SURSE: USL ii propune pe Antonescu la Senat si Zgonea la Camera Deputatilor

×
Codul embed a fost copiat

USL incearca astazi o serie de schimbari la varful celor doua camere ale Romaniei, dar si in functia de Avocat al Poporului.

SURSE: ANTONESCU, LA SEFIA SENATULUI, IN LOCUL LUI BLAGA

USL ia in calcul ca, daca revocarea din functie a lui Vasile Blaga va reusi, liderul PNL Crin Antonescu sa fie numit presedinte al Senatului, cel care asigura interimatul in conditiile suspendarii din functie a sefului statului, au declarat pentru Stirileprotv.ro surse din USL.

Conform surselor citate, aceasta este strategia USL, in cazul revocarii din functie a lui Blaga.

VEZI AICI LIVE TEXT tot ce se intampla astazi in Parlamentul Romaniei

Citește și
„Plecați de lângă mine”. Ucraineni scoși din cluburi de noapte și forțați să se înroleze în armată

Deocamdata, insa, USL analizeaza variantele procedurale pe care le poate invoca pentru a determina revocarea din functie a presedintelui Senatului, in conditiile in care Vasile Blaga a anuntat deja ca refuza sa convoace o sesiune extraordinara pe aceasta tema sau sa introduca pe ordinea de zi o asemenea solicitare.

Potrivit Deciziei 601 din 14 noiembrie 2005 a Curtii Constitutionale, votul acordat presedintelui unei Camere este un vot politic care nu poate fi anulat decat in cazul in care grupul care l-a propus cere revocarea politica a acestuia sau, in cazul unei revocari ca sanctiune, cand acest grup sau o alta componenta a Camerei solicita inlocuirea din functie a presedintelui pentru savarsirea unor fapte care atrag raspunderea sa juridica.

Conform Regulamentului Senatului, propunerea de revocare se face in scris, sub semnatura initiatorilor, o singura data intr-o sesiune. Propunerea de revocare se depune la Biroul permanent care analizeaza, in prima sa sedinta, indeplinirea conditiilor si decide, prin vot, introducerea acesteia in proiectul de ordine de zi a urmatoarei sedinte de plen.

CLICK AICI PENTRU LIVE VIDEO de la sesiunea extraordinara a Parlamentului

Presedintele Senatului caruia i s-a cerut revocarea nu poate conduce sedinta Biroului permanent sau pe cea de plen in care se discuta revocarea sa, el urmand sa fie inlocuit de unul dintre vicepresedinti, desemnat de Biroul permanent.

Constitutia prevede ca, "daca functia de Presedinte devine vacanta ori daca Presedintele este suspendat din functie sau daca se afla in imposibilitate temporara de a-si exercita atributiile, interimatul se asigura, in ordine, de presedintele Senatului sau de presedintele Camerei Deputatilor".

SURSE: USL VREA CA NUMIREA LUI ANTONESCU SI ZGONEA LA SENAT SI CAMERA SA AIBA LOC MIERCURI

USL vrea ca ca numirea lui Crin Antonescu si Valeriu Zgonea la sefia Senatului si, respectiv, a Camerei Deputatilor sa aiba loc miercuri, potrivit unor surse parlamentare.

Conform surselor citate, cererea USL de revocare din functia de presedinte al Camerei Deputatilor a Robertei Anastase urmeaza sa fie depusa marti, la ora 12.00.

SURSE: VALER DORNEANU, PROPUS CA INTERIMAR IN FUNCTIA DE AVOCAT AL POPORULUI

Valer Dorneanu va fi propunerea USL pentru a ocupa ca interimar functia de Avocat al Poporului, au declarat pentru MEDIAFAX surse din PSD.

Valer Dorneanu este in prezent adjunct al Avocatului Poporului, este fiind avizat favorabil in aceasta functie de Comisiile juridice ale Parlamentului, in 3 aprilie.

De asemenea, Valer Dorneanu a fost propus pentru functia de Avocat al Poporului de catre USL, in iunie 2011.

Birourile Permanente s-au reunit, marti dimineata, intr-o sedinta ad-hoc, convocata la solicitarea USL.

USL a cerut convocarea unei noi sesiuni extraordinare a Parlamentului, marti, la ora 14.00, care urmeaza sa aiba pe ordinea de zi revocarea din functie a Avocatului Poporului, Gheorghe Iancu.

