Purtatorul de cuvant al presedintelui: Premierul ar trebui sa dea dovada de calm si responsabilitate

Traian Basescu, Victor Ponta

Purtatorul de cuvant al presedintelui Basescu, Bogdan Oprea, declara ca Victor Ponta "ar trebui sa dea dovada de calm si responsabilitate".

Administratia Prezidentiala a transmis, duminica, o declaratie a lui Bogdan Oprea, purtatorul de cuvant al presedintelui Traian Basescu, referitoare la "precizarile prim-ministrului Guvernului Romaniei, domnul Victor-Viorel Ponta, cu privire la pozitia Administrației Prezidentiale legata de declaratiile antieuropene ale unor oficiali si politicieni romani, precizari care au fost transmise, duminica, 18 noiembrie, intr-un comunicat de presa".

"Domnul prim-ministru Victor-Viorel Ponta ar trebui sa dea dovada de calm si responsabilitate; o comunicare responsabila la nivel institutional este absolut necesara in interesul tuturor romanilor", se arata in declaratia lui Bogdan Oprea.

Premierul Victor Ponta il acuza pe presedintele Traian Basescu de dezinformare si ii cere in mod imperativ sa se opreasca din campania electorala si sa reprezinte Romania in Consiliul European conform cu interesul national al tarii.

Punctul de vedere al primului-ministru a fost transmis de Guvern printr-un comunicat ca urmare a pozitiei Administratiei Prezidentiale referitoare la declaratii ale premierului.

Citește și
Traian Basescu
"E timpul sa reincepem exploatarea miniera de suprafata". Traian Basescu cere noi locuri de munca
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Intr-un comunicat transmis anterior de purtatorul de cuvant al sefului statului se arata ca presedintele Traian Basescu face un apel la partidele politice sa nu implice Uniunea Europeana si institutiile sale in jocul politic electoral intern si acuza "iresponsabilitatea declaratiilor unor oficiali si politicieni".

Administratia Prezidentiala a transmis astfel o serie de precizari "referitor la declaratiile antieuropene pe care unii oficiali, reprezentanti ai unor institutii publice, si politicieni romani le-au exprimat in ultimele zile, inclusiv la declaratia prim-ministrului Guvernului Romaniei, domnul Victor-Viorel Ponta, de sambata, 17 noiembrie a.c., de la Bistrița («Daca ni se spunea in 2007, domnule, nu o sa aveti nici drumuri, nici spitale, nici agricultura ca in Vest, dar o sa va facem ANI si DNA, poate ca ne gandeam de mai multe ori»".

In replica, Guvernul a transmis la randul sau un comunicat in care arata ca primul-ministru nu intentioneaza sa intre intr-o disputa electorala cu președintele Romaniei, "fiind evident interesul acestuia din urma de a se implica in campania pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie, folosind in acest sens orice pretext pentru a provoca noi conflicte", dar doreste sa prezinte o serie de precizari.

Astfel, premierul Ponta considera ca presedintele Romaniei trebuie sa inteleaga responsabilitatea pe care si-a asumat-o prin prezenta pe care o va avea la Consiliul European si sa foloseasca toate instrumentele pe care le are la dispozitie, pentru a apara interesele cetatenilor romani, lasand deoparte preocuparile electorale.

Tot in comunicat este prezentat in detaliu si un alt citat al premierului, respectiv: "Eu vreau sa mai vorbesc totusi si despre fundamentul intrarii noastre in UE. Noi nu am intrat in UE doar ca sa ne faca ANI si DNA. Am inteles, e un lucru foarte bun, e extraordinar. Noi am intrat, ca si alte tari, Spania, Portugalia, Grecia, Bulgaria, Ungaria, noi am intrat pentru ca UE presupune coeziune si presupune dezvoltare comuna. Daca agricultorul roman are subventii de trei ori mai putin decat cel francez sau german, despre ce solidaritate vorbim. Subventii. Asta inseamna ca o sa mancam produse din celelalte tari. Daca pe Fondul de coeziune care inseamna drumuri, care inseamna alimentari cu apa, care inseamna toate celelalte programe sectoriale si regionale, avem mai putin decat ttaile bogate, nu o sa avem niciodata vreo sosea sau o autostrada ca in celelalte tari. Deci principiul coeziunii si al solidaritatii este unul fundamental al UE".

In comunicat este precizat ca Guvernul sustine propunerile formulate pentru viitorul exercitiu bugetar al UE de catre presedintele Comisiei Europene si presedintele Parlamentului European, iar primul-ministru spera ca presedintele va face totul pentru a apara interesul tarii la Consiliul European, si il asigura de intreg sprijinul Executivului in acest sens.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
Citește și...
Basescu face apel la partide sa nu implice UE si institutiile sale in jocul politic electoral intern
Basescu face apel la partide sa nu implice UE si institutiile sale in jocul politic electoral intern

Presedintele Traian Basescu face un apel la partidele politice sa nu implice Uniunea Europeana si institutiile sale in jocul politic electoral intern si acuza "iresponsabilitatea declaratiilor unor oficiali si politicieni".

"E timpul sa reincepem exploatarea miniera de suprafata". Traian Basescu cere noi locuri de munca

Traian Basescu a declarat, vineri, ca "a venit timpul" sa fie reinceputa exploatarea miniera de suprafata, de aur sau de cupru, spunand ca nu pledeaza pentru o solutie sau alta, dar ca Romania nu mai poate sta fara sa fie create locuri de munca.

Ponta: Propunerea de buget UE e inacceptabila. Guvernul il sprijina pe Basescu sa nu cedeze
Ponta: Propunerea de buget UE e inacceptabila. Guvernul il sprijina pe Basescu sa nu cedeze

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, ca propunerea presedintelui Consiliului Uniunii Europene, Herman van Rompuy, privind bugetul european pentru perioada 2014-2020 este "extrem de nefavorabila si inacceptabila" pentru Romania.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Cătălin Cârstoiu organizează vineri seară o conferință de presă, în care răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate şi în care ar putea face şi un anunţ referitor la prezenţa în cursa electorală.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.