Concluziile CEx PSD: Plângere împotriva lui Iohannis, calcule pentru moțiunea de cenzură

×
Codul embed a fost copiat

PSD nu renunță la guvernare. Strânși la malul mării, social democrații au hotărât să poarte negocieri om la om cu foștii parteneri de la ALDE.

Șefa partidului, Viorica Dăncilă, speră astfel să-și asigure votul în Parlament. În plus, ea spune că va depune plângere penală împotriva șefului statului pentru calomnie și va cere sprijinul Curții Constituționale pentru a rezolva problema miniștrilor interimari.

Vizita în grup la malul mării le-a dat idei noi social democraţilor. După ce preşedintele Klaus Iohannis a vorbit despre "o guvernare coruptă", Viorica Dăncilă a anunţat că va depune plângere penală.

Viorica Dăncilă: "În momentul în care spui despre cineva că este corupt înseamnă că ai dovezile necesare pentru a demonstra acest lucru. În momentul în care spui că acest guvern este corupt, acest lucru este de neacceptat.”

Şi pentru că preşedintele nu a numit încă miniştri interimari la Energie, Mediu şi Relaţia cu Parlamentul, după ce a semnat decretele de demisie a foştilor reprezentanţi ALDE, PSD va cere ajutorul Curţii Constituţionale.

Citește și
Viorica Dăncilă, după ședința CEx al PSD - 4
Dăncilă, huiduită la Constanţa. Oamenii au scandat „Analfabeta” și „La puşcărie” VIDEO
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Viorica Dăncilă: „Activitatea Guvernului este blocată decât dacă domnul preşedinte nu nominalizează pentru interimar la cele trei portofolii. Voi avea o discuţie telefonică cu preşedintele, iar în cazul în care nu vom avea o nominalizare pentru aceste interimate vom merge către CCR.”

PSD spune că nu renunţă la guvernare, dacă votul în Parlament va arăta că partidul nu mai are majoritate. Viorica Dăncilă a dat startul neoficial pentru racolări de senatori şi deputaţi din rândul foştilor parteneri de coaliţie, astfel încât să îşi asigure cele 233 de voturi necesare pentru a primi girul Parlamentului pentru remaniere.

PSD are în momentul de fată puţin peste 200 de voturi în Parlament. Chiar dacă nu va strânge o nouă majoritate, Viorica Dăncilă rămâne în funcţie. Poate fi demisă doar printr-o moţiune de cenzură.

Desfășurarea evenimentelor la CEx PSD, livetext:

UPDATE 18:20 Dăncilă a declarat că nu a discutat cu liderul Pro România, Victor Ponta, și nici nu are de gând să o facă, ci doar să-l lase „cu jignirile și aroganța lui”. Detalii aici

UPDATE 18:00 Viorica Dăncilă a declarat că, dacă se va ajunge la un blocaj guvernamental, va fi exclusiv vina președintelui Klaus Iohannis, care va trebui să dea explicații. Detalii aici

UPDATE 17.37: Viorica Dăncilă insistă că nu a primit nicio solicitare pentru rechemarea ambasadorului George Maior de la Washington. Asta după ce Teodor Meleșcanu, fost ministru de Externe, a susținut despre premier că nu e prima dată când „rătăceşte” documente.

„Nu am primit nicio decizie de rechemare acasă a lui George Maior. Pe 7 sau 8 mai, am primit o informare prin poșta militară, am avizat-o, legată de rechemarea ambasadorului din SUA”, a precizat Dăncilă.

La insistențele reporterilor, premierul a explicat: „Nu am primit, nu s-a aflat pe masa mea nicio decizie de rechemare a ambasadorului din SUA. Am primit o informare prin poșta miltară, în care mi se aducea la cunoștință despre această intenție, dar o decizie nu a existat pe masa mea. Domnul Meleșcanu se referea la această informare”.

Întrebată dacă ar semna o decizie de rechemare a lui Maior, Dăncilă a răspuns: „Ca decizie politică și dacă va fi un memorandum bine argumentat, bineînțeles că semnez”.

UPDATE 17.30: Premierul Viorica Dăncilă l-a acuzat pe președintele Klaus Iohannis că vrea să blocheze Guvernul și țara, prin decizia sa de a nu accepta miniștrii propuși de PSD.

„Nu văd de ce atâta grabă să mergem în Parlament să cerem vot de încredere. Guvernarea e blocate doar dacă președintele nu nominalizează pentru interimar la ministere (…) Să întrebați președintele de ce vrea ca oamenii să nu-și mai primească salariile, de ce vrea ca pensionarii să nu-și primească pensiile, de ce vrea să blocheze țara”, a spus Dăncilă.