Vicepresedinitele Senatului Ioan Chelaru (PSD) a spus ca revocarea din functie a Avocatului Poporului a fost solicitata de USL pentru "incalcarea Constitutiei si a legilor in vigoare".

Decizia de convocare a unei noi sesiuni extraordinare a fost luata cu 16 voturi "pentru" si trei voturi "impotriva".

Pe de alta parte, presedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, marti, ca partidul pe care il conduce va ataca la Curtea Constitutionala hotararea pe care o va lua Parlamentul pentru revocarea Avocatului Poporului.

SCHIMBARILE IN FRUNTEA LA SRTv SI RADIOUL PUBLIC, VALIDATE DE PARLAMENT

Claudiu Saftoiu a fost validat ca presedinte - director general al Societatii Romane de Televiziune (SRTv), marti, de catre Parlament, cu 265 de voturi "pentru" si 5 voturi "impotriva".

Ovidiu Miculescu a fost validat ca presedinte - director general al Radioului Public, marti, de catre Parlament, cu 235 de voturi "pentru".

Articol recomandat de sport.ro
FOTO A primit o mașină de 50.000€ de la Ion Țiriac, dar a observat ceva ciudat când e la volan: "Mă filma"
FOTO A primit o mașină de 50.000€ de la Ion Țiriac, dar a observat ceva ciudat când e la volan: "Mă filma"
Citește și...
Comisia juridică din Camera Deputaţilor, raport de admitere pe cererea de ridicare a imunităţii fostului ministru Nelu Tătaru
Comisia juridică din Camera Deputaţilor, raport de admitere pe cererea de ridicare a imunităţii fostului ministru Nelu Tătaru

Cererea de ridicare a imunităţii fostului ministru al Sănătații Nelu Tătaru a intrat la vot în Camera Deputaţilor.

Ciolacu se agață de decizia agenției de rating S&P care a reconfirmat ratingul suveran al României
Ciolacu se agață de decizia agenției de rating S&P care a reconfirmat ratingul suveran al României

Premierul Marcel Ciolacu afirmă că decizia agenției de rating S&P de a reconfirma ratingul suveran al României şi perspectiva stabilă este o dovadă a stabilităţii macroeconomice şi a perspectivelor de dezvoltare pe care le are România.

Rareş Bogdan, întrebat dacă PSD este în spatele deciziei CCR de interzicere a candidaturii lui Şoşoacă: Nu am nicio îndoială
Rareş Bogdan, întrebat dacă PSD este în spatele deciziei CCR de interzicere a candidaturii lui Şoşoacă: Nu am nicio îndoială

Prim-vicepreşedintele PNL, Rareş Bogdan, consideră că PSD se află în spatele deciziei Curţii Constituţionale a României de interzicere a candidaturii Dianei Şoşoacă la alegerile prezidenţiale. 

Recomandări
Surse. Ce scrie în referatul DNA despre Nelu Tătaru, trimis la Parlament. Ar fi primit bani și pentru concedii medicale
Surse. Ce scrie în referatul DNA despre Nelu Tătaru, trimis la Parlament. Ar fi primit bani și pentru concedii medicale

Un parlamentar care a consultat dosarul procurorilor anticorupție pe numele fostului ministru Nelu Tătaru a precizat pentru Știrile Pro TV că urmărirea penală în acest caz a început în ianuarie 2023.

Poliția Națională, răspuns la scandalul dintre PMB și PS4:
Poliția Națională, răspuns la scandalul dintre PMB și PS4: "Nu avem atribuții de a muta gardurile". Ce urmează să se întâmple

Scandal între Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, și Primăria Sectorului 4, după ce în centrul Bucureștiului au început lucrările la Planșeul Unirii, bucata de beton care acoperă Dâmbovița și care este veche de aproape un secol.

Nelu Tătaru a rămas fără imunitate în dosarul de corupție. Procurorii pot începe perchezițiile la fostul ministru
Nelu Tătaru a rămas fără imunitate în dosarul de corupție. Procurorii pot începe perchezițiile la fostul ministru

Camera Deputaților a decis ridicarea imunității în cazul fostului ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, acuzat de mai multe acte de corupție în timpul activității sale de medic.