Ședință tensionată la PSD. Marian Oprișan ar fi cerut excluderea lui Robert Negoiță

×
Codul embed a fost copiat

Ședință tensionată la PSD. După o lună și jumătate de vacanță, liderii social-democrați din toată țară și aleșii partidului s-au reunit ca să discute prioritățile viitoarei sesiuni parlamentare.

S-au blocat însă la bugetul de stat, un proiect care îi nemulțumește pe mulți dintre primarii formațiunii. Cei mai critici au fost Gabriela Firea și edilul sectorului 3, Robert Negoiță, pentru care unii au cerut chiar excluderea.

Deși în urmă cu o săptămâna, într-o postare pe Facebook, șeful PSD se lăuda că cifrele arată bine la o ședință informală, de la care lipsea premierul deși se stabilea bugetul... acum, în fața colegilor, Liviu Dragnea s-a arătat nemulțumit, ca și cum nu ar fi avut nicio legătură cu elaborarea proiectului. Mai mult, în fața presei, i-a cerut Vioricăi Dăncilă să mai taie din banii alocați serviciilor secrete în bugetul de stat.

Liviu Dragnea: ''E nevoie de avizul lui Iohannis și pentru viață, să înțeleg?''

Dar, între timp, social-democrații au de rezolvat un conflict cu primarii din toată țara, inclusiv cu cei ai partidului.

Citește și
Victor Ponta
Ponta face apel către membrii CEX al PSD: ”Sper să vă dea Dumnezeu mintea de pe urmă”
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Mai mulți edili de orașe mari, printre care Gabriela Firea și Robert Negoiță, se plâng că nu au cum să suporte și cheltuielile sociale, așa cum prevede proiectul de buget, și cer mai mulți bani.

Gabriela Firea, unul dintre criticii vehemenți ai lui Liviu Dragnea, îl acuză pe șeful PSD că îi urăște pe bucureșteni, din moment ce, susține edilul Capitalei, în proiectul de buget, Bucureștiul are o alocare cu 25% mai mică.

Duminică, primarul Capitalei a publicat o postare cu titlul ''adevărul va învinge - nu mă dau bătută'' și o poză pe care scrie ''uneori, trebuie să faci un pas în spate că-i salvezi pe alții!''.

Și în ședința partidului au fost tensiuni.

Marian Oprișan, șeful Consiliului Județean Vrancea, i-a cerut edilului sectorului 3, Robert Negoiță, să nu mai critice guvernul și a propus, fără succes, excluderea acestuia.

Robert Negoiță: ''Cred că este profund în neregulă să-i punem pe primari să stea cu mâna întinsă, ca niște cerșetori pe la ușile unor miniștri sau partid sau guvern. Consider că e profund ticălos!''

Marian Oprișan, președinte CJ Vrancea: ''Întotdeauna e loc și de mai bine”

Dragnea le-a promis primarilor o întâlnire miercuri pe tema bugetului. Dar discuția ar putea fi tardivă, din moment ce ministrul Finanțelor a anunțat că proiectul bugetului va fi aprobat în ședința de Guvern programată marți.

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, a afirmat, la finalul şedinţei Comitetului Executiv al PSD, că Marian Oprişan a cerut excluderea sa din partid, dar nu s-a supus la vot.

M-au propus să mă excludă din partid, nu s-a supus la vot, aşa că nu am de unde să ştiu ce se întâmplă”, a afirmat Negoiţă, potrivit News.ro. Edilul a precizat că Marian Oprişan a fost cel care a făcut această propunere.

De asemenea, primarul Sectorului 3 a mai spus că Liviu Dragnea i-a promis că va veni la o întâlnire a Asociaţiei Municipiilor. “Mi-a promis domnul preşedinte Liviu Dragnea că va veni la o întâlnire cu Asociaţia Municipiilor”, a mai spus Negoiţă.

Primarul Sectorului 3, care este şi preşedintele Asociaţiei Muncipiilor din România, a declarat înainte de CEx că speră că îi poate convinge pe liderii PSD ca bugetul de stat să nu fie votat în forma publicată de Ministerul Finanţelor.

LIVE UPDATE, SINTEZA EVENIMENTELOR:

UPDATE ora 15.00 Ședința CEX PSD s-a terminat. Potrivit unor surse, Marian Oprișan ar fi cerut excluderea din PSD a lui Robert Negoiță, deoarece acesta a criticat Guvernul de mai multe ori. 

În replică, Negoiță ar fi cerut să se supună la vot această decizie, însă Liviu Dragnea s-ar fi opus.

UPDATE ora 14.30 Președintele PSD Liviu Dragnea s-a arătat foarte nervos, duminică, la începutul ședinței Comitetului Executiv al partidului, care are loc la Parlament.

Șeful PSD i-a anunțat pe jurnaliști că este nemulțumit de proiectul de buget pe 2019, mai exact din cauza sumelor care au fost alocate serviciilor de informații.

Astfel, Dragnea a declarat că a cerut realocarea acestor sume către sănătate, însă s-a arătat foarte iritat când un jurnalist l-a întrebat dacă este nevoie și de un aviz al CSAT-ului pentru aceste modificări - deoarece bugetele serviciilor țin de siguranță națională. VIDEO AICI.

UPDATE 14:05 Dumitru Buzatu, preşedintele organizaţiei PSD Vaslui, a declarat că întotdeauna sunt emoţii la votul privind bugetul de stat, deoarece există "interese care trebuie satisfăcute în limita posibilului".

"Întotdeauna sunt emoţii la buget, pentru că există o multitudine de interese ale colegilor, ale unităţilor administrativ-teritoriale care până la urmă trebuie satisfăcute în măsura posibilului. (...) Şi eu sunt mulţumit (n.r. de proiectul de buget), pentru că într-o măsură foarte mare şi mai ales în planul investiţiilor al programelor naţionale de dezvoltare s-a primit un ajutor semnificativ", a spus Buzatu înainte de şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD, care are loc la Parlament. El crede că cheltuielile sociale vor putea fi susţinute de unităţile administrativ-teritoriale.

UPDATE 14:00
Fostul ministru pentru Afaceri Europene Victor Negrescu a declarat înaintea şedinţei că atât timp cât valorile social-democrate vor fi reprezentate de partid, el se va afla în "această echipă".

Întrebat dacă ia în calcul să plece din PSD la Pro România, Negrescu a răspuns: "Eu cred că ar fi un lucru grav dacă s-ar întâmpla lucrul acesta, pentru că eu reprezint o organizaţie cu peste 10.000 de membri, şi dacă s-ar întâmpla lucrul acesta, ar însemna că PSD nu ar mai fi un partid de stânga. Eu sunt fidel valorilor social-democrate şi atât timp cât aceste valori vor fi reprezentate de PSD, voi fi în această echipă".

UPDATE 13:30 Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, a declarat duminică, înaintea şedinţei Comitetului Executiv Naţional (CExN) al PSD că i-ar sfătui parlamentarii social-democraţi de Bucureşti să nu voteze proiectul de buget în forma actuală.

"Aş sfătui toţi parlamentarii să stea de vorbă cu primarii în teritoriu, adică cu acei colegi în administraţie şi în politică, în general, cu care mergeau pe stradă şi i-au susţinut să ajungă în Parlament şi să îi întrebe dacă pot supravieţui cu această formă de buget", a spus Negoiţă.

Întrebat dacă i-ar sfătui pe parlamentarii PSD să nu voteze bugetul, edilul Sectorului 3 a răspuns: "Da, fix da şi în urma consultării, discuţiilor pe care le vor avea cu cei din administraţia publică locală să voteze în consecinţă. Pur şi simplu nu ne putem permite să ne batem joc de comunităţile locale".

El a mai spus că este "profund ticălos" ca primarii să stea pe la uşile miniştrilor să "cerşească sume de bani".

"Am propria mea opinie referitor la faptul că... Una din ele, să zicem, că îşi doresc să îşi subordoneze administraţia locală şi să nu putem trăi decât dacă stăm pe la uşile miniştrilor să cerşim nişte sume pentru a nu închide primăriile. Ceea ce consider că este profund ticălos", a arătat primarul.

Potrivit acestuia, situaţia în administraţia publică locală "este grea".

"Niciodată, niciun guvern nu a tratat administraţia locală aşa. Anul trecut, administraţia publică locală a pierdut aproape 40% din impozitul pe venit, din sursa impozitul pe venit, cea mai importantă sursă de venit pentru toată administraţia publică locală. Anul acesta se dă o parte înapoi, doar o parte înapoi, dar am înţeles şi am văzut şi în proiectul de buget că vor să ne dea mare parte din cheltuielile pe care le-a suportat Guvernul anul trecut şi până anul trecut. Mai mult decât atât, lăsând la o parte faptul că cele mai multe primării, cred că 70-80% dintre primării, nu au cum să suporte această cheltuială, nu se respectă programul de guvernare, unde scrie foarte clar că aceste costuri sunt suportate în integralitatea lor de către Guvern. Cred că nu putem să ne permitem să nu respectăm programul de guvernare. Oricum, administraţia publică din România era sub cea mai subfinanţată din Europa, acum suntem fără precedent", a mai spus Negoiţă.

Întrebat ce crede despre faptul că s-ar putea propune excluderea din PSD a primarului Capitalei, Gabriela Firea, la această şedinţă a CExN, Negoiţă a precizat: "Cu credinţa mai mult la biserică, aici cred că ar fi o mare lipsă de abilitate şi nu cred că am ajuns aşa lipsiţi de repere încât să propunem aşa ceva".

UPDATE 13:20 Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, a afirmat cu privire la alocările din proiectul de buget pentru autorităţile locale că întotdeauna este loc şi de mai bine.

"Întotdeauna este loc şi de mai bine, dar să nu uităm un singur lucru, că bugetul nu a intrat în discuţia Guvernului. Mai analizăm o dată solicitările şi vom vedea ce este de făcut, dar să plecăm acum de la premisa că dacă au trecut banii de la Capitală la sectoare, au rămas tot la Bucureşti, nu au plecat nicăieri", a spus Oprişan înainte de şedinţa Comitetului Executiv Naţional (CExN) al PSD, care are loc la Parlament.

El a spus că este mulţumit de forma proiectului de buget.

UPDATE Viorica Dăncilă, Nicolae Bădălău, Marcel Ciolacu și Ionel Arsene au discutat cu liderul PSD sunt în biroul lui Dragnea înaintea ședinței CEx, potrivit hotnews.ro. Ședința a început.

Şedinţa este programată să înceapă la ora 12.30. La finalul şedinţei, urmează ca Liviu Dragnea să facă declaraţii de presă. Este şi prima apariţie publică a lui Liviu Dragnea de la sfârşitul anului trecut.

Printre temele de discuţie se află o prezentare privind chestiuni legate de administraţie şi de proiectul de buget pe 2019, precum şi pregătirea campaniei pentru alegerile europarlamentare din luna mai a acestui an.

Secretarul general al PSD, Codrin Ştefănescu, a mai precizat, pentru Agerpres, că în cadrul reuniunii urmează să fie discutate şi chestiuni organizatorice.

Potrivit lui Ştefănescu, la finalul şedinţei, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, va face o serie de "anunţuri extrem de importante pentru români, în urma cărora vor beneficia milioane de români".

Şedinţa CExN va fi urmată de o întâlnire a conducerii social-democrate cu grupurile parlamentare ale PSD de la Senat şi Camera Deputaţilor. 

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Firea, mesaj misterios pe Facebook: ”În legatură cu ce se întâmplă în aceste zile”
Firea, mesaj misterios pe Facebook: ”În legatură cu ce se întâmplă în aceste zile”

Primarul general al Capitalei Gabriela Firea a postat duminică pe Facebook o fotografie și un text care este înțeles doar de ea.

Ponta face apel către membrii CEX al PSD: ”Sper să vă dea Dumnezeu mintea de pe urmă”
Ponta face apel către membrii CEX al PSD: ”Sper să vă dea Dumnezeu mintea de pe urmă”

Fostul președinte al PSD Victor Ponta a făcut un apel către membrii Comitetului Executiv al PSD, să schimbe proiectul de buget de stat pe 2019, deoarece este ”rușinos, golănesc și nesimțit”.

Dragnea, nervos: ”E nevoie de avizul lui Iohannis și pentru viață?”
Dragnea, nervos: ”E nevoie de avizul lui Iohannis și pentru viață?”

Președintele PSD Liviu Dragnea s-a arătat foarte nervos, duminică, la începutul ședinței Comitetului Executiv al partidului, care are loc la Parlament.

Negoiţă îi sfătuieşte pe parlamentarii de Bucureşti să nu voteze bugetul în forma actuală
Negoiţă îi sfătuieşte pe parlamentarii de Bucureşti să nu voteze bugetul în forma actuală

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, a declarat duminică, înaintea şedinţei Comitetului Executiv Naţional (CExN) al PSD că i-ar sfătui parlamentarii social-democraţi de Bucureşti să nu voteze proiectul de buget în forma actuală.

Iohannis, ironizat din nou de PSD: Ce a făcut la conducerea României?
Iohannis, ironizat din nou de PSD: Ce a făcut la conducerea României?

PSD-ul continuă ironiile la adrea lui Klaus Iohannis pe Facebook.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

Românii blocați în Dubai acuză că au fost lăsați de izbeliște de birocrații plătiți din banii tuturor. „Ne-au cam jecmănit”
Românii blocați în Dubai acuză că au fost lăsați de izbeliște de birocrații plătiți din banii tuturor. „Ne-au cam jecmănit”

Sute de români blocaţi de marţi în Dubai după inundațiile istorice care au lovit Emiratele Unite Arabe au început să sosească în țară.