Mitingul PSD, filmul evenimentelor. Atacurile liderilor social-democrați la adresa ”statului paralel”

×
Codul embed a fost copiat

Sâmbătă, organizatorii din PSD s-au mobilizat și au dat strigare în toată țara. Îmbrăcați în alb, de la brâu în sus, cu stegulețe și pancarte, oamenii au fost aduși în Piața Victoriei cu autocare, microbuze sau cu trenul.

Imagini panoramice cu Piața Victoriei

"Este un miting împotriva faptului că democraţia şi statul de drept sunt puse sub semnul întrebării. Vrem să arătăm că suntem decişi să mergem până la capăt", a transmis Liviu Dragnea în urmă cu câteva zile.

Citește și
Gabriela Firea
Firea: Voi fi prezentă la mitingul împotriva abuzurilor. Trăim într-o dictatură a minorității
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

VIDEO: Declarațiile liderilor PSD: 

Cronologia evenimentelor:

ora 22:20 Oamenii pleacă rând pe rând din Piața Victoriei.

ora 21.35 Președintele PSD Liviu Dragnea:

- Înainte de toate, haideți să o felicităm pe Simona Halep!

- Ați dat dovadă de curaj venind astăzi aici. Meritați aplauzele tuturor.

- Îi salut de asemenea, dar de astă dată cu milă, pe toți trimișii în piață ai statului paralel. Și vă rog să-i salutați. Suntem mulți, astăzi aici. Mai mulți decât s-au așteptat cei care râdeau, care ne insultau.

- Noi suntem ceea ce se numește democrație.

- Am fost întrebat ce înseamnă statul paralel, împotriva căria protestăm. Afară și în paralel cu democrația. Afară și în paralel cu democrația exprimată la vot. În paralel cu drepturile și libertățile fiecăruia dintre noi. Securitatea! Au trecut 3 ani și jumătate de când regimul Băsescu, cel care a construit acest sistem a plecat. Însă instrumentele au rămas. Să le luăm pe rând. Procurorii corupți au rămas. I-ați văzut la televizor fabricînd dosare, amenințând martori. Șefa DNA a rămas. Ați auzit cerând procurorilor capete mari. Ați văzut-o anchetând Guvernul. Ați văzut-o arestând și umilind zeci de oameni, care după aceea au fost eliberați.

- Jurnaliștii sub acoperire au rămas. Îi vedeți, îi citiți, fără să poată vreunul să spună unui inspector fiscal din ce bani trăiesc. Magistrații sub acoperire au rămas. Pe ei nu-i vedeți, dar vă doresc să nu ajungeți să-i cunoașteți.

- Au mai rămas 6 milioane de români ascultați.

- Să nu-l invidiem pe prietenul dumneavoastră Klaus Iohannis. Salutați-l mai bine (lumea urlă huoooo, n.red.). Când spune că statul paralel este o glumă proastă credeți că nu are umor sau că nu are încotro?

- Să nu-l invidiem pe Ludovic Orban, pe care vă rog să-l salutați și pe el. (lumea urlă huoooo, n.red.)

- Dacă stau mereu cu cuvântul anticorupție în gură cred că vor scăpa. Nu vor scăpa. Ei folosesc statul paralel, dar sunt de fapt niște unelte jalnice ale acestor securiști.

- E o frăție josnică, un contract care vrea de fapt să scoată democrația din joc. Putem să-i spunem cum vreți, statul invizibil, statul subteran sau să-i spunem simplu securitatea 

- Vor să ne transforme pe toți într-un popor de denunțători, să ne învinuim între noi pentru lucruri pe care nu le-am făcut. Este un plan odios de dezbinare a societății românești.

- Oricine, oricînd poate fi luat. Oameni buni, s-a mers mult  prea departe, într-o țară în care delațiunea a ajuns să țină loc de probe.

- Nimeni nu este în afara radarului statului paralel. Toți putem ajunge ținte la un moment dat. Nu vă faceți iluzii că doar cei cu funcții publice sunt ținta acestor securiști, toți puteți ajunge ținte ale acestui sistem odios.

- Să vorbim și despre celelalte categorii sociale care ajung ținte. Asta vedem la dascălii care sunt puși sub urmărire pentru un buchet de flori. Vedem la oamenii de afaceri, care se tem să mai vorbesc chiar și cu un portar de la o instituție publică, de teamă să nu fie acuzați.

- Nimeni nu este la adăpost, absolut oricine azi în România poate fi vizat de un enunț care să-i aducă o acuzare și o condamnare. 

- Pentru ei, oameni buni, nu mai contează adevărul, nu mai contează libertatea și drepturile noastre, contează proba falsificată.

- Suntem hotărâți să le punem capăt o dată pentru totdeauna? Nu v-aud.

- Statul paralel trăiește și pe picior mare, are cheltuieli uriașe.

- Vrem prosperitate, nu securitate!

ora 21.30 Premierul Viorica Dăncilă:

- Abuzurile trebuie stopate.

- Noi am mărit salariile românilor, ei au fost împotriva măririi salariilor și le-au tăiat când au fost la guvernare. 

- Noi am mărit pensiile, ei le-au tăiat când au fost la guvernare.

- Noi am început reforma în justiție, ei se opun.

- Economia României a crescut și crește în continuare. Cui folosesște asaltul permanent împotriva Guvernului? Cei care fac acest lucru doresc cu adevărat binele României? Nu cred.

- Am fost acuzată de trădare, acuzațiile sunt aberante.

- Au făcut totul ca noi să pierdem alegerile. Președintelui PSD Liviu Dragnea i s-a deschis dosar penal chiar înainte de alegerile din 2016.

- Au făcut totul ca noi să pierdem alegerile, dar împreună am câștigat.

ora 21.20 Olguța Vasilescu:

- Am venit să vă spun cum arată statul paralel, pentru că eu m-am întâlnit cu el. L-am văzut în birourile DNA, unde mi-a pus cătușe. Am fost acuzată de luare de mită, care n-au fost bani, ci capital de imagine. Cu alte cuvinte, au oamenii încredere în tine? La pușcărie!

- Am fost umilită.

- Din păcate nu sunt singurul om politic în această situație. Ați văzut-o pe doamna Rarinca.

- Statul paralel are un chip. În spatele acestu chip se ascund securiști care te interceptează ilegal, se ascund procurori care falsifică probe, se ascund ziariști care scriu după cum li se dictează în plic.

ora 21.00 Călin Popescu Tăriceanu:

-  Am venit la miting pentru a striga că judecătorii trebuie lăsați să gândească liber, fără protocoale.

- Democrația nu supraviețuiește singură, trebuie încurajată și apărată.

- Trăim într-o democrație controlată, de peste 10 ani. Astăzi constat că după 1989 speranțele noastre că democrația s-a instalat definitv în România nu sunt îndeplinite și noi trebuie să luptăm. 

- Vreți să trăiți din nou într-un  stat polițienesc, unde 1 din 3 români sunt supravegheați?

- Dacă vom accepta în continuare să finanțăm acest sistem bolnav, atunci să nu ne mire că nu mai sunt bani pentru educație și sănătate.

- Sunteți cumva un dușman al României? Ce a fost în mintea DNA-ului să ne transforme în ținte și să ne vâneze? Cum se explică că Kovesi a devenit mai importantă decât Constituția?

- S-a insinuat pas cu pas, știm bine sistemul pas cu pas ne ascultă telefoanele, ne urmărește și cînd ne împotrivi face tot ce poate să ne bage la pușcărie.

- La noi, noua securitate are doi părinți. Ambii părinții îi cunoașteți. Unul se numește Traian Băsescu, iar celălalt Klaus Iohannis.

- Responsabilii pentru abuzurile din ultimii 10 ani sunt  Klaus Iohannis și Traian Băsescu.

- Vă promit că ascultările telefoanelor vor înceta.

ora 20.50 Senatorul PSD Liviu Pleșoianu îndeamnă lumea din Piața Victoriei să strige, ”cât putem noi de tare, un mesaj pentru Kovesi, pentru Iohannis și toți securiștii lor”:

- ”Doamna cucuvea, unde v-ați ascunselea?”

- ”E sufrageristă și nu mai rezistă.”

- ”Ieși afară, cucuvea torționară.”

- ”Noi majoritatea, voi securitatea.”

- ”Ludovic, nu fii trist, tu ești noul securist.”

- ”Codruța Kovesi, ne va părăsi.”

- ”Din sufragerie te duci la pușcărie.”

ora 20.40  Prezentatorul evenimentului o prezintă pe Gabriela Firea, ”o doamnă fragilă și delicată la trup”.

Președintele PSD Gabriela Firea:

- "Dragi români din toată ţara, dragi bucureşteni, de aici din Piaţa Victoriei şi de acasă, dreptul românilor este sfânt, votul românilor este sfânt, nu mai putem accepta în ţara noastră, în patria noastră, să votăm, să avem alegeri libere, să avem un Parlament stabil, să avem un Guvern legitim şi altcineva geacă roşie, participând la mitinguri ilegale, să ne confişte votul românilor. Mitingul nostru este legal, autorizat. Noi suntem cei care respectăm legea, noi nu o încălcăm niciodată. Această Piaţă a Victoriei trebuie să fie a tuturor românilor care ştiu ce înseamnă democraţia, libertatea, respectarea drepturilor omului. Această piaţă nu mai trebuie să fie confiscată de oameni plătiţi de interese contrare ţării noastre".

- "Justiţie, dreptate, aveţi dreptate, justiţie, dreptate, adevăr, peste tot, la Parlament, în Guvern, în primării, în consilii judeţene, în instituţii. Nu putem trăi cu dictatura minorităţii (...) Alegerile au fost libere şi corecte şi votul românilor trebuie să fie sfânt. Mă bucur foarte mult că aţi venit de bunăvoie şi cu drag în An Centenar la Bucureşti pentru a vă manifesta gândul bun pentru această ţară, să nu ne mai fie teamă să vorbim, să nu ne mai fie teamă să ieşim din casă, nouă, celor care suntem aleşi locali, să nu ne mai fie teamă să semnăm. Dacă suntem corecţi şi respectăm legea, de ce să ne fie frică, de ce să ne fie teamă, de ce?", a spus Firea.

- Dacă respectăm legea, de ce să ne fie teamă? De ce? Vreți o justiție corectă? Vă mulțumesc foarte mult pentru atenția dumneavoastră. Vreau împreună să rostim în an centenar să rostim câteva versuri ale poutului nostru nepereche: Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie.

ora 20.15 Premierul Viorica Dăncilă, lideri ai Partidului Social Democrat, membri ai Guvernului şi mai mulţi parlamentari au ajuns în Piaţa Victoriei.

Alături de premierul Viorica Dăncilă se află primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, preşedintele Senatului, Călin-Popescu Tăriceanu, lider al ALDE, miniştrii Eugen Teodorovici, Mihai Fifor, Lia Olguţa Vasilescu, Rovana Plumb, Carmen Dan, Teodor Meleşcanu, primari de sectoare.

Se mai află în primele rânduri secretarul general al PSD, Codrin Ştefănescu, între parlamentari se află Şerban Nicolae, Liviu Pleşoianu, Andreea Cosma, Cătălin Rădulescu, europarlamentarul PSD Claudia Ţapardel. Se mai află alături de liderii PSD europarlamentarul Norica Nicolai.

ora 20.15 Metrorex a anunţat că, la nivelul Directiei Generale de Monitorizare a Ordinii Publice, a fost luată decizia închiderii staţiei de metrou Piaţa Victoriei începând cu ora 20.00, potrivit News.ro.

”Metrorex informează că, la nivelul Directiei Generale de Monitorizare a Ordinii Publice, din care fac parte toate institutiile cu abilităţi în asigurarea ordinii publice, s-a decis ca, astăzi, 9 iunie a.c., începând cu ora 20.00, staţia Piaţa Victoriei să fie închisă”, se arată în comunicat.

Închiderea staţiei de metrou presupune interzicerea accesului călătorilor în subteran şi trecerea trenurilor prin această staţie fără oprire, potrivit Metrorex.

Staţia se va redeschide la solicitarea instituţiilor abilitate. Măsura a fost luată pentru siguranţa călătorilor, în contextul în care un flux mare de persoane tranzitează zona Piaţa Victoriei”, se arată în comunicat.

metrou

ora 20.00 Aproximativ 150.000 de persoane participă în Piaţa Victoriei, la mitingul "împotriva abuzurilor", organizat de PSD - ALDE, potrivit Agerpres.

Manifestanţii, veniţi din toate colţurile ţării, au umplut şi bulevardele Kiseleff şi Aviatorilor.

Liderii Partidului Social Democrat, premierul Viorica Dăncilă, membri ai Guvernului, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, şi mai mulţi parlamentari au ajuns, cu puţin înainte de ora 20,00, în Piaţa Victoriei.

ora 19.45 Oamenii au venit cu pancarte pe care este scris județul din care fac parte.

Jandarmeria a anunțat că a adus forțe de ordine și din alte zone ale țării, pentru a securiza acest eveniment.

În zona Pieții Victoria se află mai multe mașini cu jandarmi, care sunt pregătiți să intervină dacă va fi nevoie.

Unii dintre cei prezenți la miting au venit cu autocarele, însă alții au folosit trenul. De altfel, oficiali din CFR au confirmat faptul că au fost încheiate contracte pentru 2 garnituri de tren cu câte 7 vagoane.

 ora 19:30 Peste 70.000 de oameni se află sâmbătă în Piaţa Victoriei din Capitală, conform Agerpres.

ora 19:05 Peste 10.000 de persoane s-au adunat deja, sâmbătă după-amiaza, în Piaţa Victoriei, pentru mitingul organizat de PSD - ALDE, informează Agerpres.

Participanţii la miting flutură steaguri tricolore şi ale Uniunii Europene, dar au desfăşurat şi un drapel al României lung, care este purtat pe o mare parte din suprafaţa Pieţei Victoriei.

Oamenii sunt împărţiţi, în piaţă, în funcţie de judeţul de unde au venit.

Manifestanţii poartă pancarte pe care se poate citi: "Abuzurile voastre au îngrădit libertatea noastră", "Jos statul paralel", "Vrem libertate", "Ultima soluţie e în Constituţie", "Am crescut veniturile românilor. Scuză-ne Klaus", "Vrem Guvernul României, nu Guvernul meu", "Prosperitate, nu securitate!".

La miting sunt prezenţi şi reprezentanţi ai ALDE.

ora 18.15 Douăsprezece autobuze aparţinând societăţii de transport a municipiului Buzău au plecat spre Capitală astăzi, după ora 16.00, cu aproximativ 400 de membri PSD pentru a participa la mitingul din Piaţa Victoriei, potrivit News.ro.

Desi reprezentanţi ai organizaţiei judeţene PSD Buzău spuneau că filiala va trimite la miting 4.000 de membri, niciunul din cele 12 autobuze nu avea ocupate toate cele 38 de locuri pe scaune.

Protestatarii, care s-au întâlnit în parcarea Kaufland Sud Buzău, au venit îmbrăcaţi în tricouri sau cămăşi de culoare albă şi aveau la gât fluiere, pregătiţi să protesteze. Printre ei erau atât minori, cât şi persoane de peste 70 de ani.

"Am 71 de ani şi merg la miting pentru a striga împotriva celor care comandă şi nu fac nimic, care sunt contra... Iohannis, de exemplu, nu a făcut nimic şi a fost tot contra şi orice face Guvernul nu e bine, dar el când face şi încalcă Constituţia e bine. Statul paralel există şi e condus de PNL şi de Iohannis”, a spus unul dintre protestatarii buzoieni înainte de a se urca în autobuz.

De partea cealaltă, un băiat de 14 ani spune că merge la Bucureşti cu rudele sale ca să facă "Buzăul mai frumos”.

"Da, am 14 ani şi merg la Bucureşti cu băieţii, suntem rude şi mergem să scandăm de toate. Nu ştiu acum exact ce, însă vreau să merg să facem Buzăul mai frumos”, a spus copilul de 14 ani, echipat cu tricou alb şi fluier la gât.

ora 18.00 Intrările în municipiul Bucureşti s-au aglomerat, însă circulaţia nu este blocată, a precizat sâmbătă după-amiază Inspectoratul General al Poliţiei Române, potrivit Agerpres.

"Poliţiştii rutieri acţionează, în continuare, pentru siguranţa şi fluenţa traficului. Vă reamintim că un poliţist rutier se află într-un elicopter al Inspectoratului General de Aviaţie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, care transmite informaţii utile colegilor de la sol, în vederea direcţionării echipajelor în zonele cu eventuale probleme de fluenţă a traficului. Intrările în municipiul Bucureşti s-au aglomerat, însă circulaţia nu este blocată", arată IGPR.  

ora 17.50 Centrul Infotrafic al Poliţiei Române informează că pe autostrada A1 Bucureşti - Piteşti, la intrarea în Capitală, pe o distanţă de aproximativ doi kilometri, se circulă în condiţii de aglomeraţie, din cauza numărului mare de autovehicule.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, coloana este însă în mişcare, nu se staţionează, viteza de deplasare fiind de aproximativ 30 km/h.

Pe restul autostrăzilor sau drumurilor naţionale nu sunt probleme deosebite de fluenţă a traficului, precizează sursa citată.

ora 16.00 Simpatizanții PSD din Piața Victoriei urmăresc pe un proiector finala de la Roland Garros, în care Simona Halep joacă împotriva americancei Sloane Stephens.

 

ora 15.00 Mihai Șora, despre mitingul PSD: ”Demnitatea este bunul cel mai de preţ al unei fiinţe omeneşti” 

ora 13.45 Vicepreşedintele social-democraţilor Mihai Fifor, ministru al Apărării, precizează că va participa la mitingul organizat sâmbătă seara în Piaţa Victoriei de PSD - ALDE pentru că el crede "cu toată tăria că România trebuie să fie cu adevărat o ţară democratică, o ţară în care libertăţile şi drepturile cetăţeanului să nu mai fie încălcate în cel mai abuziv mod posibil".

ora 13.05 Preşedintele PNL, Ludovic Orban, susţine că mitingul organizat sâmbătă de social-democraţi "este o acţiune profund nedemocratică de intimidare a Opoziţiei, a magistraţilor, a oamenilor liberi, a funcţionarilor şi angajaţilor din sistemul public care nu răspund la comenzile politice".

"Este limpede pentru orice om cu bun simţ. Nu poţi să faci miting contra abuzurilor atunci când eşti la putere. Abuzurile nu pot fi comise decât de cei care deţin puterea. Nu poţi să faci miting ca să protestezi împotriva ta. Raţiunile acestui miting sunt altele. În primul rând, alegerea locului de manifestaţie arată intenţia clară de a confisca locul simbolic în care protestează de un an şi jumătate cei care sunt împotriva PSD. Aduceţi-vă aminte că Firea a mai încercat o dată să confişte locul de manifestaţie, inventând un târg de Crăciun.”

ora 12.10 Primarul Capitalei, Gabriela Firea, anunţă că va participa la mitingul PSD, susţinând că trebuie sancţionat orice fel de abuz, în special cel de putere.

Firea mai susţine că încă din prima zi de la câştigarea alegerilor de către PSD, atât Guvernul, cât şi autorităţile locale au fost supuse unei campanii de denigrare, defăimare, transmiterea de informaţii false, manipulare şi boicotare a activităţii.

"Trăim într-o dictatură a minorităţii care nu s-a bucurat de votul românilor dar care vrea să confişte instituţiile prin fraudă politică şi morală. Prin minciună şi presiuni instituţionale", afirmă primarul Capitalei.

ora 11.30 PNŢCD susţine mitingul împotriva abuzurilor, a scris pe Facebook liderul formaţiunii, Aurelian Pavelescu, anunţând că va conduce o delegaţie a partidului la această manifestaţie.

"Aceasta nu este o simplă alegere politică, ci o obligaţie. PNŢCD nu poate accepta vreodată statul poliţienesc, folosirea cătuşelor pentru eliminarea adversarilor politici şi a oamenilor incomozi, controlul puterii de stat prin mijloace ilegitime. Primul principiu constitutiv al partidului, enunţat de Iuliu Maniu este "Democraţia desăvârşită", ceea ce nu se poate ignora. Altfel, PNŢCD ar însemna să-şi nege propria sa menire. PNŢCD nu poate alege nici calea "tăcerii", pentru că în întreaga lui existenţă partidul a ales calea luptei, refuzând să consimtă la nedreptăţi prefăcându-se că nu există ("Cine tace, consimte")", a postat Pavelescu.

ora 10.25 Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucureşti a postat pe site-ul său o Alertă cu privire la demonstraţiile care au loc sâmbătă în Bucureşti.

Conform sursei citate, "patru demonstraţii şi proteste separate sunt aşteptate sâmbătă; locul şi intervalul orar în care vor avea loc acestea se suprapune într-o oarecare măsură şi se aşteaptă un număr mare de participanţi; se estimează că traficul pietonal şi cel al autovehiculelor în aceste zone va fi afectat în mod negativ". 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Simpatizanți PSD, întrebați cu ce s-au pregătit pentru miting: Ouă, ha ha, prezervative
Simpatizanți PSD, întrebați cu ce s-au pregătit pentru miting: Ouă, ha ha, prezervative

Simpatizanții PSD din Galați, care urmau să plece la București pentru  a participa la mitingul partidului, s-au arătat nervoși din cauza întrebărilor jurnalistului PRO TV, care a vrut să știe pentru ce vor protesta în Piața Victoriei.

Firea: Voi fi prezentă la mitingul împotriva abuzurilor. Trăim într-o dictatură a minorității
Firea: Voi fi prezentă la mitingul împotriva abuzurilor. Trăim într-o dictatură a minorității

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, care este și președintele al PSD București, a anunțat pe Facebook că va participa la mitingul partidului, deoarece ”trăim într-o dictatură a minorității”.

PNŢCD susține mitingul PSD: ”Nu este o simplă alegere politică, ci o obligaţie”
PNŢCD susține mitingul PSD: ”Nu este o simplă alegere politică, ci o obligaţie”

PNŢCD susţine mitingul împotriva abuzurilor, a scris pe Facebook liderul formaţiunii, Aurelian Pavelescu, anunţând că va conduce o delegaţie a partidului la această manifestaţie.

Simpatizanții PSD au plecat spre Capitală. O susținătoare PSD a explicat de ce vine la miting
Simpatizanții PSD au plecat spre Capitală. O susținătoare PSD a explicat de ce vine la miting

Primele autocare - cu simpatizanţi PSD - au plecat din cele mai îndepărtate judeţe ale ţării, cu destinaţia Bucureşti, pentru mitingul social-democraţilor.

Ambasada SUA a emis o alertă de securitate pentru cetățenii americani, din cauza mitingurilor din Capitală
Ambasada SUA a emis o alertă de securitate pentru cetățenii americani, din cauza mitingurilor din Capitală

Ambasada SUA a emis o alertă de securitate pentru cetățenii americani aflați în îara noastră, din cauza mitingurilor ce vor avea loc sâmbătă, în Capitală

Recomandări
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”

După ce liderii PSD și PNL i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate, medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun al celor două partide la primăria Capitalei, a anunțat ieri că mandatul său este pe masa coaliției.

Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit
Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit

Un cutremur semnificativ cu magnitudinea de 5 a fost raportat vineri noapte, la ora 23:59:32, ora locală a României.

 

Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington
Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington

Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, au anunţat mai mulţi responsabili americani sub protecţia anonimatului, scrie AFP.