Credinciosii din Transilvania sarbatoresc astazi Ziua Mortilor

Dată publicare: 01-11-2010 00:00
Dată actualizare: 16-10-2012 00:57


Sarbatoarea este de origine celtica si a fost adusa de catolici pe meleagurile noastre. Acum, indiferent de religie, cei care au pierdut pe cineva drag se roaga la morminte, le acopera cu flori si lumanari.

Unii au mers inca de duminica seara sa se reculeaga langa crucile apropiatilor, iar altii abia la noapte vor duce mii de lumini in cimitir.

Chiar si in cimitirul vesel de la Sapanta au curs lacrimi de jale. Cateva sute de oamenii au venit sa asculte slujba preotilor si sa aprinda o lumanare.

La Cluj, in schimb, oamenii au venit in cimitire in aceasta dimineata. Doamna Dan si-a pierdut fiica acum 12 ani si de atunci ii viziteaza mormantul pe care il umple de flori pe 1 noiembrie.

Traditia spune ca in noaptea de Luminatie, portile Taramului de Dincolo se deschid, iar cei plecati vin sa ne viziteze. La Tirgu Mures numai in cimitirul reformat s-au adunat peste 15.000 de oameni.

Daca unii plang de Luminatie, altii se bucura: sunt comerciantii de flori si lumanari, care au vanzari record in aceasta perioada.

Tags: sarbatori,


VIDEO PROTVPLUS.RO