Scandalul Romgaz. Varujan Vosganian cere DIICOT sa fie audiat alaturi de Emil Boc si Traian Basescu

Ultima actualizare: 25-09-2012 16:46
Varujan Vosganian

Fostul ministru al Economiei Varujan Vosganian, senator PNL, solicita, intr-o scrisoare deschisa adresata DIICOT, sa fie audiat in dosarul Romgaz, pentru clarificarea situatiei.

Tot el mai cere ca, in aceeasi cauza, sa fie audiati si premierul Emil Boc si presedintele Traian Basescu. Vosganian precizeaza ca scrisoarea sa este prilejuita de declansarea cercetarii penale pentru un mare numar de functionari din cadrul Romgaz SA si al Ministerului Economiei, pentru perioada 2005-2010, sub invinuirea de complot pentru subminarea economiei nationale.

"Chiar daca multe dintre numele evocate in rechizitoriu nu-mi sunt familiare, am colaborat cu o seama dintre functionarii respectivi, in perioada in care am functionat ca ministru al economiei, de aceea consider ca este de datoria mea sa fac tot ce-mi sta in putinta pentru a limpezi lucrurile. Ma doare faptul ca o companie de traditie si de prestigiu a energeticii romanesti, cum este Romgaz SA, apare acum in ochii opiniei publice doar ca un autocar intesat de complotisti si de sabotori, plimbati intre Medias si Bucuresti, pentru a li se aduce la cunostinta invinuri dintre cele mai grave", scrie fostul ministru, in scrisoarea deschisa postata pe blogul personal.

Conform acestuia, este o ipoteza "halucinanta si neverosimila" situatia "potrivit careia, timp de sapte ani, mai toata conducerea unui minister reprezentat in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii si una dintre cele mai puternice companii romanesti au fost lasate sa comploteze nestingherite pentru subminarea economiei romanesti, ba chiar au fost incurajate, incepand cu 2009, in forma agravanta a actiunile lor criminale, de acte normative semnate de prim-ministrul Guvernului, aprobate prin lege de o majoritate parlamentara coplesitoare si promulgate de presedintele tarii, acte normative aplicate, la randul lor, neabatut, pana la ultimele lor consecinte".

Vosganian precizeaza ca a acordat, prin Ordin al Ministrului, in baza unor Note semnate, succesiv, de el insusi si de ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos si aprobate in Guvern, un discount comercial de cateva procente pentru consumatorii intreruptibili, cu conditia ca acestia sa-si onoreze obligatiile de plata asumate.

"Decizia era in consonanta cu legislatia romana si europeana din domeniul gazelor, fiind o forma de compensare a riscurilor la care se expun consumatorii intreruptibili si care a fost utilizata nu doar din 2005, ci cu mult mai inainte. Am luat aceasta decizie in momentul in care industria chimica a decis sa trimita in somaj aproape 10.000 de salariati, din cauza cresterilor pretului gazului, materie prima de baza in aceasta industrie. Am luat aceasta decizie pentru cei aproape zece mii de salariati care primisera preaviz de incetare a activitatii, am facut-o pentru industria autohtona si pentru asigurarea capacitatilor de productie si desfacere de la Romgaz S.A. Nu am luat aceasta decizie pentru a favoriza pe vreunul dintre proprietarii companiilor intreruptibile, cu atat mai mult cu cat n-am avut si nu am legaturi personale ori profesionale cu niciunul dintre acestia. Pagubele opririi unui intreg sector al industriei chimice ar fi fost imense, in raport cu valoarea discountului comercial", scrie fostul ministru.

El precizeaza ca in anul 2009, prim-ministrul Emil Boc a semnat OUG 54 privind stabilirea unor masuri temporare in domeniul gazelor naturale, care extindea de o maniera fara precedent facilitatile acordate consumatorilor intreruptibili. "Legea a fost promulgata, fara obiectii, de presedintele Traian Basescu. OUG 54/2009 nu a fost data in spiritul legislatiei existente, ci a modificat-o de o maniera drastica, fara sa existe un acord, in acest sens, din partea Consiliului Concurentei. Astfel, consumatorii intreruptibili au primit gazul metan numai din productia interna, asadar cu o reducere de pret de peste 30%, pe o perioada neobisnuit de lunga pentru masurile de acest gen (16 luni) si fara sa existe in textul legii nici o mentiune cu privire la obligativitatea onorarii obligatiilor de plata asumate", scrie Vosganian.

El mentioneaza ca solicita sa fie audiat in dosar. "Solicit sa fiu audiat, in calitatea pe care o considerati de cuviinta, pentru a contribui, prin informatiile pe care le detin si prin documentele pe care le posed, la limpezirea acestei situatii. Solicit, de asemenea, ca impreuna cu mine, sa fie audiati, intr-o calitate cel putin echivalenta cu a mea, date fiind circumstantele agravante, domnii Traian Basescu, presedintele Romaniei, si Emil Boc, prim ministru al Guvernului, cu atat mai mult cu cat cei doi dispuneau, cu siguranta, la data respectiva, de datele pe care ulterior Serviciul Roman de Informatii le-a pus la dispozitia DIICOT.

Solicit includerea, in randul persoanelor citate, a celor doi demnitari deoarece intr-o cercetare de o asemenea anvergura trebuie pornit de la cifrele mari si de la cei care le-au produs, altminteri ancheta risca sa para doar o tentativa de a muta atentia opiniei publice ori o rafuiala politica, ceea ce ar pune sub auspicii extrem de nevaforabile anul electoral 2012", se arata in incheierea scrisorii semnate de fostul ministru al Economiei, Varujan Vosganian.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO