Traian Basescu, sotia sa si Titus Corlatean au primit steaguri tricolore de la IPS Ioan Selejean

Dată publicare: 15-08-2013 13:59
Dată actualizare: 18-08-2013 07:02


Presedintele Traian Basescu a primit, joi, de la Arhiepiscopul Covasnei si Harghitei, IPS Ioan Selejean, la finalul slujbei de la manastirea din Izvoru Muresului, un steag tricolor.

De asemenea, au fost oferite drapele de catre inaltul prelat si sotiei presedintelui, precum si ministrului de Externe, aflat la ceremonie.

La finalul slujbei de la Manastirea "Adormirea Maicii Domnului" de la Izvoru Muresului, Arhiepiscopul Covasnei si Harghitei, IPS Ioan Selejean i-a inmanat presedintelui un steag tricolor, astfel de steaguri fiindu-le oferite si Mariei Basescu, dar si ministrului de Externe, Titus Corlatean.

In momentul in care i-a inmanat drapelul, IPS Selejean i-a spus Mariei Basescu ca ii ofera acest tricolor pe care crede ca l-a vazut mai des decat pe sotul sau, atunci cand acesta era pe mare, iar fetele erau mici.

Presedintele le-a spus participantilor, dupa ce a primit drapelul, cum admira in fiecare dimineata, cand era pe mare, steagul romanesc romanesc arborat la catarg.

"Pana cand am devenit om politic, nu am pus foarte mare pret pe arborarea tricolorului, pentru ca intotdeauna am crezut ca in primul rand tricolorul il porti in suflet. (...) 12 ani, asa cum spunea sfintia sa parintele, in fiecare dimineata, la rasaritul soarelui, se ridica la catarg tricolorul. in fiecare seara, la apusul soarelui, de la catarg se cobora tricolorul. si in fiecare dimineata imi aduceam aminte de un dascal de prin Ardeal pe care l-am avut la Academia Navala (...) si toate orele pe care le aveam cu acest dascal, si era in anii ’70, le faceam intr-o sala unde era harta Romaniei Mari. Si ne spunea profesorul Oarga: «Voi o sa umblati in jurul lumii cu tricolorul la catarg, dar trebuie sa stiti care este tara voastra si cum arata atunci cand s-a facut Marea Unire». Era harta Romaniei Mari si cele doua lucruri esentiale ca tara si steagul se poarta in suflet le-am invatat de la un profesor ardelean", a spus presedintele dupa ce a primit drapelul.

Seful statului a fost vizibil emotionat, avand lacrimi in ochi.

De asemenea, inmanandu-i drapelul ministrului de Externe, IPS Ioan Selejean i-a spus lui Titus Corlatean sa le transmita colaboratorilor sai ca acesta a fost sfintit in ziua de Sfanta Maria la Izvoru Muresului.

Dupa ce a primit tricolorul de la IPS Ioan Selejan, Titus Corlatean a declarat: "Dumnezeu sa binecuvanteze Romania si pe romani, pe romanii de pretutindeni si ma rog ca ei sa inteleaga si sa primeasca acest lucru. Si atunci vom sti sa onoram cu adevarat si tricolorul Romaniei. Amin!".

Arhiepiscolul Covasnei si Harghitei a rugat-o de asemenea pe Ecaterina Andrescu, senator PSD, inmanandu-i drapelul, ca atunci cand va fi in Parlament si va adopta legi sa se uite in sus catre Dumnezeu si catre tricolor.

"Un Parlament care da legi intre credinta noastra crestina si tricolor niciodata nu va gresi", a spus arhiepiscopul.

Apoi tricolorul romanesc a fost impartit reprezentantilor romanilor din Ucraina, Germania, Italia, Republica Moldova si reprezentantei romanilor din Ungaria, careia acesta i-a spus: "Sa duceti tricolorul romanesc la Budapesta".

Au mai primit tricolorul interpretul de muzica populara Veta Biris si preotul militar Mitrea, intors miercuri din Afganistan impreuna cu militarii care au asigurat pacea in zona.

1.200 de drapele tricolore au fost impartite de preoti participantilor, care s-au inghesuit sa le primeasca, apoi toata lumea a ridicat drapelele in aer, agitandu-le. La finalul slujbei, IPS Selejean si-a rostit predica, apoi au fost sfintite toate drapelele, iar oamenii au cantat "Desteapta-te, romane!".

La ceremonia religioasa de la manastirea din Izvoru Muresului au fost prezenti aproape o mie de oameni, unii dintre ei fiind imbracati in costume populare. In timpul slujbei, in momentul in care preotii au intrat in biserica sa se impartaseasca, interpreta de muzica populara Veta Biris a cantat o priceasna, apoi au cantat corurile parohiei intorsura Buzaului si Catedralei din Sf. Gheorghe.

Dupa slujba, presedintele Traian Basescu a plecat catre Oarba de Mures, nefacand alte delcaratii in afara discursului tinut in fata manastirii. Ceilalti participanti au fost invitati la o agapa crestineasca, la care au fost servite sarmale, tocanite si peste.

Biserica de la Izvoru Muresului este considerata biserica romanilor de pretutideni intrucat an de an de sarbatoarea Maicii Domnului la slujba participa reprezentantii comunitatilor romanesti din afara frontierelor participanti la scoala de Vara.

Traian Basescu a participat, la Oarba de Mures, judetul Mures, la cea de-a treia editie a Festivalului Cantecului Popular Patriotic "La Oarba si la Iernut".

Festivalul, care a debutat joi, cu o ceremonie religioasa la Monumentul Eroilor de la Oarba de Mures, este organizat de Asociatia Intercomunitara "Iernuteana", Asociatia Culturala "Pe Mures si pe Tarnava", Consiliul Judetean Mures, Prefectura si Primaria Iernut.


VIDEO PROTVPLUS.RO