Ministrul Culturii acuza "un coleg din guvern" de intimidare. Ce s-ar fi intamplat de fapt in cazul Rosia Montana

×
Codul embed a fost copiat

Dacian Ciolos l-a revocat marti din functie pe ministrul culturii Vlad Alexandrescu.

Demiterea vine in urma scandalului de la "Opera Nationala", dar si dupa ce demnitarul s-a plans intr-o scrisoare, care a ajuns in presa, ca a deranjat mai multe grupuri de interese.

Mai mult, un coleg de cabinet ar fi incercat sa il intimideze. Vlad Alexandrescu nu a vrut sa spuna public despre cine este vorba. In locul lui, seful guvernului a propus-o pe Corina Suteu, unul dintre secretarii de stat.

Vlad Alexandrescu este al treilea ministru care pleaca din cabinetul Ciolos. Daca saptamana trecuta anunta ca isi va da el demisia, in cele din urma a ajuns sa fie dat afara.

Sinteza evenimentelor de marti, 3 mai

Citește și
Corina Suteu
Corina Suteu ar putea fi noul ministru al Culturii. Alexandrescu: "In Opera este o rezistenta la schimbare"
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

UPDATE 17:45 Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, sustine intr-o scrisoare deschisa trimisa Grupului pentru Dialog Social ca asupra lui au fost exercitate actiuni directe de intimidare, chiar din partea unui coleg din Guvern, dupa ce a deranjat grupuri de interese foarte variate.

In scrisoarea publicata de Revista 22, Vlad Alexandrescu spune ca, "in aceste zile, impresionat de sustinerea acordata de catre societatea civila", se simte dator sa explice ce crede "ca se intampla in jurul Ministerului Culturii".

"Prin multe decizii si actiuni ale mele am deranjat grupuri de interese foarte variate. Unele au fost foarte vizibile, cum ar fi interesele de la Rosia Montana sau de la Cathedral Plaza din Bucuresti. Ele mi-au adus incercari directe de intimidare, am fost chemat in Parlament sa dau socoteala, sunat de oameni politici. Cand am oprit daramarea casei Nanu-Muscel din Piata Romana am fost sunat chiar de un coleg de Guvern, cu intimidare directa. Apoi, am fost convocat la ASE la o sedinta de 'infierare', condusa de fostul rector al ASE, actualmente presedinte al Senatului ASE, acelasi om care a interzis accesul la Biblioteca ASE pentru consultarea tezelor de doctorat sustinute in acea Universitate. Faptul ca, in mai multe sedinte de Guvern, m-am pronuntat in favoarea retragerii imediate a titlurilor de doctor in cazuri de plagiat notorii si ca am reusit sa impiedic adoptarea pachetului de acte normative propuse de ministrul Curaj, adoptare care ar fi insemnat amanarea cu aproape un an a retragerii oricarui titlu, mi-a adus o adversitate rece a acelor ministri care erau implicati", afirma Vlad Alexandrescu in scrisoare.

"Nu vreau sa continui aceasta insiruire de fapte, caci am ales doar cateva elemente care sa va poata da o idee despre acele 'reactii furibunde' pe care am afirmat ca mandatul meu de ministru al Culturii le genereaza. in momentul de fata, cred ca o reacordare a increderii prim-ministrului in mandatul meu si in reforma pe care am inceput-o ar fi singura cale prin care aceste reactii ar putea fi stopate, macar pentru o perioada", incheie Vlad Alexandrescu scrisoarea adresata GDS.

UPDATE 14:50 Premierul Dacian Ciolos a postat pe Facebook in legatura cu situatia de la Ministerul Culturii urmatorul mesaj:

"Am propus astazi domnului Presedinte revocarea domnului Vlad Alexandrescu din functia de ministru al Culturii si numirea doamnei Corina Suteu in aceasta functie. Nu am sa revin asupra acestei demiteri, dar modul in care un ministru opereaza si reactioneaza intr-o situatie de criza cum este cea de la Opera din Bucuresti este decisiv pentru capacitatea si credibilitatea sa de a-si gestiona domeniul si de a solutiona ulterior situatii similar intr-un mediu profesional cum este cel al culturii. Regret totusi ca am ajuns aici si mai ales regret modul in care domnul Alexandrescu a inteles sa-si incheie mandatul. Dar tin sa-i multumesc pentru initiativele bune pe care le-a avut in acest guvern si doresc sa confirm interesul si determinarea de a continua procesul de reformare a acestui sector prin numirea doamnei Suteu, pe care o cunosc de mai multa vreme si care a lucrat la programul de reforme al ministerului culturii.

Voi cere noului ministru sa se gandeasca rapid la un cadru legislativ care sa permita unor institutii cum este Opera Nationala sa combine abordarea de repertoriu cu cea de program si sa se deschida spre colaborari internationale, oferind si valorilor din Romania un statut social si financiar echilibrat in raport cu calitatea muncii lor.

Vom continua cu initiativele de subscriptie publica pentru Cumintenia Pamantului, proiect pe care l-am sustinut activ inca din momentul in care guvernul a decis sa invoce dreptul de preemptiune.

Doresc sa fiu foarte clar: prin decizia pe care am sustinut-o la sfarsitul anului trecut, Rosia Montana a devenit un sit de patrimoniu UNESCO de categoria A si asa va ramane. Asa cum i-am spus si domnului Alexandrescu atunci cand a luat aceasta decizie, trebuie sa mergem mai departe de aceasta protectie si sa oferim localnicilor alternative viabile de dezvoltare.
Imediat dupa alegerile locale intentionam sa venim cu cateva idei in acest sens.

Pe de alta parte, reformele in domeniul patrimoniului, a cinematografiei, vor fi continuate."

UPDATE 13:50 Premierul a anuntat oficial inlocuirea lui Vlad Alexandrescu: "Asa cum am anuntat saptamana trecuta, am decis astazi revocarea domnului Vlad Alexandrescu din functia de ministru al Culturii. De asemenea, am trimis astazi domnului presedinte Klaus Iohannis propunerea pentru numirea in functia de ministru al Culturii a doamnei Corina Suteu, in dorinta de a continua procesul de reforma".

Cine este Corina Suteu, propunerea premierului la Cultura

UPDATE 11:40 Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii, a declarat ca marti este ultima sa zi de mandat si ca decizia prim-ministrului Dacian Ciolos de a-l revoca din functe este suverana, potrivit News.ro.

”E clar ca astazi e ultima mea zi de mandat. Nu am mers la Palatul Victoria, pentru ca prim-ministrul a declarat ca ma revoca. Cred ca o demisie a mea e superflua. Decizia domnului prim-ministru e suverana si o respect”, a declarat marti, la sediul Ministerului Culturii, Vlad Alexandrescu.

”Nu cred ca sunt in pozitia de a colabora cu noul ministru. Sper ca prim-ministrul sa ia decizia cea mai inteleapta pentru succesorul meu la minister”, a mai spus Vlad Alexandrescu.

”Numirea succesorului meu e prerogativa prim-ministrului”, a mai mentionat Vlad Alexandrescu.

Vlad Alexandrescu anuntase anterior ca s-a razgandit si nu isi da demisia.

 "Asteptam propunerea de nume pentru nou ministru al Culturii. Eu cred ca am facut tot ce puteam sa fac mai bine la Ministerul Culturii, insa in acest moment, in care cred ca reforma este periclitata, as dori sa raman mai departe la Ministerul Culturii ca o garantie ca aceasta reforma va continua", a declarat Alexandrescu la Digi24.

Prim-ministrul Dacian Ciolos a anuntat sambata ca, in cursul zilei de marti, va trimite presedintelui Klaus Iohannis revocarea din functie a lui Vlad Alexandrescu si nominalizarea noului ministru al Culturii, dupa ce in aceeasi zi a aparut in presa o scrisoare a ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, adresata Grupului pentru Dialog Social, in care sustinea ca asupra lui au fost exercitate actiuni directe de intimidare, chiar din partea unui coleg din Guvern, dupa ce a deranjat grupuri de interese foarte variate.

"Legat de ultimele discutii in jurul demisiei ministrului Culturii: e pacat ca domnul Alexandrescu a ales sa termine in acest fel. E alegerea dumnealui. Iar daca domnul Alexandrescu are ceva de spus, sa o faca. Ma intreb de ce nu a facut-o pana acum si de ce nu mi-a comunicat mie sau in guvern situatiile cu care sustine ca s-a confruntat. Viata merge inainte. Reformele vor continua si in cultura si in alte domenii. Doresc tuturor sa gaseasca intelepciunea de a respecta Sarbatorile de Pasti. Marti voi trimite domnului presedinte revocarea din functie a dlui Alexandrescu si nominalizarea noului ministru. Caruia ii voi cere sa continue reformele. In mod transparent si onest. Dar nimeni nu are proprietatea absoluta a reformelor. Nici macar eu. Fiecare insa cred ca trebuie sa facem ceea ce ne dicteaza constiinta", a scris premierul, sambata seara, pe pagina sa de Facebook

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Vlad Alexandrescu ramane deocamdata ministru al Culturii:
Vlad Alexandrescu ramane deocamdata ministru al Culturii: "Am convenit cu premierul sa nu imi dau demisia inainte de Paste"

Vlad Alexandrescu ramane, momentan, la conducerea Ministerului Culturii. Acesta a anuntat pe pagina sa de Facebook ca nu isi va depune deocamdata demisia.

Corina Suteu ar putea fi noul ministru al Culturii. Alexandrescu:
Corina Suteu ar putea fi noul ministru al Culturii. Alexandrescu: "In Opera este o rezistenta la schimbare"

"Opera a fost un pretext, am deranjat multe lucruri", sustine Vlad Alexandrescu, la o zi dupa ce premierul i-a cerut demisia.

Miting pentru sustinerea ministrului demisionar de la Cultura. Ciolos a discutat cu Tudor Chirila in mijlocul protestatarilor
Miting pentru sustinerea ministrului demisionar de la Cultura. Ciolos a discutat cu Tudor Chirila in mijlocul protestatarilor

300 de persoane s-au adunat, miercuri seara, in fata guvernului pentru a-l sustine pe Vlad Alexandrescu, care a demisionat, miercuri, de la portofoliul Culturii, printre protestatari fiind oameni din teatru si lumea filmului si scriitori.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.