Iohannis a convocat Parlamentul în sesiune extraordinară, pentru alegerea primarilor în 2 tururi

Dată publicare: 20-01-2020 11:37
Dată actualizare: 20-01-2020 13:45


Președintele Klaus Iohannis a cerut Parlamentului să se întrunească într-o sesiune extraordinară pentru a discuta noua lege privind alegerea primarilor în 2 tururi, pentru care îşi angajează răspunderea Guvernul.

Declarația șefului statului  fost transmisă LIVE pe www.stirileprotv.ro și pe pagina de Facebook a Știrilor Pro TV.

”Tocmai am trimis la Parlament scrisorile prin care solicit convocarea celor două Camere în sesiune extraordinară. Solicit această sesiune extraordinară pentru a discuta angajarea răspunderii Guvernului pentru alegerea primarilor în două tururi”, a afirmat preşedintele.

Sesiunea extraordinară urmează să aibă loc săptămâna viitoare, între 27 şi 31 ianuarie.

Guvernul condus de premierul Ludovic Orban a transmis luni Parlamentului scrisoarea privind asumarea răspunderii pentru proiectul alegerii primarilor în două tururi.

Alegerea primarilor în două tururi a fost una dintre condiţiile cu care liberalii şi-au câştigat susţinerea USR, PMP şi ALDE şi au reuşit să dea jos guvernul Dăncilă.

Guvernul Orban riscă să fie demis din cauza angajării răspunderii pentru proiectul alegerii primarilor în două tururi

 

Deși este susținut de USR și PMP, Guvernul Orban va ajunge la testul unei posibile noi majorități, formată de PSD și UDMR. Cu trei variante la dispoziție pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi, premierul a ales calea cea mai sigură.

Executivul îi are alături în această decizie pe parlamentarii PMP, ALDE și USR.

Social democrații au anunțat deja că vor depune moțiune de cenzură în momentul angajării răspunderii pentru alegerea primarilor în două tururi.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, susține că a vorbit deja cu liderul UDMR, Kelemen Hunor, și vor încerca să dea jos guvernul de îndată ce executivul se va prezența în Parlament.

Nu e corect să vii cu modificări legislative indiferent dacă te avantajează sau nu, să încerci schimbarea regulilor în timpul jocului” - a spus Ciolacu.

Social democrații susțin că o astfel de modificare făcută cu mai puțin de un an înaintea alegerilor ar fi neconstituțională și încalcă recomandările comisiei de la Veneția.

Numai că specialiștii susțin că nici în legea fundamentală, nici în deciziile CCR, nu există nicio prevedere specială care să interzică astfel de modificări cu câteva luni înaintea alegerilor, dacă ele nu restrâng drepturile alegătorilor.

Comisia de la Veneția recomandă evitarea schimbării regulilor din alegeri cu doar câteva luni înainte, mai ales dacă îngreunează procesul electoral și restrânge drepturile alegătorilor.

Cu toate acestea, specialiștii Comisiei susțin că un sistem democratic este cel cu o legislație electorală care „permite exprimarea voinței reale a cetățenilor”.


VIDEO PROTVPLUS.RO