Traian Basescu nu va participa la Summit-ul PPE care precede Consiliul European din 28-29 iunie

21-06-2012 18:00

Traian Basescu

Presedintele Traian Basescu nu va participa la Summit-ul PPE care precede Consiliul European din 28-29 iunie, a declarat, pentru MEDIAFAX, purtatorul de cuvant al sefului statului, Bogdan Oprea, fara a face alte precizari.

"Presedintele Basescu nu participa la Summit-ul PPE", a declarat Oprea, refuzand sa faca alte precizari.

Presedintele Traian Basescu este inclus pe lista participantilor la Summit-ul PPE care precede Consiliul European din 28-19 iunie, fiind mentionat printre cei 16 membri ai Consiliului European care apartin Partidului Popular European.

Pe agenda de discutii a summitului PPE, la care vor participa si Herman Van Rompuy, presedintele Consiliului European si Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, va fi, potrivit unui comunicat, pregatirea reuniunii Consiliului European, potrivit unui comunicat transmis joi de Partidul Popular European.

De asemenea, in comunicat este mentionat si presedintele Traian Basescu printre cei 16 membri ai Consiliului European ai PPE.

Ceilalti 15 membri mentionati in lista PPE sunt cancelarul Germaniei, Angela Merkel, premierul Spaniei, Mariano Rajoy, premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, premierul polonez Donald Tusk, premierul Suediei, Fredrik Reifeldt, premierul Finlandei Jyrki Katainen, premierul Ungariei, Viktor Orban, premierul Irlandei Enda Kenny, premierul Letoniei Valdis Dombrovskis, premierul Bulgariei, Boyko Borisov, premierul Malte, Lawrence Gonzi, premierul Lituaniei, Andrius Kubilius, premierul Portugaliei, Pedro Passos Coelho, premierul Sloveniei, Janez Jansa, precum si noul premier al Greciei, Antonis Samaras.

Presedintele Traian Basescu a participat in mod regulat in ultimii ani la summiturile PPE organizate inaintea reuniunilor Consiliului European.

Ministerul de Externe a transmis, miercuri, la Comisia Europeana componenta delegatiei Romaniei pentru reuniunea Consiliului European de la finele lunii iunie, care ii include doar pe primul-ministru, ministrul Afacerilor Externe si ministrul Afacerilor Europene, nu si pe presedintele Traian Basescu.

"Astazi, Ministerul de Externe a transmis la Bruxelles, la Comisia Europeana, componenta delegatiei Romaniei si mandatul delegatiei. Am primit tot astazi agenda finala a reuniunii de pe 28-29 iunie si pot sa confirm ca punctele aflate pe ordinea de zi a Consiliului European sunt reprezentate de situatia economica si sociala din acest moment in Europa si Mecanismul Financiar Multianual 2014-2020, adica exact subiectul pe care l-am dezbatut la Bucuresti impreuna cu presedintele Barroso si alti noua prim-ministri", a spus premierul Victor Ponta.

Intrebat de jurnalisti daca delegatia Romaniei anuntata la CE il include si pe presedintele Traian Basescu, Ponta a raspuns: "Componenta este primul-ministru, ministrul Afacerilor Externe si ministrul Afacerilor Europene".

Lista cu delegatia Romaniei la summit-ul Consiliului European din 28-29 iunie ar trebui trimisa in mod normal Consiliului European, la biroul presedintelui Herman Van Rompuy, a declarat, pentru MEDIAFAX, Mark Gray, purtator de cuvant al presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
De asemenea, el a precizat ca nu are, in prezent, informatii referitoare la primirea la presedintia Comisiei Europene a listei mentionate de premierul Victor Ponta.

"Nu cred ca este o lista care trebuie trimisa noua, ci Consiliului European, pentru ca presedintele Herman Van Rompuy este cel care se ocupa de organizarea summit-ului de saptamana viitoare. Ar fi normal sa fie trimisa Consiliului European, nu Comisiei Europene. Eu nu am informatii despre faptul ca o asemenea lista a fost primita la birourile noastre", a spus Mark Gray.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO