Gripa a făcut 47 de morți. Din lipsă de medici, triajul în școli a fost făcut de profesori

×
Codul embed a fost copiat

În paralel cu vremea rea crește din păcate și bilanțul negru al gripei. Sunt 47 de victime printre care și un bebeluș de 11 luni care avea și alte afecțiuni.

Virusul s-a răspândit și printre preșcolari, așa că de marți, mai multe grădinițe din Capitală vor fi închise. Între timp, triajul obligatoriu din școli a fost făcut în unele locuri de profesori sau învăţători, pentru că nu sunt medici și nici asistente în aceste unități. Iar vaccinul gripal lipsește din multe cabinete ale medicilor de familie și din farmacii.

La Colegiul Național Ștefan cel Mare, din Iași, nu mai exista medic în şcoală din 2007.

Aurel Neicu, director Colegiul Ştefan cel Mare şi Sfânt Hârlău: "Triajul nu poate să-l facă un profesor sub nicio formă pentru că nu are competenţa necesară. Dacă face un profesor triajul, pot apărea erori, pentru că un profesor nu poate stabili un diagnostic. Sunt peste 3.000 de elevi în toată această zonă şi nu avem nici măcar un medic sau măcar o asistentă."

Ideea ca triajul să fie făcut de profesori aparţine ministrului sănătăţii, Sorina Pintea.

Citește și
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

În vestul ţării de exemplu, la şcolile fără medic, au venit rezidenţi sau cadrele medicale de la centrele de permanență din judeţ.

Alina Roșoga, medic şcolar: ”Cu ajutorul cadrelor didactice, ce se suspectează de dânşii, se trimit la cabinet. Pentru un consult amănunţit. În urma triajului, cadrele didactice au considerat că trebuie văzute de mine, au venit la cabinet. "

Din păcate, virusul s-a răspândit deja foarte repede, în special în grădiniţe. Luni, toate şcolile şi grădiniţele au trimis rapoarte către Direcţiile de Sănătate Publică. Pentru că există şi 7 cazuri de gripă confirmată într-o grupă, mai multe grădiniţe din capitală vor fi închise începând de marți.

Între timp, părinţii care au căutat vaccinul gripal în farmacii, nu l-au găsit. Medicii de familie acuză Ministerul Sănătăţii că nu a asigurat dozele necesare pentru categoriile de risc, dar şi că nu a efectuat o campanie de informare la timp, pentru ca oamenii să se vaccineze în octombrie - noiembrie, nu atât de târziu.

Rodica Tănăsescu, medic de familie: "Numărul dozelor a fost insuficient, ca întotdeauna. Și noi, medicii, am început şi am făcut campanie către pacienţii noştri, dar nu toţi pacienţii vin la medic"

În schimb, ministerul spune că a organizat mai multe campanii pro-vaccinare şi că numărul de doze cumpărate de minister a fost stabilit după ce medicii de familie au făcut estimări.

În total, doar 1.3 milioane de români din categoria de risc sunt vaccinaţi pentru prevenirea gripei.

Oana Grigore, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii: ”În această săptămână, Ministerul Sănătăţii va distribui către Direcţiile de Sănătate Publică alte 25.000 de doze. Dacă este nevoie să se mai achiziţioneze suplimentar, Ministerul Sănătăţii are posibilitatea."

Dincolo de această dispută dintre Ministerul Sănătăţii şi Medicii de Familie, vaccinul rămâne o necunoscută pentru mulţi pacienţi, care acum suferă de viroze respiratorii severe.

Medicii spun că cea mai bună metodă de a preveni gripa este vaccinarea. 70 la sută dintre cei imunizaţi nu fac gripă, iar restul dezvoltă forme uşoare.

Încă patru persoane au murit din cauza gripei; numărul deceselor a ajuns la 47

Încă patru persoane au murit din cauza gripei, numărul deceselor ajungând la 47, a informat, luni, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Ultimele patru cazuri au fost confirmate cu virus gripal A. Cele patru persoane nu erau vaccinate antigripal şi aveau condiţii medicale preexistente.

Potrivit INSP, este vorba despre două femei din judeţul Timiş - una în vârstă de 48 de ani şi alta de 64 de ani, o femeie în vârstă de 47 de ani din judeţul Constanta şi un băieţel în vârstă de 11 luni din judeţul Timiş.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
S-a aflat cauza morții: ce a condus la decesul iubitului Arynei Sabalenka
S-a aflat cauza morții: ce a condus la decesul iubitului Arynei Sabalenka
Citește și...
Câtă apă ar trebui să bem pe zi și care sunt cele mai bune ore pentru băut apă. Sfatul nutriționiștilor
Câtă apă ar trebui să bem pe zi și care sunt cele mai bune ore pentru băut apă. Sfatul nutriționiștilor

Apa se regăsește în corpul uman în proporție de 50-70%, fiind indispensabilă pentru funcționarea organismului. Aceasta are numeroase roluri pentru sănătate, iar o stare de deshidratare se poate asocia cu multiple efecte negative.

Câte calorii trebuie să consumăm zilnic în funcție de sex, vârstă și activitate. Care sunt sfaturile nutriționiștilor
Câte calorii trebuie să consumăm zilnic în funcție de sex, vârstă și activitate. Care sunt sfaturile nutriționiștilor

Auzim des despre calorii și mulți încearcă să se ferească de ele. De fapt, orice aliment conține calorii și avem nevoie de acestea pentru ca organismul să funcționeze optim.

Greșelile pe care le faci atunci când îți iei tensiunea arterială acasă
Greșelile pe care le faci atunci când îți iei tensiunea arterială acasă

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces la nivel mondial și sunt responsabile pentru mai mult de jumătate dintre decesele din România.

Recomandări
Fugarul Cătălin Cherecheș este în drum spre România. Fostul primar din Baia Mare, condamnat la 5 ani de închisoare
Fugarul Cătălin Cherecheș este în drum spre România. Fostul primar din Baia Mare, condamnat la 5 ani de închisoare

Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci ani de detenţie pentru luare de mită.  

Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara
Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o informare de vreme rea, cu precipitaţii slabe, dar şi ninsori la munte, însoţite de rafale de vânt, valabilă până joi seara, la nivelul întregii ţări.

„Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false
„Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false

Zvonuri despre moartea regelui Charles al III-lea au înfuriat Ambasada Regatului Unit în Ucraina, după ce informaţii false au circulat în masă pe reţele de socializare şi în unele publicaţii ruseşti şi au determinat-o să reacţioneze în mod oficial.