A tremurat soriciul pe Ghita de Ignat! Degeaba, tot jumari s-a facut
Ulitele Romaniei au rasunat sambata de guitaturile disperate ale miilor de porci si au mirosit tare a jumari. Traditia spune ca de Ignat, pe 20 decembrie, gospodarii taie animalele pe care le-au ingrasat tot anul.
Unii au imbratisat moda europeana si le-au povestit apoi vecinilor la o tuica fiarta cum sta treaba cu asomarea. Altii nici nu au vrut sa auda: au ascutit cutitele, si-au chemat cunoscutii si au alergat prada prin ograda.
Romanii din Timis le-au dat clasa sarbilor si ungurilor care au venit sa se laude cu mancarurile lor traditionale din carne de porc. Carnatii romanesti au batut detasat gulasul unguresc, asa ca macelarii nostri au plecat acasa cu masini de tocat si cutite noi.
In satele din Maramures, aparatele de asomare a porcilor nu au ajuns inca, asa ca oamenii merg tot pe metoda traditionala.
In Dolj, oamenii au avut de asteptat mult si bine pana sa guste din bunatatile de porc. Desi la Directia Sanitar Veterinara s-a lucrat la foc continuu, parca toti craiovenii s-au ambitionat sa-l testeze pe Ghita tocmai azi.
Ignatul la romani: demonstratie de gratie si rafinament