Schema nationala de vaccinare va fi revizuita. Parintii scapa de cheltuieli de 2.500 de lei

Ultima actualizare: 20-10-2012 13:45

Avem vesti bune pentru parinti. Noi seruri care sa-i protejeze pe copii de forme grave de meningita, gastro-enterocolita, varicela, ori pneumonie, ar putea fi incluse in schema nationala de vaccinare

Adica le va deconta statul, ca sa nu mai existe diferente intre cei mici, de vreme ce toate vaccinurile optionale se fac acum conta-cost.

Deja in minister, la indemnul oficialilor europeni, se lucreaza la revizuirea acestui program.

Andrei, acum in varsta de 6 ani, a fost vaccinat cu toate serurile, inclusiv cu cele optionale. Este un caz fericit, pentru ca parintii sai au avut bani sa le plateasca.

Medicii spun ca 7 din 10 parinti isi vaccineaza copiii si cu serurile optionale. Insa efortul financiar este destul de mare, pentru ca dozele se administreaza la un anumit interval de timp, iar costurile pot urca pana la 2.500 lei.

Si asa se ajunge ca noile generatii sa fie imunizate diferit, in functie de veniturile adultilor. De pilda, cei din familii modeste raman pe schema gratuita, veche de 20 de ani.

In momentul de fata, medicii pediatrii recomanda 4 vaccinuri in plus fata de cele obligatorii.

Pentru ca aceste diferente sa nu mai existe, Ministerul Sanatatii lucreaza acum la reconfigurarea schemei nationale de vaccinare. Cu atat mai mult cu revizuirea acesteia este ceruta si de Uniunea Europeana.

In prezent, in Romania statul deconteaza 7 vaccinuri, in timp ce varful pe Europa se inregistreaza in Franta, cu 11 seruri gratuite.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO