Managerii de spitale din România trag un semnal de alarmă. Ministrul Sănătății anunță noi măsuri

Dată publicare: 04-04-2021 15:28
Dată actualizare: 04-04-2021 16:54


Vlad Voiculescu

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat, duminică, noi măsuri în contextul creșterii numărului de infectări cu Covid-19 și de pacienți în stare gravă care au nevoie de locuri la ATI.

 

Prima măsură este creșterea numărului de paturi în următoarele spitale: Spitalul Fundeni (Institutul clinic Fundeni), Institutul Oncologic Bucureşti, Spitalul Colentina, Spitalul Gerota, Spitalul Colțea, Institutul Marius Nasta (Spitalul Victor Babeș) și Spitalul Sf. Pantelimon.

O altă măsură anunțată este regândirea și optimizarea fluxurilor medicale. Astfel, autoritățile vor să reducă presiunea de pe unitățile de primiri urgențe (UPU). De asemenea, se va încerca lărgirea centrelor de evaluare și deschiderea altora pentru forme non-severe. Nu în ultimul rând, Ministerul Sănătății vrea redirecționarea urgențelor de patologie non-COVID către alte spitale care nu au oferit servicii de urgențe, cu alte cuvinte spitalele pentru boli cronice.

"Anumite spitale de cronici, aşa numite spitale de cronici, spitale care deşi au baza materială şi resursa umană pentru a oferi îngrijire urgenţelor nu au făcut-o întotdeauna. Va trebui un efort, solicităm un efort din partea acestor spitale pentru specialităţi precum Ortopedie, ORL, Urologie, Chirurgie şi aşa mai departe", a arătat ministrul într-o conferință de presă la care au participat și câțiva manageri de spitale din București.

Printre acești manageri s-a aflat și cel al Spitalului Sf. Pantelimon, dr. Dragoș Davițoiu, care a avertizat că ”presiunea este foarte mare” din cauza numărului de îmbolnăviri cu Covid-19: ”Nu știu cât vor mai rezista cadrele medicale”, a spus el.

Pe de altă parte, Voiculescu a mai anunțat că solicită o implicare mai puternică a spitalelor MAI sau SRI.

O altă măsură este vizează concentrarea tuturor forțelor în perioada următoare pe ceea ce este ”exigența momentului”, respectiv îngrijirea pacienților de COVID-19. Astfel, anumite resurse umane vor fi concentrate pentru tratarea pacienților COVID-19.

”Evident că toate vin cu un cost”, a precizat ministrul Sănătății.

167 de copii sunt internaţi cu SARS Cov 2, dintre care 16 la ATI şi 2 intubaţi

 

Vlad Voiculescu a precizat, după o întâlnire cu directorii de spitale pe tema măririi numărului de paturi din secţiile de terapie intensivă, că sunt 167 de copii cu COVID internaţi, dintre care 16 sunt la terapie intensivă, iar 2 sunt intubați.

De asemenea, ministrul Sănătății a subliniat faptul că acum ajung în spitale inclusiv pacienți care nu au comorbidități, persoane sănătoase, care nu numai că ajung să fie internate în spital, ci dezvoltă forme grave ale bolii.

El a atras atenția că se observă scăderea vârstei pacienţilor cu forme medii şi severe, critice şi apariţia acestor forme la pacienţi fără comorbidităţi.

Voiculescu a avertizat că, duminică, 04 aprilie 2021, s-au înregistrat două ”recorduri” nedorite: numărul pacienţilor cu COVID-19 internaţi în spital a ajuns la un nivel mare, iar numărul pacienţilor cu SARS-CoV-2 aflaţi în secţiile de terapie intensivă este, de asemenea, foarte mare.

Ministrul Sănătății mai afirmă că sunt ”familii întregi” care ajung la spital.

"Acest val trei vine peste valurile anterioare care au lăsat în urma lor un număr de pacienţi la terapie intensivă. Acest val trei vine cu noi pacienţi care suplimentează deja numărul mare de pacienţi. Observăm o creştere a ratei de transmitere a virusului şi un număr mare de persoane infectate pornind de la un caz iniţial. Cu alte cuvinte, vedem familii întregi care vin la spital după puţină vreme de la infectarea primului membru al familiei", a adăugat Voiculescu.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO