Traian Basescu ataca dur USL-ul. Acuzatii si ironii intre palatele Cotroceni si Victoria

08-10-2013 17:18

PROTV News a transmis, LIVE, conferinta de presa pe care presedintele Traian Basescu a sustinut-o, marti, de la Palatul Cotroceni.

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca ideea pactului de coabitare dintre presedinte si premier a fost o idee a consilierilor prezidentiali, intr-o incercare de a mentine deschisa Romania in contextul instalarii Guvernului USL.

"Va aduceti aminte reactia cancelariilor occidentale in timpul loviturii de stat din vara lui 2012. Din pacate, pentru Romania, actorii principali ai loviturii de stat, Ponta si Antonescu, au castigat zdrobitor alegerile din noiembrie 2012.

Ca om politic cu experienta am inteles ce inseamna asta: un blocaj pe termen mediu sau lung a relatiilor Romaniei cu alte state.

Nu a venit de nicaieri, de la nicio cancelarie, propunerea acestui pact, a fost o idee a consilierilor, care, impreuna cu mine, se intrebau cum facem ca Romania sa ramana deschisa dupa instalarea noii puteri.

Am gasit aceasta solutie, pe care am propus-o inca dupa invalidarea referendumului.

"Ponta e un fel de Oprescu, dar de mai proasta calitate", a spus Basescu.

Acesta a explicat ca a transmis o copie a actului si catre CSM, pentru lamurirea nedumeririlor aparute in cursul zilei de marti.

"Acordul de coabitare, se pare ca unii abia acum il descopera, inclusiv CSM-ul am inteles ca are nedumeriri.

Am transmis CSM-ului o copie a acestui acord, desi el se afla pe site-ul Presedintiei, cu semnaturile celor doi semnatari, inca de pe 14 decembrie 2012", a explicat seful statului.

Despre numirile din DIICOT si DNA

Basescu a mai spus si ca ar fi preferabil ca numirile din institutii precum DNA sau DIICOT sa fie in acord cu propunerile sefilor acestor institutii.

"Era mult mai bine si mai corect ca ministrul Justitiei sa nu execute ordinul premierului si sa aiba o discutie cu mine pe nominalizari.

As fi avut o singura intrebare: ai tinut cont de propunerea sefului institutiei respective? Am sustinut mereu propunerile facute de sefi si am fost extrem de reticent cand a fost vorba de propuneri direct din capul ministrului Justitiei", a spus Basescu.

Despre vizitele externe ale premierului Victor Ponta

Traian Basescu a criticat si vizitele lui Victor Ponta in tari precum Azerbaijan sau Kazahstan, unde a suferit esecuri si unde s-a dus fara mandat din partea presedintelui.

"Singura deplasare inaintea careia am stabilit mandatul a fost cea in Germania. Dupa care a crezut ca daca spui Romania, premier, este greu de refuzat. Dar rezultatele vor fi cele pe care as vrea sa i le amintesc lui Ponta.

In toate deplasarile in care s-a deplasat fara mandat. A tinut sa se duca in Azerbaijan. Rezultatul a fost extraordinar: am pierdut Nabucco.

A tinut sa mearga in Kazahstan. Rezultatul: a cedat circa 400 de milioane de dolari din datoria Rompetrol fata de Romania.

In vizita la Arcul de Triumf am obtinut o extraordinara sustinere pe Schengen", a spus presedintele.

Despre declaratiile premierului privind Kosovo si Siria

Seful statului a atacat si declaratiile date de premier pe subiecte externe, precum Kosovo sau Siria.

"Nu va mai amintesc cum le dadea el independenta celor din Kosovo, cand Romania are o pozitie legata de interesul nostru privind Transnistria.

Nu mai vorbim de pozitia pe Siria. Unde era cel care califica guvernul sirian ilegitim, iar, astazi, SUA si Rusia stau la masa cu acel guvern. A ratat sansa ca noi sa fim parte a solutiei, nu a problemei", a explicat Traian Basescu.

Despre impactul coabitarii pe plan extern

Presedintele a explicat ca pactul de coabitare a fost luat foarte in serios pe plan extern, acesta fiind si parte din MCV.

"Acordul de coabitare a fost luat foarte in serios de cancelarii, a devenit parte a MCV. Nu voi face nicio concesie pe justitie si statul de drept.

Ar fi dramatic sa revenim la vremea Nastase, acum, in 2013. Si asa, cei doi lideri, Antonescu si Ponta, au reusit sa decredibilizeze progresele statului roman din ultimii ani. Prin atitudine, prin fapte, prin minciuna.

Oamenii acestia sacrifica interesele de credibilitate ale Romaniei, mint si batjocoresc statul de drept.

Nu-mi voi mentine semnatura pe un pact prin care sa ne mintim impreuna partenerii. Nu pot sa stau in remorca unui mitoman ca Ponta si sa fim etichetati la fel", a spus Basescu.

 Despre raportul MCV din 2014

Presedintele a vorbit si despre viitorul raport MCV, anticipand ca justitia nu va avea probleme, insa aspectul incalcarii statului de drept va fi prezent.

"Este foarte clar ca justitia si-a facut treaba si nu va avea observatii, ci, cred eu, rezultate pozitive. Rau va fi la respectarea statului de drept de catre Guvern si Parlament.

Ieri m-am pacalit afland ca Vosganian a demisionat din Guvern, mi s-a parut un act de onoare. Este unul de profunda lasitate", este de parere presedintele.


VIDEO PROTVPLUS.RO