Studiu: Consumul de sunca sau carnati poate duce la aparitia cancerului
Cercetatorii suedezi au descoperit ca exista o legatura foarte stransa intre consumul de carne procesata - precum cel de sunca sau carnati - si cancerul pancreatic.
Ei sustin ca, daca cineva ar consuma zilnic 50 de grame de carne procesata - adica echivalentul unui carnat - riscul sa se imbolnaveasca de cancer pancreatic ar creste cu 19%. In ciuda acestei descoperiri, sansele ca aceasta boala sa fie descoperita din timp raman scazute, scriu cei de la BBC News. Organizatia Globala pentru Cercetarea Cancerului sustine ca acest obicei alimentar ar putea fi asociat si cu obezitatea.
Consumul de carne rosie si carne procesata a fost deja asociat cu aparitia cancerului intestinal. Din acest motiv, autoritatile britanice au recomandat populatiei sa nu consume mai mult de 70 de grame pe zi. Profesorul Susabba Larsson, care a condus cercetarile la Institutul Karolinska, a declarat pentru BBC ca asocierile cu alte tipuri de cancer sunt destul de "controversate".
Studiul a fost publicat in British Journal of Cancer si analizeaza 11cazuri si 6.643 de pacienti cu cancer pancreatic. Conform acestor cercetari, riscul aparitiei bolii creste cu 19% pentru fiecare 50 de grame de carne procesata consumata. Iar daca cineva adauga 100 de grame, riscul creste cu 38%. Din acest motiv, medicii recomanda consumul cat mai redus de carne rosie.