Adio, avize psihologice luate pe ochi frumosi. Specialistii pot elibera acum cel mult 8 pe zi

22-10-2013 19:12

Avizele psihologice pentru permisul de port arma sau de conducere nu vor mai fi eliberate pe ochi frumosi.

Specialistii nu mai au voie sa acorde mai mult de 8 asemenea documente pe zi, presupunand ca au nevoie de cel putin o ora ca sa examineze pe cineva care vrea sa aiba pistol.

In plus, actele vor contine un timbru special, asa cum au cele notariale.

Pana acum, examinarile erau in mare parte superficiale, iar avizele psihologice se eliberau pe banda rulanta inclusiv celor care NU ar fi trebuit sa le primeasca.

Mii de romani au obtinut aceste documente pentru angajare, permis de conducere sau, si mai grav, de port arma.

"Sunt in investigare cazuri de avize false date unor oameni, de la anul au voie la 8 avize pe zi, se trece totul in registru", a spus psihologul Laurentiu Stefan.

De la 1 ianuarie 2014 situatia se va schimba.

Fiecare aviz va trebui sa aiba, pe langa parafa medicului, si un timbru special, pe care psihologii vor fi obligati sa-l cumpere de la Colegiu, cheltuiala maxima fiind de 100 de lei pe luna.

Evaluarea pentru un aviz psihologic va trebui sa dureze o ora.

"O pseudo examinare de cateva minute pentru sofer, mecanic, reprezinta un potential pericol, nu garanteaza problemele pe care le are", a spus presedintele Colegiului Psihologilor.

Continutul chestionarului NU se va modifica, spun cei din colegiu, dar totul se consemneaza si se trece in registru.

Doar cei acreditati de Colegiul Psihologilor vor putea obtine aceste timbre. Pentru ceilalti sunt doua solutii: se acrediteaza la colegiu si demonstreaza ca respecta procedurile pentru examinari sau parasesc sistemul.

Masura se va aplica din 2014, iar reprezentantii Colegiului Psihologilor spun ca au sustinerea tuturor institutiilor statului.


VIDEO PROTVPLUS.RO