Turcan susține că opoziția nu a încălcat regulamentul, iar Dragnea "este out” de la șefia Camerei

Ultimul update: Miercuri 05 Decembrie 2018 14:00
Data publicarii: Miercuri 05 Decembrie 2018 13:34
Categorie: Politic

Toţi paşii făcuţi miercuri de parlamentarii opoziţiei sunt conform Regulamentului Camerei Deputaţilor şi Constituţiei, a declarat liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan.

Ea a subliniat că revocarea lui Liviu Dragnea de la conducerea Camerei Deputaţilor este importantă pentru democraţia din România, "pentru România la 100 de ani de modernitate, dar şi pentru România europeană".

"Majoritatea PSD - ALDE, condusă de Liviu Dragnea şi de umilii interpuşi gen Florin Iordache şi Eugen Nicolicea, a fost astăzi spulberată în Camera Deputaţilor. Toate partidele de opoziţie - PNL, USR, PMP, Pro România, deputaţi neafiliaţi sau deputaţi aparţinând minorităţilor naţionale - au reuşit astăzi să reinstituie democraţia şi respectul faţă de lege în această instituţie atât de importantă, pentru că noi am considerat şi am justificat cu articole din Constituţie că preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, că vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, au încălcat flagrant Constituţia României şi că pentru asta meritau să fie revocaţi din funcţiile pe care le deţin în conducerea Camerei Deputaţilor. Tot demersul nostru a fost făcut procedural în spiritul şi textul Regulamentului şi în acord cu Constituţia României şi cu deciziile CCR. Acesta este un lucru foarte important de reţinut", a punctat Raluca Turcan, la Parlament, potrivit Agerpres.

Potrivit acesteia, niciun pas făcut de Opoziţie nu a încălcat Regulamentul sau Constituţia, iar Dragnea "este 'out' de la conducerea Camerei Deputaţilor".

"Niciun pas pe care l-am făcut astăzi în Camera Deputaţilor nu a fost făcut încălcând Regulamentul şi Constituţia. Toată opoziţia manifestată de cel pe care l-a desemnat Liviu Dragnea să captureze Camera Deputaţilor, Florin Iordache, a fost făcută încălcând Regulamentul, refuzând într-un mod total ilegal să accepte manifestarea Opoziţiei în spiritul legii. De aceea, astăzi s-a făcut dreptate şi am reuşit să redăm odată cu democraţia din Camera Deputaţilor şi o hotărâre de revocare din funcţie a lui Liviu Dragnea şi o hotărâre de revocare din funcţie a lui Florin Iordache, în felul acesta existând doar un singur pas de făcut - şi anume votul final - pentru ca aceşti doi foşti conducători ai Camerei Deputaţilor să intre în istorie, în istoria urâtă a României, în istoria din afara legii a României şi în istoria care sfidează cetăţenii de rând ai acestei ţări.

Sperăm ca într-o perioadă de timp cât mai scurtă să reuşim să dăm şi votul final pe aceste proiecte de hotărâre pe care le-am introdus pe ordinea de zi, au fost supuse dezbaterii pe ordinea de zi şi într-adevăr Liviu Dragnea şi Florin Iordache să intre în istorie. (...) Nu pot să conteste decizii ale CCR şi realităţi - anume majoritatea în Camera Deputaţilor este alta şi că îşi doreşte altceva: Liviu Dragnea 'out' de la conducerea Camerei Deputaţilor", a afirmat liderul deputaţilor PNL.

Preşedinţii PMP, Eugen Tomac, şi USR, Dan Barna, au subliniat că Liviu Dragnea şi Florin Iordache sunt foşti lideri ai Camerei Deputaţilor, în condiţiile în care PSD şi ALDE nu mai au majoritate în Camera Deputaţilor.

"Este cea mai mare victorie a Opoziţiei, pentru că astăzi plenul Camerei Deputaţilor, în mod suveran, i-a revocat din funcţie pe Liviu Dragnea şi Florin Iordache. Românii trebuie să ştie că PSD nu mai deţine acea majoritate pe care o avea în Parlament şi, la ora actuală, au fugit de un vot regulamentar pe care noi l-am propus. (...) A existat un vot final (...) şi la ora actuală Liviu Dragnea şi Florin Iordache sunt foşti lideri ai Camerei Deputaţilor", a precizat Eugen Tomac.

Dan Barna a amintit că CCR a fost explicită în 2012, în cazul revocării Robertei Anastase din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, spunând că plenul Parlamentului poate să ia astfel de decizii care sunt o manifestare politică a majorităţii existente în Legislativ.

Revocările lui Dragnea și Iordache nu sunt recunoscute de către social-democrați, care acuză opoziția că a făcut doar o mascaradă. 

Potrivit regulamentului, preşedintele Camerei Deputaţilor poate fi revocat din funcție cu votul majorității deputaților prezenți, doar că solicitarea trebuie să vină din partea grupului care l-a propus, deci a PSD. 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Olguța Vasilescu: Un deputat PNL i-a cerut lui Iordache să vorbească la telefon cu Iohannis
Olguța Vasilescu: Un deputat PNL i-a cerut lui Iordache să vorbească la telefon cu Iohannis
VIDEO PROTVPLUS.RO
Ludovic Orban
Orban: E ”ilogic” să dai jos un premier PSD pentru a pune un alt premier PSD
Codrin Ştefănescu, avertisment despre Consiliul PSD: "Toţi să fie atenţi la Dragnea"
Orban: Alegerile anticipate, cea mai bună soluţie, în cazul căderii guvernului
CCR numește ”absurdă” o modificare PSD-ALDE privind sancționarea corupției
Dan Tudorache: Problema amnistiei și grațierii ar trebui lămurită duminică, la CEX-ul PSD
Tăriceanu susține "soluţia celor două state": Israel şi Palestina
klaus iohannis
Iohannis afirmă că "ar fi hazardat" să spună că România va fi pregătită să intre în zona euro în 2024
Klaus Iohannis, întâlnire ”importantă” cu Theresa May: ”Ca să o încurajez puţin”
USR, discuție cu Tudorel Toader și Viorica Dăncilă. Propunerea făcută pe Justiție
Klaus Iohannis: Ar fi ciudat ca opoziția să renunțe la moțiune
Opoziţia a depus moţiunea "Ajunge! Guvernul Dragnea - Dăncilă, ruşinea României”
Preşedintele Klaus Iohannis participă, azi, la Bruxelles, la Summitul Euro