Ea a insistat că și cu trei miniștri în minus, țara o duce foarte bine: „Rezultatele se văd. Am văzut că acest guvern are a doua cea mai mare creștere economică din Europa, pe 1 septembrie creștem punctul de pensie și indemnizația minimă, ratingul țării e unul stabil. Nu contează dacă schimbi o persoană cu cealaltă, rezultatul contează” .

UPDATE 17.15: Viorica Dăncilă a declarat, la finele ședinței CExN, că va depune plângere penală împotriva președintelui Klaus Iohannis, deoarece aceasta a susținut că guvernul PSD este unul corupt.

„Despre interimat, voi avea o discuție telefonică cu președintele. Dacă nu vom avea o nominalizare, vom merge la CCR. Legat de afirmația președintelui legată de faptul că e un guvern corupt, vom acționa în judecată. E ușor să pui etichete, dar trebuie să ai și argumente. Am fost unul dintre luptătorii împotriva corupției, pentru statul de drept și pentru respectarea drepturilor cetățenilor”, a declarat Viorica Dăncilă.

„Dacă spui de cineva că e corupt, înseamnă că ai dovezile necesare. Dacă spui „acest guvern corupt” e de neacceptat. Se vede și aici, și pe plan extern și nu vreau ca această echichetă să fie pusă”, a mai precizat premierul.

Întrebată insistent de ce infracțiune anume îl vor acuza pe Iohannis, Dăncilă a răspuns: „O să vedem care e integrarea, vorbim cu avocații și vedem care e integrarea”.

UPDATE 14:00 Potrivit unor surse din cadrul CExN, premierul Dăncilă intenționează să depună o plângere penală împotriva președintelui Klaus Iohannis pentru calomnie, invocând declarațiile acestuia potrivit cărora guvernul este corupt. 

Dăncilă a mai spus, în cadrul CEx, că ar intenționa sesizarea Curții Constituționale pentru blocarea numirii miniștrilor interimari. Premierul a mai precizat la ședința de azi că luni îl va suna pe președintele Iohannis.

UPDATE 11:50: Premierul Viorica Dăncilă a declarat sâmbătă, la Mamaia, la începutul ședinței Comitetului Executiv PSD, că nu se grăbește să meargă în Parlament și că PSD nu va pleca de la guvernare, ci opoziția trebuie să demonstreze că poate strânge semnături pentru moțiune.

"Avem 45 de zile pentru a merge în Parlament, nu ne grăbim. Vedem ce hotărâri vom lua în perioada imediat următoare. Nu avem motive de îngrijorare, pentru că într-o luptă merg doar cei puternici. Cei slabi sau cu îndoieli trebuie să rămână pe margine. Sunt un om puternic și am oameni foarte puternici în jur care nu vor ezita nicio clipă", a mai susținut Dăncilă.

”Întotdeauna ce nu te omoară te întărește. PSD a trecut cu bine peste situațiile dificile. Cert este că nu vom ieși de la guvernare, am spus și ieri nu îmi voi da demisia. Trebuie ca Opoziția să își strângă membrii din Parlament astfel încât să treacă o moțiune", a declarat Viorica Dăncilă.

UPDATE 11:15: Viorica Dăncilă a ajuns la Mamaia, la ședința Comitetului Executiv, acolo unde se va discuta despre situația guvernamentală. Dăncilă a refuzat să facă vreo declarație.

UPDATE 10:52: Gabriela Firea a susținut, înaintea reuniunii, că nimeni din interiorul CEx nu a solicitat până acum ieșirea PSD de la guvernare, în pofida unor relatări din presă, dar a precizat că există îngrijorare în interiorul partidului față de situația în care se află. Ea a mai susținut că speră că nici președintele Klaus Iohannis, nici premierul și nici parlamentarii nu vor intrarea într-o criză guvernamentală în care executivul și instituțiile statului să nu mai poată funcționa.

Ce ar însemna o țară într-o criza guvernamentală. Doamne ferește de o catastrofă, de un moment neplăcut. Nu cred că președintele României va lăsa România într-o situație de criză în care guvernul să nu mai poată ține ședințe, ministerele să nu mai poată lua decizii. (...) Românii trebuie să știe că nu își vor mai lua salariile și pensiile”, a susținut Firea.

Tot sâmbătă va avea loc întâlnirea deputaţilor şi senatorilor PSD cu conducerea partidului.

