OUG care mărește alocațiile, adoptată. Dăncilă îi cere lui Iohannis să promulge bugetul


Ultimul update: Marti 19 Februarie 2019 16:47
Data publicarii: Marti 19 Februarie 2019 10:58
Categorie: Stiri Politice

Guvernul a adoptat marți o ordonanță de urgență prin care alocațiile de stat pentru copii au fost majorate.

Începând cu data de 1 a lunii următoare intrării în vigoare a Legii bugetului de stat pe 2019, cuantumul alocațiilor de stat pentru copii va fi următorul:
• 300 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
• 150 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, precum şi pentru tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani și urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, organizate în condiţiile legii, până la terminarea acestora;
• 300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap.

Măsura a fost luată ca urmare a deciziei Parlamentului României, de suplimentare a bugetului Ministerului Muncii și Justiției Sociale, cu suma de 2,13 miliarde lei, în vederea majorării alocațiilor de stat pentru copii, prin Legea Bugetului pe anul 2019.

Dăncilă, mesaj pentru Iohannis să promulge bugetul repede

”Sper că domnul președinte va promulga cât mai rapid legea bugetului de stat, în așa fel încât de la 1 martie să fie plătite alocațiile mărite pentru copii. Adoptăm astăzi ordonanța de urgență care ne va permite acest lucru. După cum știți, coaliţia PSD-ALDE a identificat corect sursa de finanţare şi Guvernul a pregătit acest act imediat după votul din Parlament.

Astfel, începând cu 1 martie 2019, copiii cu vârsta de până la 2 ani vor primi 300 de lei lunar, aceeaşi sumă va fi acordată şi pentru copiii cu dizabilităţi până la împlinirea vârstei de 18 ani. Tot de la 1 martie, cuantumul alocaţiei lunare pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani va creşte la 150 de lei. Această sumă va fi acordată şi tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani şi urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, până la finalizarea acestor studii.

Avem asigurate în Legea bugetului de stat sumele necesare pentru toate aceste măsuri şi îmi exprim speranţa că preşedintele României va depăşi jocul politic şi o va promulga. Altfel, orice blocaj nu face altceva decât să confirme încă o dată demersul demagogic al Opoziţiei şi al preşedintelui Iohannis în încercarea de a aduna cât mai multe voturi ” - a spus premierul Viorica Dăncilă.

Premierul s-a referit şi la faptul că în Legea bugetului de stat sunt prevăzute şi sumele necesare pentru investiţii şi făcut un nou apel la preşedintele Klaus Iohannis să renunţe "la această retorică de campanie electorală şi să nu mai blocheze acţiunile Guvernului".

PSD s-a lăudat cu majorarea alocaţiilor, deşi iniţiativa a fost a PNL

Joi seară, în timp ce mai mulţi aleşi PSD erau plecaţi la cafea sau prinşi în tot felul de discuţii, liberalul Robert Sighiartău a susţinut un amendament prin care a propus majorarea, de la 84 de lei la 150 de lei, alocaţiilor pentru copiii de peste doi ani. Cei sub această vârstă ar primi 300 de lei, în loc de 200.

Propunerea liberalilor de mărire a alocaţiilor, care iniţial fusese respinsă de Senat şi avizată de negativ de Guvern, ar trebui să intre în vigoare de la 1 martie.

Textul deputatului PNL a trecut, iar în grupul PSD s-a stârnit rumoare. Şeful de şedinţă, Florin Iordache, s-a bâlbâit când a anunţat rezultatul. Ulterior, conform unor surse politice, ar fi dorit să reia votul, pentru ca alocaţiile să rămână neschimbate. Dar a renunţat.

Măsura presupune alocarea a 2 miliarde de lei de la bugetul de stat, iar ministrul de Finanţe a refuzat propunerea de-a lungul timpului motivând că nu este sustenabilă. Astăzi, însă, inclusiv aleşii PSD prezenţi în sală au votat-o, iar şeful de şedinţă, ca să nu se mai întâmple aşa ceva, şi-a invitat colegii să se întoarcă rapid în sală.

Pe pagina de Facebook a social-democraţilor a apărut vineri dimineaţă o postare privind majorarea alocaţiilor copiilor, măsură pe care PSD şi-o atribuie.

Alte proiecte de hotărâre aflate pe masa Guvernului

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de marţi un proiect de hotărâre pentru aprobarea criteriilor şi a procedurii de acreditare a agenţiilor de intermediere între cererea şi oferta de muncă zilieră.

Potrivit proiectului de act normativ, în vederea acreditării, societăţile care solicită acreditarea ca agenţii de intermediere între cererea şi oferta de muncă zilieră trebuie să îndeplinească următoarele criterii: "să aibă obiect de activitate activităţi ale agenţiilor de plasare a forţei de muncă - cod CAEN 7810" şi "să dispună de baza materială pentru realizarea serviciilor de intermediere".

Totodată, un alt criteriu avut în vedere este cel conform căruia cel puţin 25% din personalul cu atribuţii în prestarea serviciilor de intermediere să aibă studii superioare în una dintre specialităţile: psihologie, pedagogie, drept, precum şi experienţă de minimum 2 ani în domeniul medierii muncii.

În nota de fundamentare a proiectului de act normativ se menţionează că acreditarea societăţilor se realizează de către Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, prin agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, prin decizii motivate emise de directorii executivi ai agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă judeţene sau a municipiului Bucureşti, care se comunică acestor societăţi în termen de 5 zile lucrătoare de la emitere.

De asemenea, se precizează că acreditarea agenţiilor de intermediere între cererea şi oferta de muncă zilieră se acordă pe perioadă nedeterminată.

Un alt proiect de hotărâre aflat pe agenda Executivului, potrivit Agerpres, vizează aprobarea plăţii contribuţiei financiare voluntare a României pentru anul 2019 către Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), în vederea finanţării proiectului ''Sistemul Comun de Transmitere a datelor'' ce vizează protecţia şi confidenţialitatea datelor transmise de către ţările care implementează Standardul Comun de Raportare al OCDE.

Printr-un alt proiect de hotărâre, Guvernul urmează să aprobe acordarea cetăţeniei române în cazul a doi sportivi de performanţă, Bushbacher Philip John şi Rasulov Timur, în vederea "întăririi lotului naţional de hochei".

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!   

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Culisele scandalului din Parlament. Liviu Dragnea, discurs furibund și un gest rar
Ministerul Muncii a redactat proiectul OUG privind majorarea alocaţiilor
Ceartă în Parlament, din cauza majorării alocațiilor: ”Închideţi gura!”
VIDEO PROTVPLUS.RO