USR contestă la CCR proiectele legislative care prevăd creşteri salariale în ministere

ccr
Agerpres

Uniunea Salvaţi România anunţă că va contesta la Curtea Constituţională cele două proiecte legislative aprobate, marţi, de către parlamentarii PSD-PNL-UDMR şi care prevăd creşteri salariile pentru angajaţi din ministere.

"În prag de criză economică, parlamentarii PSD-PNL-UDMR au votat, astăzi, două proiecte legislative prin care cresc salariile din ministere. USR va contesta la CCR cele două proiecte legislative. Majoritatea PSD-PNL-UDMR a introdus în şedinţa de plen de astăzi, fără fişă de impact financiar, fără consultare publică şi fără să respecte legea salarizării unitare, amendamente care duc la creşterea salariilor pentru angajaţii din ministerele Sănătăţii, Culturii, Transporturilor, Sportului, dar şi pentru angajaţii care gestionează fonduri europene", conform unui comunicat al USR.

Uniunea atrage atenţia asupra faptului că votul de marţi vine "la doar o săptămână" după ce premierul Nicolae Ciucă şi liderul PSD, Marcel Ciolacu. au anunţat că statul ar urma să îşi scadă cheltuielile din cauza deficitului bugetar în creştere.

"Nu contează că avem deficit bugetar-record, că ne împrumutăm la rate de dobândă-record, ei nici măcar nu s-au obosit să facă un calcul, să vadă cât costă ceea ce propun. Ceea ce fac ei acum nu este recompensarea performanţei, ci creşterea inechităţilor între angajaţii la stat cu creşteri mari în aparatul central (unde au şi angajat suplimentar peste 14.800 de persoane de la începutul guvernării) şi creşteri mici acolo unde ar fi fost nevoie de mai mult (de exemplu, în educaţie, la clasă)", a explicat deputata Oana Ţoiu.

Deputatul Claudiu Năsui a mai precizat că unul dintre proiectele aprobate marţi prevede creşterea salariilor pentru primari şi viceprimari, dar că, pe cale de consecinţă, ar urma să crească şi alte salarii din administraţia locală.

"Răsfăţaţii statului îşi măresc salariile din banii contribuabililor. Astăzi, 117 parlamentari ai coaliţiei socialiste de guvernare au votat creşterea salariilor pentru primari şi viceprimari. Atenţie, toate salariile din primării se raportează la salariul primarului, care prin urmare vor creşte şi ele. Pentru ei se găsesc mereu bani. Pentru românii care plătesc taxe jumătate din preţul unui litru de carburant, taxe pe facturile de energie şi, mai ales, jumătate din salariu în alte taxe la stat, nu există spaţiu bugetar", a precizat fostul ministru al Economiei.

Deputatul Cristian Seidler a subliniat că "măsurile corecte" în contextul actual ar fi scăderea taxelor pe salariul minim şi reducerea TVA pe energie la 5%.

"Cu ocazia acestei crize financiare, PSD e la putere şi e total depăşit de situaţie. Iau măsuri haotice, heirupiste, neconstituţionale precum aceste legi de creşteri salariale la stat, pe bază de clientelism politic. Cu toate aceste măriri, în care performanţa la locul de muncă ar trebui să fie criteriu de bază, nu vor putea acoperi nici măcar inflaţia. Mitul s-a dus, PSD e gol, iar PNL a ajuns cea mai mare filială a PSD", a apreciat Seidler.

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege care prevede că şi funcţionarii publici şi personalul contractual din Ministerele Transporturilor şi Culturii, precum şi din serviciile deconcentrate subordonate vor beneficia de majorarea cu 15% a salariilor de bază pentru complexitatea muncii. De asemenea, personalul care lucrează la proiecte cu fonduri europene va beneficia de majorarea salariilor de bază până la 50%, mai prevede proiectul adoptat.

 

Citește și...
Cresc salariile bugetarilor. PSD și PNL au votat, deși ”avem deficit bugetar record”
Cresc salariile bugetarilor. PSD și PNL au votat, deși ”avem deficit bugetar record”

Parlamentarii PSD-PNL-UDMR au votat, marți, două proiecte legislative prin care angajaților din sectorul bugetar li se vor mări salariile.  

Recomandări
Dezastru ecologic lângă Parcul IOR. Sute de copaci s-au uscat, după ce au fost găuriți intenționat. Care este miza
Dezastru ecologic lângă Parcul IOR. Sute de copaci s-au uscat, după ce au fost găuriți intenționat. Care este miza

Bucureștiul pierde din puținul spațiu verde pe care îl are. Arborii au fost găuriți cel mai probabil cu bormașina pe un teren de zece hectare care a făcut parte dintr-unul dintre cele mai vechi parcuri ale Capitalei, spun autoritățile locale.

Dublă pentru David Popovici. Înotătorul român a câștigat medalia de aur la 200 m liber la Europene
Dublă pentru David Popovici. Înotătorul român a câștigat medalia de aur la 200 m liber la Europene

Înotătorul român David Popovici a câștigat, luni, o nouă medalie de aur în finala probei de 200 m liber, la Campionatele Europene de nataţie de la Roma.

Cu cât va crește salariul mediu net în 2022 și care este prognoza până în 2025
Cu cât va crește salariul mediu net în 2022 și care este prognoza până în 2025

Anul acesta românii ar putea avea - în medie un plus de 11 procente la salariu conform Comisiei de Prognoză, iar la anul cam tot așa.