Traian Basescu a prezentat concluziile vizitelor din cele cinci tari

22-08-2008 01:00

Basescu:

In conferinta de presa tinuta astazi de seful statului s-au prezentat mai multe concluzii cu privire la situatia statelor de la Marea Neagra.

Motivul deplasarii a fost nevoia unei analize exacte legate de impactul razboiului din Caucaz asupra regiunii afectate, dar si asupra Romaniei. Evaluarea va fi trimisa in cursul saptamanii viitoare statelor din UE si NATO.

Turneul facut in cele cinci state nu a fost realizat in numele NATO sau UE, ci Romania a fost interesata de propria securitate, de modul in care conflictul afecteaza tara noastra.

In cele cinci tari exista mai multe conflicte inghetate: Moldova - conflict inghetat cu minoritatile din Transnistria, Ucraina - exista problema cu fortele ruse de la Sevastopol si Crimeea, iar in Georgia exista doua conflicte dezghetate.

Singurele state de la Marea Neagra care au potential sa garanteze securitatea in zona sunt Turcia si Romania.

Mai mult, presedintele a amintit si evenimentele petrecute in Georgia si anume faptul ca rusii au depasit simpla nevoie de securizare a Osetiei, prima prioritate din Georgia fiind stabilizarea regiunii si punerea in aplicare a acordului de incetare a focului. De asemenea, Basescu a conchis faptul ca prudenta trebuie sa caracterizeze toate statele din regiune.

Un alt subiect atins a fost problema Insulei Serpilor - Romania nu a inceput actiunea de la Haga din dorinta de a primi inapoi Insula Serpilor, ci pentru ca se doreste o delimitare exacta a platoului continental, dar si cea a Canalului Bastroe, extrem de mult dezbatute.

Sursa: Pro Tv


VIDEO PROTVPLUS.RO