Preşedintele PSD, Viorica Dăncilă, a declarat vineri, la finalul Conferinţei Judeţene a PSD Constanţa, că la reuniunea CExN al PSD de sâmbătă se va face o analiză a portofoliilor şi a paşilor pentru perioada următoare.

"Ne vom replia şi vom continua lupta. Pe toţi cei care acum vin şi ne dau sugestii să plecăm de la guvernare eu îi sfătuiesc să-şi ţină sugestiile pentru propriul partid - noi nu ne uităm în ograda altuia - şi să ne lase pe noi să ne organizăm şi să vedem care sunt cele mai bune soluţii pentru România şi pentru români", a spus premierul.

În CExN va fi analizată şi situaţia ministerelor rămase libere după demisia ALDE din Guvern.

Viorica Dăncilă a afirmat vineri că nu a înţeles de ce preşedintele a respins cinci propuneri de miniştri care sunt persoane foarte bine pregătite şi apreciate profesional şi a anunţat că îi va telefona lui Klaus Iohannis pentru a vedea care este opinia sa legată de activitatea Guvernului.

Întrebată ce va face cu şefia Senatului, dar şi cu ministerele libere lăsate de ALDE, liderul PSD a răspuns că o decizie va fi luată în forurile statutare ale partidului.

"Vom face o analiză în cadrul Comitetului Executiv de mâine. Bineînţeles că această decizie nu vreau s-o iau eu, este foarte bine ca deciziile să le luăm în forurile statutare, să ascult opinia fiecărui coleg, fiecărei colege, apoi să vedem care va fi decizia. Ministerele lăsate de ALDE sunt vacante, vom vedea ce decizie vom lua în cadrul CExN al PSD. Sunt persoane care nu au înţeles acest refuz din partea preşedintelui. Nici noi nu am înţeles de ce persoane care sunt bine pregătite profesional, care sunt foarte apreciate au fost respinse de preşedinte. Mai mult, am văzut că într-o ţară pe care domnul preşedinte o vrea o ţară normală avem o respingere a cinci propuneri de miniştri, ceea ce cred că nu înseamnă normalitate. Vom discuta mâine despre fiecare minister în parte, despre miniştri, despre paşii pe care vrem să-i facem în perioada următoare, vom avea discuţii despre fiecare domeniu în parte", a precizat premierul.

Dăncilă a susţinut că există parlamentari ALDE care aveau îndoieli privind ruptura cu PSD.

"Am discutat nu numai cu parlamentarii ALDE, am prieteni în ALDE pe care îi respect şi care aveau îndoieli referitor la această ruptură de PSD. Vom vedea, nimeni nu obligă pe nimeni. Eu sincer m-aş bucura dacă dintre colegii noştri şi partenerii noştri de doi ani şi jumătate s-ar întoarce şi am putea să construim împreună. Am făcut foarte multe lucruri bune împreună şi cred că este de datoria noastră să dăm dovadă de responsabilitate şi să continuăm aceste lucruri bune pentru români şi România", a spus preşedintele PSD.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Dăncilă: Dacă ALDE era la guvernare fără PSD, eu nu votam moțiunea. E dezamăgitor
Dăncilă: Dacă ALDE era la guvernare fără PSD, eu nu votam moțiunea. E dezamăgitor

Preşedintele PSD, Viorica Dăncilă, a declarat, vineri, că este „dezamăgitor” faptul că liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a spus că va vota o moţiune de cenzură împotriva Guvernului.

Dăncilă, huiduită la Constanţa. Oamenii au scandat „Analfabeta” și „La puşcărie” VIDEO
Dăncilă, huiduită la Constanţa. Oamenii au scandat „Analfabeta” și „La puşcărie” VIDEO

Viorica Dăncilă a fost huiduită, vineri seară, şi la plecarea din clădirea unde au avut loc alegerile organizaţiei judeţene a PSD Constanţa, de aceiaşi oameni care au întâmpinat-o şi la sosire. Ei au scandat „Analfabeta” și „La puşcărie”.

Senator PSD:
Senator PSD: "Cioloș și Barna, niște descreierați". Ce spune despre Caracal și Colectiv

Un senator PSD Constanţa îi numește "descreieraţi" pe Dacian Cioloș și Dan Barna, spunând că sunt niște "oportuniști" care se "caţără" pe evenimente emoţionale gen Colectiv, Caracal, 10 august, "prostii de genul ăsta".

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Medicul Cătălin Cârstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei a declarat că mandatul său este pe masa coaliției. Liderii celor două partide i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.