Angajatii CFR de la Depoul Brasov au reluat lucrul. Au fost asigurati ca li s-au virat restantele

16-01-2013 07:57


Angajatii Societatii Comerciale de Reparatii Locomotive Brasov care au protestat, miercuri, in depoul aflat langa Liceul CFR Brasov, nemultumiti ca nu si-au primit salariile, au reluat lucrul, in jurul orei 12.00

Angajatii au reluat lucrul dupa ce conducerea societatii le-a dat asigurari ca restantele salariale din luna decembrie au intrat in conturile lor, in jurul orei 12.00.

UPDATE 10:15 Aproximativ 200 de angajaţi ai Depoului Brasov, in special mecanici de tren, protesteaza, la ora transmiterii acestei stiri, in depou, refuzand sa intre la lucru.

Accesul jurnalistilor in depou a fost oprit.

Potrivit liderilor sindicali, angajatii Depoului Brasov refuza sa intre la lucru, motivand ca nu au garantia ca isi vor primi salariile, asa cum li s-a promis.

Conform acestora, aproximativ 80 de locomotive se afla in depou, la ora transmiterii acestei stiri, si nu vor pleca pana cand protestul angajatilor nu va inceta.

UPDATE 10:10 Un numar de 138 de trenuri care nu au mai plecat din statii sau au fost oprite in statii intermediare intre orele 7.00 si 9.00, in timpul protestului spontan, au intarzieri totale de 10.468 de minute si vor ajunge la destinatii cu intarzieri foarte mari, a anuntat, miercuri, Compania "CFR".

Reprezentantii Companiei Nationale de Cai Ferate "CFR" au precizat, intr-un comunicat de presa, ca intre orele 7.00 si 9.00, in urma protestului declansat de angajati, a fost afectata circulatia a 138 de trenuri care erau inscrise in grafic pe raza regionalelor Bucuresti, Craiova, Cluj, Iasi, Galati si Constanta.

In cele doua ore, 138 de trenuri nu au fost expediate din statii sau au fost oprite in statiile intermediare, acestea urmand sa ajunga la destinatie cu intarzieri foarte mari.

UPDATE 9:48 Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat ca 137 de trenuri erau afectate, la ora 8.00, de greva spontana, dintre care 42 pe Regionala Cluj, 21 pe Regionala Craiova, 47 pe Regionala Bucuresti, 16 pe Regionala Constanta, opt pe Regionala Galati si trei pe Regionala Iasi.

Fenechiu a precizat ca protestul spontan a fost declansat de angajatii din CFR Calatori si CFR Infrastructura, din cauza intarzierii cu o zi a platii integrale a salariilor pe decembrie.

Ministrul Transporturilor a mai spus ca miercuri dimineata a convocat directorii CFR Calatori si CFR Infractructura si reprezentantii ministerului din Departamentul Contabilitate, Directia financiar-contabila, iar unii au venit cu explicatii.

UPDATE 9:38 Un numar de 43 de trenuri de pe raza Regionalei CFR Cluj au fost oprite in timpul grevei spontane declansate miercuri dimineata de angajatii din CFR Calatori, sapte trenuri, printre care si cel international de Budapesta, fiind blocate in Gara Cluj-Napoca, iar alte trei fiind oprite in Gara Dej.

Marius Muresan, lider al sindicatului Libertatea CF Cluj, a declarat corespondentului MEDIAFAX ca in cele doua ore de greva pe raza Regionalei CFR Cluj au fost afectate 43 de trenuri, inclusiv internationale.

"Pe raza Regionalei CFR Cluj au fost afectate de greva 43 de trenuri. in Gara Cluj-Napoca au fost blocate sapte trenuri, printre care si cel international de Budapesta, iar in Gara Dej au ramas alte trei granituri", a spus Muresan.

Liderul zonal de sindicat din cadrul Regionalei CFR Cluj, Cristian Jeler, a declarat, la randul sau, corespondentului MEDIAFAX ca la greva spontana au participat aproximativ 400 de angajati de la compania CFR Infrastructura, nemultumiti ca nu si-au primit salariile pe luna decembrie.

La Brasov, in schimb, angajatii Regionalei CFR nu au aderat la greva, toate trenuruile plecand din statii conform orarului, insa se vor inregistrea intarzieri la trenurile care vor veni spre Brasov dinspre Bucuresti.

UPDATE 9:25 Greva spontana a angajatilor din CFR Calatori si Infrastructura s-a incheiat, trenurile care au stationat aproximativ doua ore in gari fiind puse in miscare in jurul orei 9.00.

Angajati de la CFR Calatori si CFR Infrastructura au oprit spontan lucrul, miercuri dimineata, in jurul orei 7.00, nemultumiti ca nu si-au primit integral salariile pe luna decembrie.

Compania CFR Calatori a anuntat ca protestul spontan a fost declansat incepand cu ora 7.00 de catre angajatii regionalelor Bucuresti, Craiova, Cluj, Iasi, Galati si Constanta, "din cauza intarzierii cu o zi a platii salariului (lichidarea) pe luna decembrie".

Pana la ora 8.00, la nivelul celor sase regionale erau 89 de trenuri neexpediate din statii, a precizat sursa citata.

UPDATE 9:24 Nouasprezece trenuri au stationat in zona Regionalei CFR Bucuresti, din cauza protestului spontan declansat miercuri de angajati ai CFR Calatori si Infrastructura, nemultumiti ca nu si-au primit integral salariile pe decembrie, a declarat purtatorul de cuvant al CFR Calatori, Alina Predescu.

Potrivit purtatorului de cuvant al CFR Calatori, 19 dintre trenurile oprite au stationat in zona Regionalei CFR Bucuresti.

Pe parcursul celor doua ore de greva, alte 12 trenuri au fost oprite pe raza regionalei Craiova.

"In judetul Dolj au fost oprite patru trenuri, trei de marfa si unul de calatori. Cele patru garnituri au stationat in garile Filiasi si Cotofeni, in Teleorman au fost trei, la Targu Jiu tot trei, iar in Valcea de asemenea au fost trei trenuri afectate", a declarat Constantin Budici, sefului Politiei Regionale de transporturi feroviare de pe raza regionalei Craiova.

Sute de calatori au ramas in trenuri, insa multi dintre ei s-au orientat catre alte mijloace de transport, spre masini de ocazie sau microbuze.

In Dolj, a fost suplimentat si numarul de politisti de la rutiera si politia TF pentru a dirija traficul si pentru a evita incidentele din gari din cauza aglomeratiei.
 

UPDATE 09:03

Douasprezece trenuri care tranziteaza judetul Dambovita au fost oprite in garile din zona, din cauza protestului spontan declansat miercuri dimineata de angajatii regionalelor Bucuresti, Craiova, Cluj, Iasi, Galati si Constanta, nemultumiti ca nu si-au primit integral salariile pe luna decembrie.

Trenurile au fost oprite in garile Targoviste, Gaesti, Titu, Ghergani din judetul Dambovita, dar exista garnituri feroviare de persoane oprite si in alte judete, cum este gara Sabareni din Giurgiu.

"Ne-au oprit in gara si nu vor sa ne spuna nimic. Acum vad ca au inceput sa vorbeasca si sa ne zica faptul ca o sa stam aici de la ora 7.00 pana la 9.00. Calatorii sunt nemultumiti si s-ar putea sa-i ia la bataie pe acesti domni de la CFR. Trenurile sunt de navetisti, venim de la serviciu, mergem la munca si nu este usor sa le acceptam lor protestul spontan," a declarat un calator aflat in trenul oprit in gara Sabareni.

UPDATE 08:48

Un numar de 89 de trenuri nu au plecat din statii din cauza protestului spontan declansat miercuri dimineata de angajatii Regionalelor Bucuresti, Craiova, Cluj, Iasi, Galati si Constanta, nemultumiti de intarzierea cu o zi a platii salariului pe luna decembrie, informeaza Compania "CFR" SA.

UPDATE 08:30

Prim-vicepresedintele Federatiei Nationale Feroviare Miscare-Comercial, Grigore Mare, afirma ca greva spontana a fost declansata de angajatii CFR care se ocupa de circulatia trenurilor de la companiile CFR Infrastructura si CFR Calatori si se va incheia la ora 9.00.

"Angajatii CFR care se ocupa de circulatia trenurilor de la companiile CFR Infrastructura si CFR Calatori au declansat, miercuri, o greva spontana nemultumiti de faptul ca nu si-au primit salariile la termen si de conditiile grele de munca. Sunt nemultumiri acumulate de-a lungul timpului pe care le-am sesizat conducerii companiilor, dar la care nu am primit raspuns. Am sesizat si problema furturilor pe calea ferata, care a dus la degradarea sigurantei feroviare”, a spus Mare.

Directorul companiei, Stefan Roseanu, a afirmat ca vor fi gasite solutii astfel incat disconfortul creat calatorilor sa fie redus.

Roseanu a declarat ca din informaţiile pe care le are, in unele zone angajatii au incetat spontan lucrul la ora 7.00, precizand ca acum este verificata situatia.

"Vom intra in dialog cu angajatii, sa vedem ce revendicari au. Speram ca disconfortul creat calatorilor sa fie redus", a spus directorul companiei.

El a mai afirmat ca "de principiu" trenurile vor intra in garile mari si nu vor opri pe camp.

Roseanu spus ca nu are o situatie exacta a trenurilor care sunt afectate.

Intrebat despre plata salariilor, Roseanu a precizat ca au existat probleme privind achitarea integrala a acestora pentru luna decembrie si ca salariile au fost platite in proportie de 70-75%, iar pana joi dimineata vor fi achitate integral salariile si la CFR Calatori si la infrastructura.

Sursa: Mediafax

Tags: cfr, greve,

VIDEO PROTVPLUS.RO