Parlamentarii vor fi cazati, ca si pana acum, la hotel. Cine vrea in chirie primeste o suma

Parlamentari

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat, luni, ca Senatul si Camera Deputatilor vor merge pe varianta veche privind cazarea parlamentarilor din provincie la hotel.

"In acest moment si noi si Senatul vom merge pe varianta veche, sunt legat de modificarea unui articol din Statutul deputatilor si senatorilor potrivit caruia avem obligatia sa mergem pe cazare si cine nu vrea cazare sa primeasca o suma", a spus Zgonea, intrebat in legatura cu cazarea deputatilor, informeaza Mediafax.

Zgonea a adaugat ca in acest moment este limitat de un buget mult mai redus si cauta solutii astfel incat toti parlamentarii sa aiba toate bunurile necesare pentru a-si duce la indeplinire mandatul.

"Sunt limitat in acest moment de un buget mult mai redus, mi-au venit cifrele si m-am ingrozit: este mai taiata decat trebuie sa fie, cu mult la personal, la cheltuieli si servicii in zonele in care trebuie sa asiguram functionalitatea fiecarui parlamentar. Obligatia mea si preocuparea mea este ca fiecare parlamentar sa poata sa aiba toate bunurile necesare pentru a-si duce la indeplinire mandatul de deputat", a aratat Zgonea.

Zgonea a precizat ca pana pe 19 decembrie Camera nu poate sa dea niciun ban deputatilor pentru ca acestia nu si-au depus inca juramantul, iar pana la validare parlamentarii alesi s-au cazat pe banii lor.

Citește și
Parlamentul Romaniei
De ce sunt atatia parlamentari. Raportat la populatie, Romania are mai multi ca Franta sau Italia
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

"Pana pe 19 decembrie nu putem sa dam niciun ban niciunui deputat pentru ca nu si-au depus juramantul, pana la validare toti parlamentarii noi, in luna decembrie si-au inchiriat singuri sau stau la hotel (...) Nimeni nu primeste in avans. Stau la hotel pe banii propri", a explicat Zgonea.

Camera Deputatilor mai are nevoie de 80 de masini pentru deputatii noi, a spus Zgonea, precizand ca masinile preluate de la deputatii carora li se incheie mandatul trebuie verificate din punct de vedere tehnic.

"In acest moment avem 80 de masini pe care nu avem de unde sa le dam. Plus ca pe cele pe care le-am preluat dureaza o luna pana sa le verifice. Dupa o campanie asa grea care nu a mai fost pana acum mi-e greu sa cred ca toate masinile sunt in perfecta stare", a adaugat Valeriu Zgonea.

El a mai spus ca incearca sa gaseasca o solutie pentru birourile din Palatul Parlamentului care vor fi alocate fiecarui parlamentar, aratand ca trebuie "descoperite 412 birouri".

Zgonea a aratat ca daca un deputat nu are toate instrumentele stabilite prin lege pote depune plangere impotriva Camerei Deputatilor.

"In acest moment eu sunt preocupat ca toti colegii in 48 de ore sa-si depuna toate documentele si am discutat cu liderii grupurilor parlamentare pentru ca atunci cand se va deschide Parlamentul, si domnul Ciurescu va prezida prima sedinta, sa fie toate procedurile indeplinite", a adaugat Zgonea.

Zgonea a facut aceste precizari la cand a venit sa salute pe parlamentarii care isi indeplineau procedurile necesare pentru inscrierea in Parlament.

El declara, martea trecuta, ca varianta de a construi un hotel in regim de urgenta, adica in aproximativ doi ani, pentru cazarea parlamentarilor este imbratisata de toate grupurile politice, el aratand ca va discuta cu liderii de grup si va lua decizia necesara pentru a reduce cheltuielile.

Presedintele PSD Victor Ponta declara, tot martea trecuta, in prima sedinta BPN al PSD de dupa alegeri, la care a avut si presa acces, ca nu vor fi dati mai multi bani pentru bugetul Parlamentului anul viitor doar pentru ca sunt mai multi parlamentari, el indemnand la taierea salariilor si a sumelor forfetare.

"Toti parlamentarii nostri trebuie sa stie si va spun de pe acum, pentru domnul Zgonea, domnul Ilie Sarbu, sa anuntati secretarii generali ai celor doua Camere - anul viitor bugetul este identic cu cel din 2012. Nu-l marim pentru ca avem mai multi parlamentari, pentru ca lumea nu ar intelege acest lucru si ar fi absolut incorect", a spus Ponta.

In 14 noiembrie, presedintele Camerei anunta ca a decis sa blocheze procedurile pentru un nou caiet de licitatie pentru servicii hoteliere, iar viitorii deputati vor primi o suma pentru a-si plati chiria in Bucuresti si nu vor mai sta la hoteluri, care sunt prea costisitoare.

Suma medie lunara achitata pentru cazarea deputatilor s-a situat in 2012 in jurul sumei de 1,3 milioane de lei. in septembrie 2012, Camera Deputatilor a platit pentru cazarea deputatilor suma de 1.289.342 de lei.

In legislatura care se incheie pe 19 decembrie au fost 471 de parlamentari, iar urmare a alegerilor de duminica se preconizeaza ca vor fi aproape 590 de senatori si deputati.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Reactia noilor parlamentari, cand au aflat ca nu vor primi bani de cazare:
Reactia noilor parlamentari, cand au aflat ca nu vor primi bani de cazare: "Sa cumparam un hotel"

Numarul sporit de parlamentari nu pune probleme doar din punctul de vedere al locurilor din sala de plen. Administratorii Palatului Parlamentului nu au bani sa le asigure cazare la hotel si ii trimit sa isi caute gazda.

De ce sunt atatia parlamentari. Raportat la populatie, Romania are mai multi ca Franta sau Italia
De ce sunt atatia parlamentari. Raportat la populatie, Romania are mai multi ca Franta sau Italia

Raportat la o populatie de circa 21,4 milioane de locuitori, Romania va avea un parlamentar la 36.400 de cetateni. Pe de alta parte, tari precum Franta, Olanda, Polonia, Italia au un parlamentar la peste 64.000 de locuitori.

Solutiile pentru ca salile din Parlament sa devina incapatoare pentru toti cei 588 de alesi
Solutiile pentru ca salile din Parlament sa devina incapatoare pentru toti cei 588 de alesi

Rezultatele alegerilor de duminica le creaza administratorilor Palatului Parlamentului o problema. Avem prea multi parlamentari, atat de multi, incat nu incap in cea mai mare cladire administrativa civila din lume.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Cine sunt candidații desemnați, până acum, la primăriile de sectoare din București. AUR nu a anunțat pe nimeni la 3 sectoare
Cine sunt candidații desemnați, până acum, la primăriile de sectoare din București. AUR nu a anunțat pe nimeni la 3 sectoare

Partidele politice au închis negocierile pentru desemnarea candidaților la primăriile de sector din București. La fiecare dintre cele șase primării s-au înscris cel puțin câte trei candidați.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.