Traian Basescu spune ca a inotat in piscina de la Vila Dante pana la suspendarea sa din functie

Dată publicare: 27-07-2012 07:46
Dată actualizare: 04-10-2012 10:23


Vila Dante

Presedintele suspendat, Traian Basescu, a declarat, joi seara, ca a obisnuit sa inoate la Vila Dante din momentul in care a fost operat pentru hernie de disc si pana la momentul in care a fost suspendat din functie.

El a fost intrebat, intr-o emisiune televizata, cand a fost ultima oara in piscina de la Vila Dante. "Inainte de suspendare", a raspuns Basescu, potrivit Mediafax, care citeaza OTV. El a precizat insa ca nu a dorit ca Vila Dante sa-i fie atribuita dupa finalizarea mandatului.

"Eu nu am cerut niciodata sa-mi pregateasca cineva o vila si nici Administratia Prezidentiala, deci nu exista o astfel de solicitare, nici verbala, nici scrisa, in niciun fel", a sustinut presedintele suspendat.

In ceea ce priveste piscina de la Vila Dante, Basescu a afirmat ca nu crede ca a fost renovata vreodata. "Eu, de cand am facut operatia la spate, acolo inot, ca e gard in gard cu mine, dupa aia imi vad de treaba. (...) E o poarta, pazita, pentru ca si Dante e lipita de Lac 3, unde locuiesc eu", a explicat Basescu.

El a spus ca inclusiv iarna obisnuieste sa inoate la Vila Dante, iar dupa ce paraseste piscina merge prin zapada la Vila Lac 3.

Presedintele suspendat a precizat ca inoata in piscina Vilei Dante, pentru ca Vila Lac 3, care este stabilita prin HG drept resedinta a presedintelui Romaniei, nu exista piscina. El a mentionat ca, dupa terminarea mandatului, nu va putea sa ramana in Vila Lac 3, unde locuieste acum, pentru ca aceasta este resedinta presedintelui in functie.

Basescu a explicat si ca locuinta pentru un fost sef de stat se stabileste tot prin Hotarare de Guvern, dupa incetarea mandatului respectivului presedinte al tarii, care nu are niciun cuvant de spus in aceasta privinta.

Traian Basescu a spus ca nu a folosit Vila Dante si ca nu a ales nici mobilierul acesteia. "Niciodata nu am ales niciun parchet, nici mobilier si nu exista nicio solicitare a mea pentru acea vila", a precizat Basescu.

Raspunsul transmis de RA-APPS in scandalul "Vila Dante"

Conducerea Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) a transmis Guvernului o noua adresa privind Vila Dante, in care sustine ca destinatia fiecarei camere si mobilierul necesar au fost stabilite, in perioada aprilie-decembrie 2011, "exclusiv de catre constructor si Administratia Prezidentiala".

Adresa a fost transmisa de RA-APPS in urma unei noi solicitari a Secretariatului General al Guvernului (SGG) si prezentata, joi seara, de premierul Victor Ponta intr-o emisiune televizata, potrivit Mediafax.

SGG a solicitat, joi, RA-APPS noi informatii legate de Vila Dante, si anume daca investitia a fost aprobata legal, ce semnificatie are sintagma "destinatia Vilei Dante a fost gandita ca o viitoare resedinta pentru un fost sef de stat", din adresa anterioara a regiei, de catre cine au fost stabilite destinatiile fiecarei camere si mobilierul aferent, daca investitia a fost realizata si receptionata, daca de la data receptiei si pana in prezent piscina a fost folosita si daca aparatura din sala de sport apartine Vilei Dante.

La aceste intrebari, RA-APPS a trimis o adresa in care arata ca investitia a fost aprobata in Consiliul de Administratie al regiei in februarie 2011 si aprobata ulterior de catre secretarul general al Guvernului din acea perioada, Daniela Andreescu, cuantumul investitiei fiind discutat si analizat cu Andreescu anterior aprobarii CA.

Regia arata totodata ca la realizarea investitiei s-a avut in vedere organizarea Vilei Dante ca resedinta pentru un fost sef de stat, amenajandu-se in acest fel dormitoare, bai, dressinguri, bucatarii si alte asemenea.

"Destinatia fiecarei camere si mobilierul necesar au fost stabilite in perioada aprilie-decembrie 2011 exclusiv de catre Constructor si Administratia Prezidentiala", se arata in documentul semnat de directorul general al RA-APPS.

Aceeasi sursa mai arata ca investitia a fost realizata integral si receptionata de RA-APPS in aprilie 2012, ca "de la data receptiei piscina a fost folosita", personalul regiei participand exclusiv la operatiunile tehnice de purificare a apei, de inlocuire si curatenie, si ca aparatura din sala de sport nu apartine Vilei Dante, "singurii in masura sa precizeze de unde provine aparatura fiind cei de la SPP".

"Basescu nu o sa faca plangere penala, este mult prea las pentru asta", a spus Ponta.

Miercuri, jurnalistilor li s-a distribuit un document semnat tot de conducerea RA-APPS, de la finele lunii iunie, in care se arata ca "pana in prezent, nu s-a primit nicio solicitare pentru ca imobilul sa aiba destinatia prevazuta de Legea privind acordarea unor drepturi fostilor sefi de stat".

Joi, conducerea Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat a transmis Guvernului o adresa in care sustine ca mobilierul de la Vila Dante a fost achizitionat special pentru o resedinta de locuit, nu pentru o vila de protocol, si ca urma ca, in 2014, sa fie adoptata o hotarare prin care imobilul sa fie atribuit "unui fost sef de stat".

Documentul a fost prezentat, joi, la Palatul Victoria, de premierul Victor Ponta, fiind transmis la solicitarea din 26 iulie a Secretariatului General al Guvernului (SGG).

 

Rezultatele referendumului pentru demiterea presedintelui Traian Basescu - LIVE pe stirileprotv.ro

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO