Dezastrul elevilor romani la bac a ajuns la urechile profesorilor britanici. Ce au hotarat acestia

Ultima actualizare: 06-11-2012 00:47

Rezultatele dezastruoase obtinute de elevii de clasa a XII-a la examenul de bacalaureat au ajuns pana la urechile profesorilor britanici.

Reprezentantii universitatilor din Regat se gandesc chiar sa-si relaxeze criteriile de selectie, dupa ce au realizat cu surprindere ca s-a injumatatit numarul celor cu note mari, interesati sa invete carte in Anglia.

Silvia a venit tocmai din Miercurea Ciuc in cautarea unei universitati. Vorbeste perfect maghiara si engleza, dar ii este teama ca examenul la limba romana ii va cobori media.

Reprezentantul Universitatii din Birmingham a fost surprins cand a aflat ce s-a intamplat la examenul de bacalaureat.

"Nu stiam asta, e foarte interesant! Imi aminesc ca anul trecut au fost probleme cu notele la matematica. Nu au fost atat de mari cum ne asteptam. Cu siguranta ne vom gandi daca nu cumva trebui sa ne revizuim in jos criteriile de admitere", a declarat profesorul.

La Worcester profesorii sunt la curent si au luat deja masuri sa se adapteze la realitatea din Romania.

"Stiu ca s-au introdus camere de filmat si ca au coborat mediile foarte mult. Anul in care am venit conditia de acceptare era media 8 la bacalaureat, iar acum a scazut la 7", spune un elev.

In Anglia taxele universitare s-au triplat si ajung la 9000 de lire pe an. In Tara Galilor urca pana la 3500 de lire, iar in Scotia scolile sunt deocamdata gratuite.

Oricine este acceptat poate imprumuta banii de la statul britanic. Studentii platesc ratele dupa absolvire pe parcursul a 3 decenii si doar daca obtin un salariu bun.

Anca este fiica lui Serban Iosifescu, presedintele Agentiei romane de asigurare a calitatii invatamantului preuniversitar. Tatal recunoaste ca fetei sale i-ar fi mai bine la studii in strainatate.

In Marea Britanie studiaza aproximativ 5000 de studenti romani.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO