Reactia lui Basescu la decizia lui Ponta de a rupe pactul de coabitare. Presedintele ii recomanda sa se mai gandeasca

Traian Basescu

Traian Basescu ii "recomanda" premierului Ponta "sa se mai gandeasca daca, intr-adevar, doreste denuntarea Acordului de colaborare institutionala intre presedintele Romaniei si prim-ministrul Romaniei", a spus a purtatorul de cuvant al sefului statului.

Bogdan Oprea, purtatorul de cuvant al presedintelui Traian Basescu, a transmis miercuri seara o declaratie referitoare la scrisoarea premierului Victor Ponta, trimisa miercuri presedintelui Traian Basescu, potrivit careia nu mai poate considera valabil Acordul de colaborare institutionala intre presedintele Romaniei si prim-ministrul Romaniei.

"Domnul prim-ministru Victor-Viorel Ponta nu se dezminte nici de aceasta data si continua sa spuna minciuni intr-un document oficial cu antetul Guvernului Romaniei. In scrisoarea prin care denunta Acordul de colaborare institutionala intre presedintele Romaniei si prim-ministrul Romaniei citeaza, in mod mincinos, o declaratie care ar fi fost facuta de presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, marti, in cadrul emisiuniii 'Evenimentul zilei' de la postul B1 TV: 'Da, l-am pacalit pe Victor Ponta cu Pactul de coabitare. Eu eram cu spatele la zid! Aveam o majoritate de 70%, care putea sa nici nu discute cu mine...'. Oricine a urmarit emisiunea de marti, in care domnul presedinte Traian Basescu a facut declaratiile la care se refera prim-ministrul Romaniei, poate observa noua minciuna transmisa astazi public de domnul prim-ministru Victor-Viorel Ponta", sustine Oprea.

Acesta mentioneaza ca, "pentru corecta informare a cetatenilor", reproduce "citatul corect" cu declaratia presedintelui Traian Basescu de la emisiunea televizata. "Pentru corecta informare a cetatenilor reproducem citatul corect cu declarația domnului președinte Traian Basescu facuta in emisiunea de ieri: 'Domnul presedinte Traian Basescu: Pentru ca eu nu i-am facut lui Monica Macovei ce mi-a facut ea. Eu eram cu spatele la zid dupa alegeri, cu o majoritate de 70%, care putea sa nu discute cu mine. Slava Domnului, pe lipsa de experienta a lui Ponta, am reusit sa semnez cu el acel celebru Pact de... / Domnul Mircea Marian: Vreti sa spuneti ca l-ati pacalit? / Domnul președinte Traian Basescu: Da, da, a fost un politician mai slab decat mine. / Domnul Dan Andronic: Ati fost un negociator mai bun decat el. / Domnul presedinte Traian Basescu: Am fost negociator mai bun decat el. Si l-ati vazut cum e in fata mea... (...)'", se arata in declaratia purtatorului de cuvant al presedintelui.

"De aici rezulta ca termenul 'pacalit' a fost utilizat de jurnalistul Mircea Marian si nu de domnul presedinte Traian Basescu. Pe langa minciuna din declarația pe care i-o atribuie domnului presedinte Traian Basescu, trebuie remarcat ca domnul prim-ministru Victor-Viorel Ponta raspunde solicitarii facute de stapanii domniei sale de la Antena 3 prin jurnalistul Radu Tudor", mentioneaza sursa citata.

Citește și
basescu
Basescu: Ponta ramane prim-ministru daca pierde Presedintia Romaniei. Ce spune despre candidatura Monicai Macovei
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

"Domnul presedinte Traian Basescu ii recomanda domnului prim-ministru Victor-Viorel Ponta sa se mai gandeasca daca, intr-adevar, doreste denuntarea Acordului de colaborare institutionala intre presedintele Romaniei si prim-ministrul Romaniei", se mai arata in declarația purtatorului de cuvant al presedintelui.

Premierul Victor Ponta ii trimite o scrisoare presedintelui Traian Basescu, in care ii spune ca nu mai este valabil pactul de coabitare, au declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, surse oficiale. Guvernul a confirmat faptul ca premierul Ponta a transmis, miercuri, presedintelui scrisoarea de denuntare a pactului de colaborare institutionala semnat de cei doi, ca urmare a declaratiilor facute marti de seful statului.

"Am luat act de declaratiile dumneavoastra, din data de 05 august 2014, conform carora Pactul de colaborare institutionala a reprezentat ”o pacaleala”. Pe aceasta cale, va reamintesc ceea ce ati afirmat, ca raspuns la intrebarea unui jurnalist cu privire la acest document: ”Da, l-am pacalit pe Victor Ponta cu pactul de coabitare. Eu eram cu spatele la zid! Aveam o majoritate de 70%, care putea sa nici nu discute cu mine...”. Acest document a fost semnat de mine din dorinta de a evita o noua criza politica si pentru a da un semnal ca in Romania institutiile pot functiona normal, indiferent de persoanele care le conduc. Va readuc aminte ca, in acea perioada, tocmai dumneavoastra ati fost cel care ati prezentat documentul, in public, liderilor europeni, printre care presedintelui de atunci al Comisiei Europene si presedintelui Parlamentului European, dar si ambasadorilor acreditati la Bucuresti. Acest document a fost adus la cunostinta partenerilor Romaniei, ca o dovada ca suntem capabili sa asumam regulile democratice si sa veghem la buna functionare a institutiilor", spune Ponta in scrisoarea deschisa. Premierul mentioneaza totodata ca ramane in continuare convins ca, "in orice situatie politica si dincolo de orice disputa personala, presedintele si prim-ministrul trebuie sa colaboreze pentru binele public".

"Din pacate, dumneavoastra ati aratat in mod repetat ca nu sunteti interesat de acest lucru", mai spune el. "Tinand cont de declaratiile pe care le-ati facut in data de 05 august, amintite anterior, devine evident ca Pactul de colaborare institutionala nu mai produce efectele politice si institutionale pentru care a fost intocmit. In urma afirmatiilor pe care le-ati facut public in ziua de marti, devine clar pentru toti romanii, dar si pentru partenerii nostri ca ati semnat acest document cu rea-credinta, fara a va asuma in realitate principiile sale. Prin urmare, va aduc la cunostinta pe aceasta cale faptul ca, in actualele conditii, nu mai pot considera valabil Pactul de coabitare institutionala semnat in decembrie 2012", afirma premierul in document. Intitulat "Acord de colaborare institutionala intre presedintele Romaniei si primul-ministru al Guvernului", pactul de coabitare, cum a fost numit atat in mediul politic cat si in mass-media, dateaza din 12 decembrie 2012, imediat dupa alegerile paarlamentare si inainte ca Traian Basescu sa-l desemneze din nou pe Victor Ponta premier.

Documentul, pastrat secret o perioada, a fost semnat de Traian Basescu si Victor Ponta, la acel moment fiind prezenti si Crin Antonescu si Liviu Dragnea. Documentul era destinat "pastrarii stabilitatii tarii si asigurarii unui climat functional, bunei guvernari" si asigurarii increderii pietelor internationale, prin "armonizarea pozitiilor comune in cadrul puterii executive, cu respectarea atributiilor constitutionale ale presedintelui si Guvernului". Acordul facea referire la evitarea confruntarilor publice inutile, la solutionarea diferendelor si la consultarea ex-ante in privinta mandatelor care vizeaza politicile europene, dar si la independenta justitiei, Ponta si Basescu angajandu-se, sub semnatura, ca independenta Justitiei nu va fi alterata direct sau indirect. De asemenea, documentul impunea partilor sa manifeste "respect pentru valorile constitutionale si pentru institutiile fundamentale ale statului, incepand cu Justitia, care nu trebuie sa fie atacate si, astfel, delegitimate".

Potrivit Acordului, partile se mai angajau sa se abtina de la atacuri la adresa institutiilor statului de drept, documentul stabilind chiar si un "cod de conduita", potrivit caruia partile urmau sa "imbratiseze reguli mininale de adresare respectuoasa, cu referire directa la functia partenerului si adresarea la plural". Prezent la Consiliul European din decembrie 2012, presedintele Traian Basescu a inmanat documentul liderilor europeni, printre care presedintele CE, Jose Manuel Barroso, presedintele PE, Martin Schulz, si presedintele Frantei, Francois Hollande.

Presedintele le-a dat acestora acordul tradus in limba engleza, la poza de familie. El nu a vrut sa dezvaluie imediat in mod public despre ce este vorba, spunand doar ca este un "document in interesul Romaniei", fara a preciza insa si contine acesta. Liderul PNL Crin Antonescu a vorbit primul, public, despre o "intalnire informala" intre seful statului si premier, la care "nu a semnat nimeni in numele USL ceva".

La randul sau, premierul Victor Ponta afirma, pe 17 decembrie, ca documentul a fost semnat si de el, in calitate de prim-ministru, si viza "colaborarea institutionala Presedintie-Guvern", cu asigurari de respectare a Constitutiei. "Nu e de coabitare, ca eu am schimbat titlul, este de colaborare interinstitutionala", a subliniat, atunci, Ponta. Ulterior, acordul a fost facut public atat de presedinte, cat si de premier.
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Victor Ponta RUPE pactul de coabitare cu Traian Basescu. Presedintele l-a numit
Victor Ponta RUPE pactul de coabitare cu Traian Basescu. Presedintele l-a numit "sluga" si a spus ca "l-a pacalit" sa semneze

Premierul Victor Ponta ii trimite o scrisoare presedintelui Traian Basescu, in care ii spune ca nu mai este valabil pactul de coabitare.

Basescu: Ponta ramane prim-ministru daca pierde Presedintia Romaniei. Ce spune despre candidatura Monicai Macovei
Basescu: Ponta ramane prim-ministru daca pierde Presedintia Romaniei. Ce spune despre candidatura Monicai Macovei

Traian Basescu a declarat, marti, ca pentru el nu este "nicio surpriza" ca Monica Macovei isi anunta candidatura la alegerile prezidentiale.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.