Transplant dificil în Vrancea: o mamă i-a donat fiicei sale un rinichi

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Miercuri 13 Decembrie 2017 17:03
Categorie: Sanatate

Dovada impresionantă de dragoste și sacrificiu făcută de o mamă din Vrancea pentru fetiță ei de 11 ani, diagnosticată cu insuficiență renală și internată la Spitalul Parhon din Iași.

Când doctorii i-au spus că ultima șansă este un transplant de rinichi, femeia s-a oferit imediat să îi doneze organul salvator. Intervenția a fost destul de dificilă, spun medicii, însă totul s-a terminat cu bine.

Intervenția de transplant a durat mai bine de patru ore. Acest caz a dat emoții și echipei de doctori pentru că a fost vorba de un caz în care rinichiul unui adult a fost donat unui copil.

Medicii spun că fetiță, la vârstă de 11 ani, cântărește doar 21 de kilograme și este foarte mică de înălțime. Părinții copilei nu s-au îngrijorat de starea acesteia până când, în urmă cu trei luni, copila a leșinat la școală. După mai multe analize medicii i-au transmis mamei că rinichii fetei nu mai functionează și are nevoie de transplant cât mai repede. Femeia, care mai are doi copii acasă, nu avut nici o ezitare și a acceptat să doneze un rinichi iar acum, cele două, sunt în perioada de recuperare.

Deși fata nu se dezvolta normal pentru un copil de vârstă ei și era mult mai fragilă, părinții o credeau sănătoasă. Asta până când doctorii i-au anunțat că pentru a trata, copila are nevoie urgent de un transplant renal. După analizele de compatibilitate, mama copilei s-a dovedit donatoarea ideală.

Nicoleta Luca:
Domnul doctor m-a întrebat dacă sunt compatibilă, aș vrea să fiu de acord să donez și am zis sigur că da.  M-a încurajat ea pe mine decât eu pe ea ca un părinte să auzi așa ceva nu e ușor. Rinichiul l-am dat cu toată plăcerea pentru a avea șansă la viață. Și un străin dacă era și aveam puterea asta tot o făceam"

Operația a fost mai dificilă și pentru chirurgi, pentru că, spun ei, a fost vorba de un transplant de la un adult la un copil, cu un organism foarte mic.

Corneliu Moroșanu, chirurg vascular: „Tehnica trebuie adaptată, nu e ca la adult pentru că elementele anatomice au altă dimensiune . Un copil de 11 ani cu hipotrofie, adică foarte mic pentru vârstă lui, 21 kg la vârstă lui. Aici apar alte probleme pentru că un rinichi mare trebuie introdus într-un organism mic.

Ionuț Nistor, purtător de cuvânt Spitalul Parhon Iași:
"Viața ei va decurge aproape normal de acum înainte, cu acest rinichi primit de la mamă"

Cele două, mamă și fiică, au ieșit de la Terapie Intensivă iar medicii spun că vor mai avea nevoie de câteva zile de spitalizare apoi vor merge împreună acasă.

Adrian Covic, medic nefrolog: Să mulțumim familiilor generoase care au acceptat donarea e un stres emoțional cu totul deosebit"

În acest an, la Iași s-au făcut 20 de intervenții de transplant renal. Pe listele de așteptare sunt peste 300 de pacienți.

Medicii români au creat celule manipulate genetic, care luptă cu cancerul
Medicii români au creat celule manipulate genetic, care luptă cu cancerul
VIDEO PROTVPLUS.RO
gripă, spitale
Alertă de gripă: ”Ne putem aștepta la o creștere semnificativă a numărului de îmbolnăviri”
Trei decese din cauza infecțiilor respiratorii. Numărul virozelor a crescut alarmant
Dieta care ar putea salva planeta şi care poate hrăni 10 miliarde de oameni
Parchetul, sesizat în cazul Institutului Oncologic din Timișoara. ”A fost rea voință”
O femeie acuză că a fost diagnosticată greșit de medici din Slatina. Ce a aflat în Spania
Al 10-lea caz de deces din cauza virusului gripal de tip A. Epidemie în Bulgaria
bratara
Brățările electronice care au eliminat erorile din spitale și au ușurat munca medicilor
Măsuri suplimentare împotriva răspândirii gripei. Al 9-lea deces provocat de virus
Încă o victimă a gripei de tip A. Un băiat de 17 ani a murit
Un bebeluş născut de o adolescentă diagnosticată cu gripă a murit la Maternitatea Buzău
Bebeluşul născut cu o malformaţie la inimă, operat de urgenţă. De ce se tem medicii
CNAS, precizări importante despre medicamentele eliberate pe rețete compensate