigoare dupa ce isi da acordul si presedintele Traian Basescu.

Drept urmare, comerciantii vor fi nevoiti sa retraga de pe piata produsele care intra sub incidenta legii. Altfel risca inchisoare de la 6 luni la 3 ani.

Pe de alta parte cei care au astfel de afaceri spun ca e posibil ca romanii care s-au invatat cu aceste produse sa nu fie usor descurajati. Adica isi vor comanda produsele de pe internet, dintr-o alta tara.

Amenzi halucinante pentru comerciantii de plante etnobotanice
Gravida in luna a 7-a a fumat tigari din plante etnobotanice!Vezi urmarea!
Plantele etnobotanice UCID! Un adolescent de 16 ani si-a pierdut viata
VIDEO PROTVPLUS.RO