Ministrul Educației: Cursurile vor fi reluate după încetarea stării de urgență

×
Codul embed a fost copiat

Ministrul Educației Monica Anisie a anunțat, marți, într-o conferință de presă transmisă LIVE pe Facebook, că scenariul de lucru în acest moment prevede reluarea cursurilor școlare după încetarea stării de urgență în România. 

Anisie a precizat că data exactă privind reluarea cursurilor se va stabili în funcţie de evoluţia pandemiei. 

”Data exactă privind reluarea cursurilor se va stabili în funcție de evoluția pandemiei de coronavirus în România. Așa cum am mai menționat, scenariul de lucru prevede reluarea cursurilor după încetarea stării de urgență și asigurarea tuturor măsurilor pentru ca elevii și cadrele didactice să fie în siguranță.” - a declarat ministrul.

Totodată, Anisie a mai precizat, încă o dată, faptul că anul şcolar 2019-2020 nu va fi îngheţat.

"Nu se îngheaţă anul şcolar, ci din contră, MEC lucrează pentru ca toată activitatea care presupune reluarea cursurilor şi toate calendarele care trebuie realizate să le punem în practică după ce vom relua cursurile, după ce încetează această stare de urgenţă", a spus ministrul.

Citește și
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Astfel, evaluarea naţională şi bacalaureatul ar putea avea loc în luna iulie şi nu vor viza materia semestrului al ll-lea.

”Programa nu va cuprinde materia aferentă semestrului al doilea. Conform informărilor primite de la CNSSU, am emis un ordin de ministru prin care am anulat simulările evaluărilor naţionale, evaluările pentru clasele a II-a IV şi a VI-a şi olimpiadele naţionale”, a spus ministrul Monica Anisie.

De asemenea, situaţia şcolară se va putea încheia cu minimum 2 note şi cu nota de la teză, unde este cazul.

Nu în ultimul rând, subiectele de teză vor fi realizate pa baza a ceea ce s-a predat până la data de 11 martie, când au încetat cursurile. 

Admiterea la ciclul de licenţă în învăţământul universitar se va organiza după susţinerea examenului naţional de Bacalaureat, iar admiterea la masterat sau doctorat se va organiza la susţinerea examenului de licenţă sau dizertaţie.

Ministrul Educației Monica Anisie a susținut de la ora 14.00 declarații de presă pe tema măsurilor cu privire la reluarea cursurilor.

Sinteza declarațiilor ministrului Educației:

- Am urmărit cu atenție ce se întâmplă în celelalte state europene. 

- În ultima perioadă am avut consultări cu partenerii ministerului.

- Data exactă privind reluarea cursurilor se va stabili în funcție de evoluția pandemiei de coronavirus în România. Așa cum am mai menționat, scenariul de lucru prevede reluarea cursurilor după încetarea stării de urgență și asigurarea tuturor măsurilor pentru ca elevii și cadrele didactice să fie în siguranță.

- În funcție de data când se vor relua cursurile, probele de examen la bacalaureat ar putea fi organizate în luna iulie. Conform informărilorpreiite de la IGSU, am emis și un ordin de ministru prin care am anulat simulările examenelor naționale, dar și olimpiadele și concursurile școlare.

- Sesiunea specială pentru olimpici va fi anulată.

- Situația școlară a elevilor se va încheia cu minim 2 note împreună cu o notă de la teză.

- Calendarele pentru înscrierea în clasa pregătitoare, înscrierea la grădiniță vor fi decalate și anunțate uterior.

- Vom elabora și cadrul normativ privind activitățile suport fie prin regim online fie prin alte metode.

- Admiterea la ciclul de licență în regimul universitar se va organiza după examenul de bacalaureat.

- Toate aceste măsuri pe care le-am luat de comun acord cu partenerii educaționali pot suferi modificări.

Starea de urgență din România, prelungită

 

Anunțul vine în contextul în care președintele Klaus Iohannis a anunțat, luni, prelungirea stării de urgență până la data de 16 mai.

Ministrul Monica Anisie a spus, nu o dată, că această perioada este una de recapitulare. Totuși, dascălii trebuie să se implice cum pot și în funcție de resursele tehnologice pe care le au la dispoziție. Mai mult, susține Monica Anisie, dupa ce lucrurile vor reveni la normal, învățarea la distanță, va fi reglementată și legal.

Deocamdată școala continuă pe internet, pe toată perioada stării de urgență, chiar dacă 40% dintre elevi nu au acces la acest tip de învățare la distanță.  

Ce spunea ministrul în urmă cu o săptămână

 

În urmă cu o săptămână Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a informat, printr-o postare pe Facebook, că "în scurt timp'' Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEC) va transmite ce se va întâmpla cu examenele naţionale, când vor putea fi reluate cursurile şi care vor fi deciziile cu privire la susţinerea licenţei, dizertaţiei, titularizării şi examenelor pentru gradele didactice.

În postarea făcută sâmbătă seara pe pagina sa de Facebook, ministrul Anisie subliniază că în spaţiul public circulă tot felul de ştiri false, iar toţi actorii din sistemul de educaţie trebuie să aibă grijă să se informeze din surse oficiale.

"În zilele acestea, mai mult decât oricând, ar trebui să fim mai buni, mai atenţi şi mai înţelepţi şi să nu credem orice ştire falsă!!! Dragi elevi şi studenţi, stimaţi colegi, fiţi atenţi că în spaţiul public circulă tot felul de ştiri false! Nu vă lăsaţi manipulaţi şi informaţi-vă din surse oficiale! Vă rog să aveţi încredere că, în scurt timp, MEC va transmite ceea ce se va întâmpla cu examenele naţionale, când vom putea relua cursurile şi care vor fi deciziile cu privire la susţinerea licenţei/dizertaţiei/titularizarii/examenelor pentru gradele didactice etc", afirmă ministrul Monica Anisie în mesajul său.

Totodată, ea subliniază că toate aceste decizii privind sistemul de educaţie pentru următoarea perioadă "depind de evoluţia pandemiei de COVID-19".

"Cum bine se ştie, toate acestea depind de evoluţia pandemiei cu COVID-19!! Vă propun să ne asigurăm că suntem în siguranţă şi sănătoşi!", a mai spus ministrul Monica Anisie.

Potrivit comentariilor postate pe Facebook faţă de mesajul său, în diverse reţele de socializare au circulat în ultimele zile informaţii false atribuite Ministerului Educaţiei, potrivit cărora cursurile aferente semestrului II s-ar relua în data de 15 mai şi ar dura până pe 24 iulie.

 

 

 

 

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Prognoza lui Olaf Scholz asupra duratei războiului din Ucraina. A apărat sprijinul Germaniei pentru Ucraina
Prognoza lui Olaf Scholz asupra duratei războiului din Ucraina. A apărat sprijinul Germaniei pentru Ucraina

Războiul din Ucraina ar putea să mai dureze cinci ani, crede cancelarul german Olaf Scholz.

Al doilea asasinat în trei zile. Un primar din Ecuador a fost omorât cu focuri de armă de doi indivizi
Al doilea asasinat în trei zile. Un primar din Ecuador a fost omorât cu focuri de armă de doi indivizi

Primarul unei oraş minier din sudul Ecuadorului a fost asasinat vineri, a anunţat poliţia, a doua crimă de acest gen în trei zile în această ţară grav afectată traficul de droguri şi de violenţele provocate de bandele criminale.

 

Jens Stoltenberg, apel pentru pace în Orientul Mijlociu: „Nimeni nu are de câştigat de pe urma unui alt război”
Jens Stoltenberg, apel pentru pace în Orientul Mijlociu: „Nimeni nu are de câştigat de pe urma unui alt război”

Jens Stoltenberg face apel la toate părțile implicate în conflictele din Orientul Mijlociu să dea dovadă de reţinere", pentru că „nimeni nu are de câştigat de pe urma unui alt război”.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.