3 ani de inchisoare pentru cei care insulta un politist. Ce pedepse cere MAI pentru cei care ranesc un om in uniforma

05-08-2015 12:06

Ranirea grava a politistului de la Rutiera, acrosat cu masina de un turc beat, care l-a si tarat apoi 400 de metri, ar putea duce la inasprirea pedepselor pentru cei care lovesc sau insulta un om in uniforma.

Propunerea de modificare a legislatiei a fost facuta de Ministerul de Interne, care vrea majorarea cu doua treimi a sanctiunilor. Astfel se ajunge chiar si la 11 ani de inchisoare, fata de cel mult 9 in prezent.

''Acesti oameni care muncesc 24 din 24 pentru protejarea cetatenilor trebuie sa fie la randul lor protejati oricine loveste un politist trebuie sa stie ca va ajunge la inchisoare trebuie sa dam un mesaj de intarire a autoritatii statului si sa-i protejam mult mai bine pe cei care exercita aceasta autoritate", spune Gabriel Oprea.

Iar prin protectie mai buna autoritatile inteleg pedepse mult mai mari pentru cei care se dovedesc vinovati de ultraj.

Concret, cine agreseaza verbal un politist, il impinge sau ii rupe uniforma ar putea primi o pedeapsa cu inchisoarea de 3 ani si 4 luni. Daca il raneste accidental, pedeapsa urca la 5 ani. In situatia in care agresorul actioneaza cu intentie si raneste cu o arma sau prin forta un agent poate sta dupa gratii 8 ani si 4 luni, daca nu sunt necesare mai mult de 90 de zile de ingrijiri medicale. Daca sunt mai multe atunci discutam deja de 11 ani si 8 luni.

Toate aceste pedepse ar putea fi aplicate daca propunerea facuta miercuri de Ministerul de Interne primeste aprobarea Guvernului. Modificarile se refera la toti cei care sunt implicati in actul de cercetare penala dar si il cel de justitie. Asa ca cei care ar avea de gand sa agreseze un reprezentant al legii, trebuie sa se gandeasca de doua ori. "

Numai anul trecut, aproape 600 de politisti au avut probleme, insa numarul celor care sunt agresati verbal sau fizic in strada ar fi mult mai mare.

"Sunt cu 30% mai multe fapte. unele nu sunt inregistrate, altele sunt camuflate. Este foarte buna aceasta initiativa. Evident ca exista temeri in randul politistilor care ies pe teren si care trebuie sa stie ca vor fi protejati", a declart Dumitru Coarna, vicepresedinte de sindicat.

"Aceasta decizie are ca scop inasprirea pedepselor pentru acest tip de fapte si implicit intarirea autoritatii celor care reprezinta statul roman si ale caror atributii de serviciu sunt exercitate in domeniul prevenirii faptelor antisociale si aplicarii legii." - se arata intr-un comunicat de presa al ministerului.

Proiectul de act normativ a fost inaintat Ministerului Justitiei.

Conform analizelor realizate la nivelul Politiei Romane, in anul 2014 au fost sesizate 591 de fapte de ultraj, iar in primele 6 luni ale anului 2015, au fost sesizate 247.

Politistul rutier accidentat zilele trecute de un om de afaceri turc se afla in continuare in stare deosebit de grava si nu au fost inregistrate progrese fata de ziua precedenta, a anuntat marti Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca. "Pacientul se afla in continuare in sectia de terapie intensiva in stare deosebit de grava, fara modificari fata de ziua precedenta. Pacientul se afla sub supravegherea permanenta a unei echipe multidisciplinare si se aplica masurile de terapie intensiva adecvate", se precizeaza intr-un comunicat al spitalului, citat de Agerpres.

Luni, reprezentantii unitatii medicale anuntau ca politistul a fost supus mai multor interventii chirurgicale: montarea unui senzor de monitorizare a presiunii intracraniene, drenaj pleural stang, splenectomie si enterectomie larga, cu asigurarea hemostazei.

El a fost adus la spital cu traumatism cranio-cerebral grav cu focare hemoragice multiple si edem cerebral difuz, fractura fronto-parietala stanga, cu traumatism toracic forte cu multiple fracturi costale si fractura sternala, contuzie pulmonara stanga si hemotorax stang, traumatism abdominal sever cu ruptura splenica, contuzie pancreatica si multiple leziuni mezenterice cu ischemie de intestin subtire, contuzie renala stanga, hematom retroperitoneal minim.

In noaptea de sambata spre duminica, omul de afaceri turc Abdullah Atas nu a respectat semnalele regulamentare de oprire ale politistului si l-a acrosat cu masina, dupa care l-a purtat pe capota 400 de metri, pana agentul a cazut pe partea carosabila. Soferul, care consumase alcool, si-a continuat deplasarea aproximativ 3 km pana in comuna Pipera, unde a lovit un gard. Politistul ranit are 44 de ani si lucreaza de 23 de ani in domeniu.
 


VIDEO PROTVPLUS.RO