Textul INTEGRAL al scrisorii lui Dăncilă către Comisia Europeană. Iohannis, acuzat că nu și-a respectat atribuțiile

Viorica Dăncilă
Inquam Photos / Bogdan Buda

Premierul Viorica Dăncilă a afirmat în scrisoarea pe care a trimis-o pe 13 august prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, că, pe 10 august, jandarmii ”au întreprins demersuri de oprire a violențelor în conformitate cu legislația”.

După o introducere lungă de o pagină, în care Dăncilă a prezentat rezultatele guvernării PSD - respectiv ”creșterea pensiilor, sprijinirea reîncadrării și angajării persoanelor fără loc de muncă, precum și creșterea salariilor” - premierul a început să explice intervenția jandarmilor la protestele din 10 august.

Astfel, Viorica Dăncilă l-a informat pe prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, că evenimentul din data de 10 august nu a mai avut organizatori, ”fapt ce a dat posibilitatea participării unor manifestanți care au instigat la acțiuni violente”.

De asemenea, premierul României a afirmat că au fost încercări repetate de intrare în sediul guvernului, de forțare a cordoanelor de jandarmi și de incendiere a unor obiective în spațiul public - fapt care a dus la intervenția jandarmilor, care au întreprins demersuri de oprire a violențelor în conformitate cu legislația în vigoare.

Bilanțul primelor șase luni de guvernare a fost receptat pozitiv în mare parte, existând totodată observații și critici - legitime într-un sistem democratic european - care încurajează diversitatea de opinii.

Citește și
Gabriela Firea, Viorica Dăncilă, miting PSD
Europarlamentar: ”Nu am văzut în viața mea un prim ministru care să spună atâtea neadevăruri despre propriul popor”
INVESTIGAȚIE. Cum a cumpărat familia Negoiță, parcelă cu parcelă, 12 hectare lângă Hala Laminor. Se fac blocuri lângă mallul de 133 de milioane de euro al lui Robert Negoiță

În acest context, a fost anunțată o manifestare de protest, la București, pentru data de 10 august, la care urmau să participe reprezentanți din diaspora românească. Pe măsură ce se apropia data evenimentului și având în vedere că obiectivele acestuia nu erau clar definite, asociațiile românilor din străinătate, inițiatoare ale manifestației, s-au retras din organizarea protestului.

Astfel, evenimentul din data de 10 august nu a mai avut organizatori, fapt ce a dat posibilitatea participării unor manifestanți care au instigat la acțiuni violente. Au fost încercări repetate de intrare în sediul guvernului, de forțare a cordoanelor de jandarmi și de incendiere a unor obiective în spațiul public.

În aceste condiții, forțele de ordine au întreprins demersuri de oprire a violențelor în conformitate cu legislația în vigoare, iar față de plângerile unor demonstranți care au reclamat faptul că au fost victimele unor abuzuri, au fost demarate anchete cu privire la faptele semnalate.” - se arată în scrisoarea semnată de Viorica Dăncilă.

Șefa Executivului de la București a mai subliniat faptul că au existat lideri politici care ”au adus acuze instituțiilor statului” și forțelor de ordine, ceea ce, în opinia sa, sunt ”încercări de înlăturare pe cale violentă a unui guvern legitim” și ”pot reprezenta un precedent periculos în rândul statelor democrate”.

Nu în ultimul rând, Dăncilă l-a acuzat în mod direct pe președintele Klaus Iohannis că nu și-a respectat atribuțiile pe care le are conform Constituției, de mediator între societate și instituții.

Consider că aceste încercări de înlăturare pe cale violentă a unui guvern legitim pot reprezenta un precedent periculos în rândul statelor democrate.

De asemenea, funcția de mediator între societate, forțele politice și instituțiile statului, care revine Președintelui României, conform atribuțiilor din legea fundamentală, a fost ignorată de către acesta, care dimpotrivă a găsit momentul să aducă acuze Guvernului și să facă un apel la continuarea protestelor.

Stimate domnule Prim-Vicepreședinte, doresc să vă asigur că respectăm dreptul la liberă exprimare și de manifestare publică, că actul guvernamental de la București este în parametrii normali, că în România există stabilitate și că Guvernul României se pregătește în continuare de preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene.” - a mai spus Dăncilă.

Scrisoarea premierului Dăncilă, contestată de opoziție

Această scrisoare a fost contestată deja de liderii PNL și USR, care au acuzat-o de minciună pe Viorica Dăncilă.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a susţinut că premierul, prin scrisoarea adresată oficialilor de la Bruxelles, nu face altceva decât "să mintă" şi să "execute ordine antidemocratice", considerând că pentru acest lucru trebuie să demisioneze.

"Modul în care îşi permite să mintă cu neruşinare în documente oficiale arată o dată în plus că această marionetă, executantă a unor ordine antidemocratice, trebuie să plece. Impertinenţa premierului marionetă Dăncilă de a minţi în corespondenţe oficiale afectează fundamental interesele României în Uniunea Europeană", a spus Ludovic Orban într-un comunicat.

Liberalul a mai afirmat că este "halucinant modul în care premierul Viorica Dăncilă îşi permite să mintă într-o corespondenţă oficială, transmisă la Bruxelles, cu privire la situaţia din România".  

La rândul lor, cei din Uniunea Salvaţi România au solicitat PSD să o demită "de urgenţă" pe Viorica Dăncilă, precizând că scrisoarea pe care aceasta a transmis-o liderilor europeni are un conţinut " revoltător şi periculos".

"Cerem PSD să o demită de urgenţă pe Viorica Dăncilă, premierul este o ruşine pentru România. Prin scrisoarea trimisă astăzi liderilor europeni, premierul Dăncilă dovedeşte încă o dată că este o marionetă condusă de Liviu Dragnea. Conţinutul scrisorii este revoltător şi periculos", se arată într-un mesaj postat, zilele trecute, pe pagina de Facebook a USR.

Potrivit sursei citate, liderii europeni cunosc motivul protestului din 10 august şi modul în care s-au derulat evenimentele în seara acelei zile. De aceea, susţin reprezentanţii USR, "este inadmisibil ca Viorica Dăncilă să se refugieze în retorica minciunii".

"Afirmaţia premierului potrivit căreia fost 'o încercare de înlăturare pe cale violentă a guvernului' este inacceptabilă în contextul sutelor de dovezi video şi mărturii ale victimelor protestului şi la fel de necredibilă precum guvernul pe care îl conduce. Demisia Vioricăi Dăncilă trebuie să fie un act de curaj din partea PSD, chiar şi la o săptămână după ce au gazat cetăţenii României", se mai arată în mesajul USR.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Simona Halep a plecat definitiv din România! În ce țară s-a mutat
NEWS ALERT Simona Halep a plecat definitiv din România! În ce țară s-a mutat
Citește și...
USR: PSD să o demită de urgenţă pe Viorica Dăncilă. Conţinutul scrisorii, revoltător şi periculos
USR: PSD să o demită de urgenţă pe Viorica Dăncilă. Conţinutul scrisorii, revoltător şi periculos

Uniunea Salvaţi România solicită PSD să o demită "de urgenţă" pe Viorica Dăncilă, precizând că scrisoarea pe care aceasta a transmis-o liderilor europeni are un conţinut " revoltător şi periculos".

Europarlamentar: ”Nu am văzut în viața mea un prim ministru care să spună atâtea neadevăruri despre propriul popor”
Europarlamentar: ”Nu am văzut în viața mea un prim ministru care să spună atâtea neadevăruri despre propriul popor”

Europarlamentarul Siegfried Mureșan i-a cerut Vioricăi Dăncilă să demisioneze, după scrisoarea trimisă Comisiei Europene în care îl critică pe Iohannis și spune că jandarmii au intervenit legal.

Dacian Cioloș, mesaj pentru Viorica Dăncilă: ”Demisionați de urgență”
Dacian Cioloș, mesaj pentru Viorica Dăncilă: ”Demisionați de urgență”

Fondatorul Mişcării România Împreună (RO+), Dacian Cioloş, îi cere premierului Viorica Dăncilă, într-o scrisoare deschisă, demisia, pentru ca „situaţia tensionată în care se găseşte societatea românească“.

Mesajul Comisiei Europene după ce Dăncilă a trimis o scrisoare în care susține că jandarmii au acționat legal la protest
Mesajul Comisiei Europene după ce Dăncilă a trimis o scrisoare în care susține că jandarmii au acționat legal la protest

Guvernul a trimis o scrisoare Comisiei Europene în care arată că sunt încercări de înlăturare violentă a guvernului legitim, că forţele de ordine au acţionat legal în 10 august şi că Iohannis a făcut apel la continuarea protestelor.

Recomandări
„Este total greșit”. Congresul SUA, acuzat că face jocurile lui Putin. Ajutorul pentru Ucraina, motiv de dispută peste Ocean
„Este total greșit”. Congresul SUA, acuzat că face jocurile lui Putin. Ajutorul pentru Ucraina, motiv de dispută peste Ocean

Administrația Biden spune clar și răspicat: „se termină fondurile pentru războiul Ucrainei împotriva Rusiei! Am rămas fără bani, și aproape că nu mai avem timp".

Florin Cîțu este urmărit penal de DNA pentru complicitate la abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave
Florin Cîțu este urmărit penal de DNA pentru complicitate la abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave

Fostul premier Florin Cîţu este urmărit penal de către DNA în dosarul achiziţiei de vaccinuri în pandemie. El este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave. Prejudiciul în acest dosar este de peste 1 miliard de euro.

Cum ar reacționa românii în caz de război: Doar jumătate și-ar apăra țara. 20% ar emigra, iar 11% s-ar ascunde
Cum ar reacționa românii în caz de război: Doar jumătate și-ar apăra țara. 20% ar emigra, iar 11% s-ar ascunde

Un sfert dintre români vor ca țara noastră să iasă din Uniunea Europeană, iar 20% se declară în favoarea ieșirii din NATO, arată un sondaj INSCOP. Doar unul din doi români și-ar apăra țara în cazul unui război cu Rusia.