Premierul și câțiva miniștri, certați de Arafat că nu respectă distanțarea socială. Ce a făcut Orban

Dată publicare: 07-04-2020 14:47
Dată actualizare: 07-04-2020 16:12


Premierul Ludovic Orban și câțiva miniștri, aflați pe aeroport pentru a-i felicita pe medicii români care urmau să plece în Italia, au fost avertizați de secretarul de stat Raed Arafat că nu respectă distanțarea socială.

Este vorba despre cei 14 medici români care au plecat, marți, în Italia, pentru a lucra împreună cu personal medical italian pentru combaterea epidemiei COVID-19.

La îmbarcarea personalului medical au participat mai mulți oficiali români, precum și ambasadorul Italiei în România: premierul Ludovic Orban, ministrul afacerilor interne, Marcel Vela, ministrul apărării naționale, Nicolae Ciucă, ministrul sănătății, Nelu Tătaru, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, și ambasadorul Marco Giungi.

 

În imaginile surprinse pe aeroport se vede cum premierul și ceilalți miniștri sunt avertizați, la un moment dat, chiar de secretarul de stat Raed Arafat, că nu respectă distanțarea socială de cel puțin 2 metri.

Păstrați o distanță semnificativă, de 2 metri, față de celelalte persoane pe care le întâlniți.” - se arată în cele 15 recomandări ale Guvernului privind conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii coronavirus.

 

Cu toate acestea, în aceeași înregistrare VIDEO, premierul Orban nu numai că nu păstrează distanța socială, așa cum i-a recomandat Raed Arafat, dar la un moment dat îl și atinge pe umăr pe ambasadorul Italiei.

 

În schimb, sfatul autorităților în cele 15 recomandări este - ca în această perioadă a pandemiei cu covid-19 - să limităm ”la maximum orice contact direct”:

Limitați la maximum orice contact direct cu alte persoane, în afara celor care fac parte din familia restrânsă, prin gesturi cum ar fi: strângerea mâinilor, îmbrățișările, sărutul obrajilor sau al mâinilor, atingerea fețelor cu mâinile.”

De altfel,  ambasadorul Italiei în România, Marco Giungi, și-a început scurta declarație în fața medicilor români care urmau să plece la Milano că îi pare rău că nu îi poate îmbrățișa:

”Ca ambasador al Italiei, chiar aș vrea să vă îmbrățișez. Din nefericire, nu pot să fac asta.” - a spus diplomatul italian. 

Nici la Ministerul Educației nu s-a respectat distanțarea socială, marți, în timpul conferinței de presă în care au fost anunțate deciziile privind începerea cursurilor. Astfel, reprezentanții ministerului au purtat mănuși de protecție, însă nu au avut măști și nici nu au stat la o distanță de cel puțin 2 metri unul de celălalt.

FOTO din timpul conferinței de presă, care a fost transmisă LIVE pe Facebook:

Boris Johnson, primul premier confirmat cu Covid-19

 

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, în vârstă de 55 de ani, este primul lider al unei mari puteri confirmat cu noul coronavirus.

El a fost depistat pozitiv în 27 martie și a ajuns la spital după 10 zile de izolare, timp în care a continuat să manifeste simptome specifice COVID-19.

Iar el nu este singurul oficial britanic bolnav cu Covid-19. Purtătorul de cuvânt al lui Johnson, Dominic Cummings, a fost testat pozitiv pentru coronavirus săptămâna trecută şi de atunci lucrează de acasă. Au mai fost testaţi pozitiv ministrul sănătăţii Matt Hancock, dar și prinţul Charles.

Recent, autoritățile britanice i-au implorat pe localnici să rămână în case, pentru a împiedica răspândirea virusului.

Apelul a fost însă ignorat de britanici, care au ieșit la plimbare în număr mare, să se bucure de vremea neobișnuit de caldă pentru această perioadă. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: Cristian Matei


VIDEO PROTVPLUS.RO