Victor Ponta: Nu Angela Merkel voteaza la referendumul de pe 29 iulie, ci poporul roman

Dată publicare: 09-07-2012 16:57
Dată actualizare: 06-10-2012 22:35


Victor Ponta

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, comentand discutia telefonica dintre Angela Mekel si Traian Basescu, ca nu cancelarul german voteaza la referendumul de pe 29 iulie, ci poporul roman.

"Banuiesc ca nu doamna Merkel o sa voteze pe 29. Si banuiesc ca votul oamenilor de pe 29 nu va fi contestat de nimeni. Doamna Mekel si crestin-democratii germani - pentru ca doar ei sunt cei care ii tin partea domnului Basescu si PDL - sunt cei care au crezut totdeuna in austeritate, in taieri - e adevarat, austeritate mai mult in Romania si in Grecia si in Italia si in Spania, mai putin la dansii - in timp ce restul Europei spune un singur lucru: ca suntem in standarde europene si ca problema poate fi rezolvata doar de locuitorii Romaniei. Indiferent ce vor crestin-democratii germani, romanii vor vota in Romania si votul de pe 29 va lamuri lucrurile", a spus Ponta.

El a precizat ca Berlinul este unul dintre orasele europene pe care le va vizita pentru a vorbi despre situatia din Romania, aratand ca initial va pleca la Bruxelles, apoi catre celelalte cancelarii.

Ponta a subliniat ca presedintele suspendat Traian Basescu "uita" sa spuna ca a fost suspendat de doua treimi din Parlament, inclusiv prin voturile unor mebri ai PPE si ca poporul roman, pe 29 iulie, va decide.

"Ce decide poporul roman nu poate fi schimbat de nimeni, nici de Basescu, nici de Ponta, nici de Merkel, nici de nimeni", a subliniat Ponta.

El a aratat ca "minciunile si calomniile proferate de toti cei de la PDL, inclusiv de Traian Basescu", fac rau Romaniei.

"Ei (democrat-liberalii - n.r.) se plang la colegii lor populari europeni, cei care sunt adeptii doar ai austeritatii si ai taierilor si cei care l-au sprijinit pe Traian Basescu cand taia salarii si pensii si distrugea economia noastra si o structura sociala. Normal, fiecare tine cu ai lui", a spus Ponta.

El a dat asigurari ca Guvernul va functiona la capacitate maxima si isi va indeplini toate obligatiile fata de CE, FMI.

"O sa lucram mult mai liberi acum, fara blocaj", a spus Ponta.

Germania considera "inacceptabila" procedura de destituire din functie a presedintelui Traian Basescu, considerand ca sunt incalcate princiipiile statului de drept, relateaza AFP.

"Demersurile Guvernului roman condus de premierul Victor Ponta si procedura de destituire a presedintelui Traian Basescu sunt inacceptabile", a reactionat purtatorul de cuvant al Guvernului german, Steffen Seibert.

Seibert anuntase anterior, intr-un comunicat, ca Angela Merkel, cancelarul german, a discutat, luni, la telefon cu presedintele roman Traian Basescu, iar acesta i-a confirmat motivele ingrijorarii, a anuntat biroul de presa al Guvernului german.

Valorile comune ale Uniunii Europene se aplica si Romaniei, a subliniat acesta.

"Cancelarul considera inacceptabil ca principiile de baza ale statului de drept sa fie incalcate intr-o tara membra a Uniunii Europene", potrivit comunicatului, care nu face alte precizari.

Seibert a subliniat ca Berlinul si Uniunea Europeana asteapta ca Guvernul Romaniei "sa restabileasca increderea in Romania si respectarea statului de drept".

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO