Surse: Ludovic Orban va avea marți o întâlnire cu preşedintele Klaus Iohannis. Ce vor discuta

Ultima actualizare: 14-12-2020 20:42
Klaus Iohannis, Ludovic Orban
Agerpres

Potrivit unor surse politice, Ludovic Orban ar urma să aibă marți o întâlnire cu preşedintele Klaus Iohannis.

Liderul PNL Ludovic Orban va avea o întrevedere marţi cu preşedintele Klaus Iohannis, după ce şeful statului nu a anunţat desemnarea unui premier, la finalul consultărilor de luni, ci că va avea loc o a doua rundă de consultări cu partidele parlamentare, au declarat surse politice, pentru News.ro.

Discuţiile între cei doi ar putea impacta strategia PNL în următoarele runde de negocieri cu USR-PLUS şi UDMR, pentru a exista o soluţie comună prin care să poată fi format Guvernul de coaliţie, au adăugat sursele citate.

Faptul că Ludovic Orban doreşte şefia Camerei Deputaţilor, lucru care nu era iniţial în mandatul pentru negocieri al PNL, însă a fost votat în Biroul Politic Naţional de săptămâna trecută al partidului, a dus la blocarea discuţiilor cu ceilalţi parteneri politici, au precizat sursele menţionate.

Următoarea discuţie între liderii PNL, USR-PLUS şi UDMR ar putea avea loc marţi sau miercuri, au mai spus sursele politice, pentru News.ro.

PNL a decis susţinerea lui Orban pentru şefia Camerei Deputaţilor, însă aceasta este dorită şi de către Dan Barna. După discuţiile de duminică cele trei partide nu au ajuns la un acord privind şefia Camerei, cea a Senatului şi premierul.

Înaintea discuţiile din week-end, PNL mergea pe scenariul ca Orban să fie şeful Camerei, iar Barna vicepremier şi USR-PLUS să primească şefia Senatului, însă la negocieri Alianţa USR-PLUS nu a dorit această variantă.UDMR ar fi dorit şi ei şefia Senatului, însă nu au insistat foarte mult cu acest aspect.

La consultările de luni de la Cotroceni cu preşedintele Klaus Iohannis, liberalii l-au propus premier pe Florin Cîţu, USR-PLUS pe Dacian Cioloş, PSD l-a propus pe Alexandru Rafila şi un guvern minoritar sau unul de uniune naţională, UDMR ar fi avut 2-3 variante pentru şefia Guvernului, însă Kelemen Hunor nu a înaintat vreo propunere de premier şi nici nu a precizat numele acestora, iar AUR a venit cu propunerea lui Călin Georgescu.

Klaus Iohannis a declarat luni, după consultările cu partidele pentru desemnarea premierului, că luni nu sunt încă întrunite condiţiile pentru desemnarea unui candidat pentru a forma un nou Guvern. Şeful statului a mai anunţat, că, dat fiind că BEC a anunţat atribuirea mandatelor în urma alegerilor din 6 decembrie, convoacă noul Parlament pentru data de 21 decembrie.

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO