Preşedintele Germaniei, la Cotroceni. Iohannis: Presiunea asupra Rusiei trebuie să se intensifice

Ultima actualizare: 04-05-2022 14:19
Walter Steinmeier, Klaus Iohannis
Inquam Photos / George Calin

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, miercuri, la Palatul Cotroceni, pe omologul său german, Frank-Walter Steinmeier, aflat în vizită oficială în România.  

Steinmeier intenţiona să se deplaseze miercuri la Kiev împreună cu preşedinţii Poloniei, Lituaniei, Letoniei şi Estoniei, însă partea ucraineană a indicat că l-ar prefera ca oaspete pe cancelarul Germaniei, Olaf Scholz.

Incidentul a avut loc în contextul tensiunilor dintre Berlin şi Kiev în privinţa ajutorului pentru Ucraina în războiul cu Rusia.

Pe de altă parte, în conferința de presă comună susținută de cei doi șefi de stat la Palatul Cotroceni, Iohannis a declarat că este crucial ca sprijinul Uniunii Europene şi al statelor membre să continue atât pentru Ucraina, cât şi pentru refugiaţii ucraineni, subliniind şi necesitatea adoptării de noi sancţiuni pentru Rusia.

"Este crucial ca sprijinul Uniunii Europene şi al statelor membre să continue atât pentru Ucraina, cât şi pentru refugiaţii ucraineni. Am prezentat măsurile luate de România pentru a sprijini economia Ucrainei, greu încercată de război, prin facilitarea tranzitului prin ţara noastră al mărfurilor ucrainene, inclusiv al produselor alimentare către pieţe terţe. Am abordat, de asemenea, necesitatea adoptării de noi sancţiuni pentru Rusia şi a continuării demersurilor de izolare a acesteia pe plan internaţional. Presiunea trebuie să se intensifice pentru ca Rusia să înceteze invazia şi să pună capăt agresiunii", a precizat președintele României, potrivit Agerpres.

”Sprijin consistent” pentru Chişinău

 

De asemenea, președintele Iohannis a declarat că este necesară mobilizarea de sprijin consistent pentru Chişinău.

"Am discutat astăzi şi despre dificultăţile majore cu care se confruntă Republica Moldova în contextul războiului din Ucraina. Este necesară mobilizarea de sprijin consistent pentru Chişinău, iar România şi Germania au aceeaşi abordare, suntem alături de Republica Moldova şi România contează pe sprijinul Germaniei în demersul de organizare, aici, la Bucureşti, a celei de-a doua Conferinţe a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova", a spus preşedintele Iohannis, în conferinţa comună cu omologul german, Frank-Walter Steinmeier.

Şeful statului a subliniat faptul că România sprijină pe deplin integrarea Republicii Moldova, a Ucrainei şi a Georgiei în Uniunea Europeană.

Germania este primul partener comercial al României, cu schimburi însumând în anul 2021 peste 35 de miliarde de euro, şi al treilea investitor în economia românească.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO