Un Guvern, zeci de condiții. Negocieri dure pentru a vota Cabinetul Orban

15-10-2019 19:26

Viitorul premier are o misiune grea pentru a obține votul de încredere, în Parlament. Toate cele șase formațiuni care au dat jos Guvernul Dăncilă vin cu o listă de condiții, aproape imposibil de îndeplinit pentru noul executiv.

Cei de la USR insistă pentru alegeri anticipate și cer ca într-o săptămână să fie transpusă în lege, inițiativa lor „fără penali". Iar PMP, PRO România și ALDE vor ca primarii să fie aleși, din două tururi, schimbare pe care UDMR, nu o dorește.

Ludovic Orban trebuie să negocieze cu liderii partidelor din opoziţie cele 233 de voturi necesare pentru votul de investire. În acest moment, alături de liberali poate conta pe cei 13 aleşi de la Partidul Mişcarea Populară, care ar putea primi un portofoliu sau două în viitorul guvern, şi pe sprjinul necondiţionat al celor 17 parlamentari de la minorităţile naţionale.

Marius Pâscan, PMP: ”În momentul în care aceste proiecte vor intra pe agenda Guvernul, eventual protocol de colaborare, vom discuta ce funcţii vor fi puse pentru PMP."

De aici înainte, însă, votul se complică, pentru că opoziţia a fost unită doar ca să dea jos cabinetul Dăncilă. Cei 40 parlamentari de la USR nu au spus dacă votează cabinetul Orban. Au pregătit însă o listă lungă de condiţii aproape imposibil de îndeplinit.

Dan Barna s-a întâlnit dimineaţa cu şeful statului şi a cerut ca viitorul premier să aibă mandat clar că până în martie să organizeze alegeri anticipate. USR a cerut desfiinţarea secţiei speciale de investigarea a magistraţilor, modificarea constituţiei potrivit inițiativei lor "Fără Penali în Funcții Publice", desfiinţarea recursului compensatoriu şi adoptarea legii primarilor în două tururi.

Stelian Ion, deputat USR: "Alegeri anticipate sunt soluţia. Ai putea lua măsuri foarte importante pentru acest domeniu. E un minister important. Ne dorim o resetare a Parlamentului”.

Însă ce vor liderii USR nu se potriveşte cu aşteptările UDMR, care insista ca primarii să fie aleşi într-un singur tur. În localităţile preponderent maghiare, alianţele dintre mai multe formaţiuni i-ar putea face pe aleşii Uniunii să piardă posturile.

Kelemen Hunor, UDMR: ”Nu dăm un cec în alb nimănui, aşteptam programul de guvernare pe un an de zile, măsurile care vor fi propuse pt ac perioadă şi apoi vom lua o decizie”.

Klaus Iohannis l-a desemnat pe Ludovic Orban pentru funcția de premier al României

 

Şi liderul ALDE are aşteptări şi nu vrea ca Secţia Specială de Investigare a magistraţilor să fie desfiinţată, aşa cum propune USR. Calin Popescu Tariceanu nu a spus clar dacă cei 20 de parlamentari pe care îi are în jurul său vor vota sau nu noul cabinet. Şi nici Victor Ponta nu pare dispus să susţină executivul. Potrivit unor surse, chiar ar fi pretins că partidul sau să primească postul de comisar european.

Victor Ponta, preşedinte PRO România: ”Am făcut un lucru bun că am curmat suferinţa Guvernului Dăncilă. Acum noi fiind un partid de stânga le urăm succes, dar nu cred că pe noi se bazează".

Social-democraţii se gândesc să nu participe la votul de investire al executivului. În aceste condiţii, urmează negocieri dure pentru premierul desemnat pentru a asigura mai întâi cvorumul, apoi pentru obţine 233 de voturi pentru noul guvern.

Dacă nu va reuşi, Viorica Dancila va rămâne la Palatul Victoria, premier interimar, până la desemnarea unui nou Guvern.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!


VIDEO PROTVPLUS.RO