Copacul plin de icoane, la care toți se închină. Cine l-ar fi plantat acum 400 de ani

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

Un copac din Prahova a ajuns loc de rugăciune pentru localnici. Oamenii l-au încărcat cu icoane şi sunt convinşi că este făcător de minuni.

L-ar fi plantat aici, între Bucov şi Plopu, chiar oștenii lui Mihai Viteazul, spune legenda, şi de atunci credincioşii pretind că le aduce linişte şi putere în suflete.

Nu e om care să treacă pe drum şi în dreptul dudului să nu îşi facă semnul crucii. În trunchiul gros şi ros de intemperii putem număra 60 de icoane şi iconiţe, dar şi zeci de cruci şi mătănii lăsate de creştini.

Elena Toma, localnică: ”Că sunt în maşină, că sunt pe jos, mă închin. Am pus şi iconiţa aici, am pus şi bani când am avut, nu mulţi dar am pus.”

Dumitru Zecheru, epitrop: ”Inclusiv părinţii mei au pus vreo 3 sau 4 icoane. Este o putere mare, este un loc sfânt, un loc sacru, ca şi la o răscruce, ca şi la biserici.”

Dudul cu icoane are mai bine de 400 de ani, spun oamenii, care au moştenit mai multe legente legate de acest copac. Una aminteşte de un dascăl plecat pe jos către Ploieşti.

Adrian Bălănescu, primar Plopu: ”L-a prins noaptea, a auzit un zgomot de lupi, s-a adăpostit lângă acest dud şi până de dimineaţă a fost aparat, nu i s-a întâmplat nimic.”

Se spune chiar că dudul a fost plantat de oamenii lui Mihai Viteazu, care trecea cu oastea spre mănăstirea Vărbila din apropiere.

Vasile Albu: ”Ei au plantat acest dud ca un reper, unde se adunau cu armatele.”

Convinşi că dudul va continua să aducă pelerini în zonă, în apropierea arborelui va fi amenajata şi o troiţă unde credincioşii vor putea să aprindă şi o lumânare.”

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO