Oficial rus despre declaratiile lui Basescu: "Bravada nerusinata care justifica agresiunea fascista"

Traian Basescu

Rusia este revoltata de recentele declaratii ale presedintelui Traian Basescu referitoare la faptul ca in 1941 si el ar fi dat ordinul "Soldati romani,  va ordon treceti Prutul", potrivit unui mesaj publicat de Ministerul Afacerilor Externe din Rusia.

Declaratia reprezentantului oficial al Ministerului Afacerilor Externe din Rusia, A. Lucashevich

"Rusia este nemultumita de declaratiile recente ale presedintelui Traian Basescu despre faptul ca: “In locul maresalului I. Antonescu, in 1941 si eu (n. red. Basescu) as fi trimis soldatii romani peste Prut”, pentru participarea la agresiunea Germaniei hitleriste impotriva URSS. Astfel de declaratii, facute mai ales in contextul zilei de doliu a comemorarii a 70 de ani de la inceputul celui de-al doilea Razboi Mondial ( n. red., in limba rusa: Marele Razboi pentru Apararea Patriei), in timpul caruia poporul nostru a pierdut 27 de milioane de vieti omenesti, declaratii pe care nu poti sa le explici prin situatia politica interna, nici prin intrebarile provocatoare ale jurnalistilor.

Este evident ca aceasta bravada nerusinata, care justifica agresiunea fascista si profaneaza memoria milioanelor de victime ale nazismului, sunt inacceptabile si trebuie sa primeasca o reactie adecvata din partea Europei civilizate.

30 iunie 2011".

Citește și
Mircea Basescu
Mircea Basescu: In locul Regelui, Traian ar fi spus "impuscati-ma"
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Sursa: MAE rus
 

Presedintele Traian Basescu a declarat, la 22 iunie, ca decizia Regelui Mihai de a abdica a fost "un act de tradare", el adaugand totodata ca relatia sa de apropiere cu printul Paul a fost un gest pentru a proba ca nu are nimic cu Casa Regala. Pe de alta parte, presedintele a reamintit, in contextul unei intrebari, ca se implinesc 70 de ani de la "hai sa-i spunem celebra «Soldati romani, va ordon treceti Prutul!»". El a spus ca daca ar fi fost in acel moment istoric ar fi dat acelasi ordin. "Da, pentru ca aveam un aliat si aveam de recuperat un teritoriu. Daca aveam conditiile de atunci probabil ca as fi facut-o", a spus el.

"Tot continuam sa consideram ca abdicarea Regelui a fost un mare act patriotic. Nu. A fost un act de tradare a interesului national al Romaniei. Din partea Regelui. Acesta este punctul meu de vedere", a spus Basescu. "Vedeti, noi inca nu ne asezam corect valorile. Spre exemplu, pentru noi toti si pentru istorie, Antonescu ramane responsabil de Holocaust impotriva evreilor si a tiganilor, ducerea lor in Transnistria, nu stiu ce. Nimeni nu spune ca statul roman avea un sef de stat atunci. Asta (maresalul Antonescu, n.red.) era doar prim-ministru atunci. Unora le dam averi, iar pe altii ii consideram criminali de razboi - seful de stat si prim-ministru. Doar pentru ca unul a fost sluga la rusi si a lasat tara prin abdicare il iertam, de toate pacatele?", a comentat Basescu.

Intrebat daca nu i s-a reprosat in intalnirile cu Regele Mihai apropierea fata de printul Paul, presedintele a spus ca relatia cu acesta a fost pentru a proba faptul ca nu are probleme in ceea ce priveste Casa Regala.

"Eu am facut un gest sa probez ca nu am nimic cu Casa Regala, pentru ca Paul e parte a Casei Regale", a spus presedintele. Presedintele a declarat miercuri seara ca nu retracteaza ceea ce a afirmat despre Rege. El si-a explicat  pozitia printr-o paralela intre un sef de stat si un comandant de nava si mentionand ca acestea sunt "meserii" in care nu se abandoneaza echipajul.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Basescu, despre declaratiile legate de Regele Mihai: Nu retractez
Basescu, despre declaratiile legate de Regele Mihai: Nu retractez

"Eu am avut echipaje de 42 de oameni pe care nu le-am abandonat. Un sef de stat are natiunea lui. Poate sunt deformat profesional, profesia mea ma face sa gandesc. Nu retractez", a spus presedintele Traian Basescu.

Mircea Basescu: In locul Regelui, Traian ar fi spus
Mircea Basescu: In locul Regelui, Traian ar fi spus "impuscati-ma"

Presedintele Basescu ar fi spus "impuscati-ma" daca s-ar fi aflat in postura de a abdica, asemenea fostului rege Mihai, a comentat fratele sefului statului, Mircea Basescu, potrivit Mediafax.

"Nu puteti dormi de clarificari". Basescu evita sa comenteze atacul la Rege

Presedintele Traian Basescu a refuzat, vineri, sa faca vreo clarificare fata de declaratia sa referitoare la Regele Mihai, spunandu-i unui jurnalist care a insistat cu intrebarile pe subiect ca "tocmai la Bruxelles" nu poate "dormi" de clarificari.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.