Investitia ce va curma suferinta celor cu proteze si fracturi grave. Ce fac aparatele aduse la un spital din Capitala

08-10-2014 08:02

ortopedie

Doua noi aparate de ultima generatie ii vor ajuta pe medicii de la Spitalul Foisor din Capitala sa ii ajute pe cei care au nevoie de proteze sau au suferit traumatisme grave.

Un ecograf cu ultrasunete care reface intreaga anatomie a piciorului si un sistem de navigatie sunt cele doua intrumente pe care doctorii le vor folosi in cele mai dificile cazuri. Aparatele atat de necesare au costat peste un milion si jumatate de lei.

Elena a trait aproape toata viata in dureri cumplite, din cauza unei fracturi la genunchi. Pentru ca nu isi mai poate misca piciorul, medicii au nevoie de acest sistem care ii ajuta sa localizeze locul exact in care vor amplasa proteza.

Elena Chersulick, pacienta: "Genunchiul a ajuns sa se imobilizeze. Daca sunt cu piciorul flexat, ramane in pozitia aceea si dupa dureri cumplite reusesc sa il aduc in extensie."

Pentru aceste proceduri, pacientii trebuie sa se inscrie pe o lista de asteptare. La fel a facut si Marioara Pavel, diagnosticata cu poliartrita reumatoida.

Marioara Pavel, pacienta, 62 de ani: "Acum s-a deplasat genunchiul spre stanga, in afara. E mult mai sigura operatia cu aparatul."

Aparatul se pune pe piciorul pacientului si reface exact anatomia locului care urmeaza a fi operat.

Prof. dr. Ioan Stoica, manager spital: "Sistemele de navigatie ne ajuta atunci cand avem nevoeie de putin sprijin din afara, pentru ca materialele care fac parte din trusele cu care implantam proteza nu sunt suficiente ca si coordonate sa putem realiza cazuri dificile."

Medicii si-au propus sa foloseasca aparatele la toate interventiile si in scurt timp spera ca vor reusi sa aduca astfel de aparate si la Timisoara.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO