Ultimele calcule ale PNL pentru moțiune. Replica lui Dăncilă, acuzată că încearcă să cumpere parlamentari

07-10-2019 19:49

Opoziția a anunțat luni că se apropie de 250 de voturi, pentru moțiunea de joi, cu mult peste cât este nevoie, pentru a schimba guvernul Dăncilă.

Totodată o acuză pe șefa PSD că încearcă să cumpere parlamentari, promițându-le funcții și bani. Premierul neagă acuzațiile și spune că moțiunea de cenzură nu va trece. Iar partidele își fac deja calcule pentru un nou Executiv.

După ce au strâns vot cu vot, liberalii susţin că şansele ca moţiunea de cenzură să treacă sunt foarte mari. Ultimele calcule ale PNL arată că se bazează pe 247 de voturi, cu 14 mai mult decât le-ar trebui.

Dar în paralel şi PSD îşi negociază propriile voturi, iar opoziţia o acuză pe Dăncilă că promite funcţii în Guvern sau chiar bani, condiţionând rectificarea bugetară de moţiunea de cenzură.

Ludovic Orban: "Avertizez public preşedintele PSD şi negociatorii PSD că orice promisiune făcută în bani sau în funcţii către parlamentari pentru a le schimba opţiunea politică reprezintă o infracţiune".

Viorica Dăncilă: "Mi se pare...ştiţi cum e, când nu ai alte argumente, vii cu astfel de acuzaţii. Nu am oferit nimănui funcţii, nu am oferit nimănui proiecte".

Viorica Dăncilă şi-a sunat personal colegii şi a venit şi la Parlament să discute cu ei, ca să-i convingă să sprijine guvernul. Dar aritmetica parlamentară avantajează în acest moment Opoziţia şi se fac planuri pentru un nou guvern.

Victor Ponta: "Şi dacă se face un guvern PNL-USR o să fim tot în opoziţie. Joi seară, la o oră după moţiunea de cenzură, o să fac o propunere oficială către toţi foştii colegi de la PSD să refacem o majoritate fără Dăncilă, Fifor, cu ALDE".

Numai ca partenerul lui Victor Ponta, Călin Popescu Tăriceanu, n-ar prea vrea înapoi la guvernare.

Călin Popescu Tariceanu: "PSD şi coaliţia din care am făcut parte este evident că s-a erodat atât de mult încât. Este clar că o astfel de formulă nu mai are suflul necesar pentru a guverna credibil. Acesta este motivul pentru care nu vreau să facem parte dintr-o asemenea formulă".

Pentru că Viorica Dăncilă să fie demisă din fruntea guvernului, sunt necesare 233 de voturi. Demersul opoziţiei va fi tranşat joi, când plenul reunit al parlamentului va vota moţiunea de cenzură.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO