Un deputat PSD a depus un proiect de lege pentru introducerea votului obligatoriu. Valeriu Zgonea: "Eu personal sunt pentru"

Dată publicare: 02-09-2014 08:32
Dată actualizare: 05-09-2014 07:14


valeriu zgonea

Presedintele Camerei Deputatilor Valeriu Zgonea a declarat, luni, ca, personal, ar fi „pentru” votul obligatoriu, daca acesta ar aduce beneficii si ca poate sa puna in discutie acest subiect in comisia de cod electoral.

„Eu personal as fi de acord cu acest vot obligatoriu, daca el ne-ar aduce noua beneficii. In acest moment nu pot sa-mi dau seama care ar fi beneficiile. Ceea ce pot sa va spun este ca pot sa discut in cazul Comisiei de cod electoral, sa ridic o astfel de discutie in cadrul dezbaterilor dintre liderii grupurilor politice parlamentare sau membrii comisiei si, daca ea are o majoritate, cu mare placere, dar va reamintesc ca intram in anumite discutii care sunt legate si de prevederile constitutionale”, a spus Zgonea.

El crede ca acest lucru s-ar fi putut realiza in urma cu 25 de ani, dar ca nu s-a dorit acest lucru. „Din punctul meu de vedere, daca vrem sa fim mai multi prezenti la vot si sa avem mai multa responsabilitate in cadrul Parlamentului, eu cred ca se putea sa facem acum 25 de ani, cand n-am vrut sa-l facem, eram student pe vremea respectiva”, a adaugat Zgonea.

Valeriu Zgonea a aratat ca votul obligatoriu nu s-a dorit nici in urma cu 14 ani, cand el a venit in Parlament. „Nici acum 14 ani, cand am venit in Parlament, n-a vrut nimeni sa-l faca, daca imi aduc aminte atunci, parca PD a fost cel care a boicotat modificarea Constitutiei. Domnul Blaga parca era atunci si cu domnul Boc in acest partid, imi aduc aminte ca parca liderul partidului era domnul Boc, nu stiu, intrebati-l pe domnul Boc de ce n-a vrut atunci, poate ne raspunde domnia sa si, daca nu ma insel eu, in perioada respectiva domnul Basescu era primarul Capitalei si liderul opozitiei, puteti sa-l intrebati si pe domnia sa, in ultimii 10 ani a fost presedintele statului de ce n-a vrut atunci, de ce nu vor astazi, intrebati-i pe cei care pot sa creeze o majoritate. Eu personal sunt pentru”, a adaugat Valeriu Zgonea.

El a facut acest precizari dupa ce a fost intrebat daca ar sustine votul obligatoriu, asa cum propune deputatul PSD Ioan Munteanu. Munteanu a declarat, luni, ca a depus la Parlament un proiect de lege privind instituirea votului obligatoriu si sanctionarea celor care nu merg la vot cu amenda intre 500 si 1000 de lei, aratand ca asteapta opinia Consiliului Legislativ. El a apreciat ca prin votul obligatoriu s-ar responsabiliza atat clasa politica, cat si electoratul. „Am depus in iunie la Camera Deputatilor un proiect de lege, care acum este la Senat si prin care propun introducerea obligativitatii votului. Sunt discutii si pro si contra, astept sa vad ce zice Consiliul Legislativ”, a precizat Munteanu.

„De ani de zile, din ce in ce mai putini oameni vin la vot si decid soarta tarii 28% din electorat, in timp ce ceilalti se declara nemultumiti dupa momentul votului. Prin votul obligatoriu s-ar responsabiliza si clasa politica, dar si electoratul. Propun si sanctiuni cu amenda intre 500 si 1000 de lei”, a mai spus deputatul PSD.

Intr-un comunicat de presa transmis luni, purtatorul de cuvant al PSD Dan Sova arata ca proiectul privind votul obligatoriu nu a fost discutat in PSD si nu este sustinut de partid. "Am vazut informatiile aparute in media cu privire la initiativa unui parlamentar PSD, in sensul introducerii votului obligatoriu. Parlamentarii au dreptul individual de a promova sau propune proiectele pe care le cred utile. Va pot spune insa ca initiativa este una personala. Propunerea privind introducerea votului obligatoriu nu a fost discutata in PSD, iar partidul nu sustine o astfel de propunere", mentioneaza Sova.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO