Moţiunea simplă pe Finanţe depusă de liberali, respinsă în Camera Deputaților


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Miercuri 03 Octombrie 2018 13:07
Categorie: Stiri Politice
Eugen Teodorovici

Camera Deputaţilor a respins, miercuri, moţiunea simplă pe Finanţe intitulată "Tripleta Dăncilă - Vâlcov - Teodorovici sugrumă administraţia publică din România", depusă de liberali.

S-au înregistrat 97 de voturi "pentru", 157 "împotrivă" şi 24 de abţineri.

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea moţiunii simple "Tertip şi realitate", că situaţia stă "exact invers faţă de acuzaţiile false" cuprinse în text, iar acestea sunt cauzate de diletantism în abordarea problemelor din domeniul fiscal-bugetar, la fel ca la precedenta moţiune.

"Ca şi atunci, şi acum sper că autorii moţiunii vor reuşi să înţeleagă de această dată cum funcţionează sistemul financiar din România şi situaţia adevărată din economie. Ca şi atunci, şi acum sper că, dacă tot mi se propune în repetate rânduri să dau lecţii şi meditaţii, în sfârşit Partidul Naţional Liberal va învăţa să înţeleagă corelaţiile macroeconomice fundamentale, va învăţa cum se interpretează corect datele statistice oficiale după metodologii ale Comisiei Europene, Fondului Monetar Internaţional şi Eurostat. Şi, desigur, va reţine câteva soluţii de politici publice pe care ar trebui să le aibă în programul alternativă de guvernare, program pe care de doi ani se străduiesc să-l propună românilor, fără vreo şansă de reuşită, slavă Domnului!", a afirmat Teodorovici.

Potrivit ministrului, tertipul aparţine iniţiatorilor moţiunii.

"Domnul preşedinte, doamnelor şi domnilor deputaţi mă aflu din nou în faţa dumneavoastră, de data aceasta pentru a aborda tema 'Tertip şi realitate', exact aşa cum ne-au propus colegii noştri din Partidul Naţional Liberal, doar că ţin să subliniez de la început: tertipul la aparţine, iar realitatea ne susţine. Chiar şi realitatea!", a spus Eugen Teodorovici.

În opinia acestuia, moţiunea este o oportunitate pentru cetăţenii români, care pot vedea prin intermediul media "ignoranţa opoziţiei", "lipsa cunoştinţelor de bază în domeniul economic", "inexistenţa argumentelor" şi "greutatea în a stabili vreo corelaţie macroeconomică corectă".

"În primul rând voi cita afirmaţiile de la pagina 2 din moţiune: 'oricine consultă documentele sintetice ale Execuţiei bugetare din primele şapte luni poate să constate că veniturile din surse fiscale au ajuns la minime istorice. Raportat la Produsul Intern Brut veniturile fiscale au scăzut în anul 2018 cu 10% faţă de anul 2017 şi cu 20% faţă de anul 2016'. Doamnelor şi domnilor deputaţi, vă rog să reţineţi că aceasta reprezintă o minciună, un tertip. Care este adevărul? În primele şapte luni, veniturile bugetului general consolidat au crescut cu 13,9% în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior şi cu 9,4% în termeni reali. În primele opt luni, veniturile bugetului general consolidat au fost în sumă de 182,4 miliarde de lei, reprezentând 19,3% din PIB. Au fost cu 13,7% mai mari în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent şi cu 8,6% în termeni reali", a adăugat şeful de la Finanţe.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO