Guvernul va adopta OUG cu privire la referendum. Anunțul făcut de premierul Dăncilă


Ultimul update: Miercuri 08 Mai 2019 14:57
Data publicarii: Miercuri 08 Mai 2019 11:31
Categorie: Stiri Politice

Guvernul va adopta, miercuri, prin ordonanță de urgență, proiectul pentru modificarea legii referendumului. Premierul Viorica Dăncilă a ținut să sublinieze fapul că actul normativ ”nu va conține niciun fel de modificare legată de îngrădirea unui drept”.

Astfel, premierul a anunțat că Executivul va aproba un act normativ pentru organizarea şi desfăşurarea în bune condiţii a celor două scrutine din 26 mai 2019, respectiv alegerea reprezentanţilor României în Parlamentul European şi referendumul naţional convocat de către preşedintele României.

Dăncilă a spus că această OUG stabileşte doar detaliile tehnice care să asigure derularea corectă, transparentă şi democratică a procesului electoral.

”Ministerele au dat aviz doar pe stabilirea măsurilor care ţin de buna desfăşurare a alegerilor europarlamentare şi a consultării populare, iar actul normativ nu conţine niciun fel de modificare legată de îngrădirea vreunui drept.” - a spus șeful Gvernului.

Sinteza declarațiilor premierului Viorica Dăncilă:

”Am încercat să construiesc o relație normală cu o instituție a statului român. Văd că interesul personal electoral, al președintelui Iohannis, este cel care primează.

Îi solicit domnului președinte Iohannis ca în cadrul summit-ului de la Sibiu să ceară aderarea noastră la Spațiul Schengen și încetarea mecanismului de cooperare și verificare, pentru că orice reuniune trebuie să aibă un rezultat concret pentru cetățeni.În rezultatele acestui summit trebuie să se regăsească și interesele României și ale românilor. 

Vom aproba astăzi noi măsuri pentru organizarea şi desfăşurarea în bune condiţii a celor două scrutine din 26 mai 2019, alegerea reprezentanţilor României în Parlamentul European şi referendumul naţional convocat de către preşedintele României. Am observat că au fost foarte multe discuţii în spaţiul public legate de unele aspecte din proiectul de ordonanţă de urgenţă care completează legislaţia de organizare a referendumului. Este încă o dovadă că dezinformarea din partea opoziţiei funcţionează şi că în lupta electorală unii aleg minciuna în locul adevărului. În realitate, actul normativ pe care-l vom adopta astăzi stabileşte doar detaliile tehnice care să asigure derularea corectă, transparentă şi democratică a procesului electoral.

Ministerele au dat aviz doar pe stabilirea măsurilor care ţin de buna desfăşurare a alegerilor europarlamentare şi a consultării populare, iar actul normativ nu conţine niciun fel de modificare legată de îngrădirea vreunui drept.” - a spus Viorica Dăncilă.

Potrivit unui proiect de OUG de modificare a legislației electirale, aflat pe site-ul Autorității Electorale Permanente, pragul de validare al referendumului ar urma să fie raportat la numărul alegătorilor din Registrul Electoral, nu la cel din listele electorale permanente.

Acest lucru ar însemna că pentru validarea referendumului ar fi nevoie de un număr mai mare de alegători prezenţi la urne, potrivit News.ro.

Alineatele (2) şi (3) ale articolului 5 se modifică şi va avea următorul cuprins:

„(2) Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în Registrul electoral la data votării.

(3) Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi în Registrul electoral la data votării.” - se arată în proiectul de OUG.

De asemenea, a fost scos prin proiectul de Ordonanţă de Urgenţă un alineat al articolului 30 din Legea referendumului prin care se preciza:

Autorităţile publice au obligaţia de a fi neutre şi imparţiale în raport cu obiectul referendumului, fiindu-le interzis în campania pentru referendum să se pronunţe în favoarea sau defavoarea problemei supuse referendumului”.

Marți, premierul Viorica Dăncilă a anunțat că ordonanţa de urgenţă privind referendumul va fi adoptată în şedinţa de Guvern de miercuri, ea precizând că spus că nu știe să existe în proiectul de OUG un text care să-i interzică şefului statului implicarea în campania pentru referendum.

Pe de altă parte, preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi, cu privire la ordonanţa de urgenţă referitoare la referendum, că speră ca Guvernul să se abţină de la orice modificare legislativă care nu este pur tehnică şi necesară.

Iohannis avertizează despre OUG privind referendumul: ”Sper să se abțină Guvernul”
Viorica Dăncilă: OUG privind referendumul va fi adoptată miercuri de Guvern
Schimbarea făcută de preşedintele Klaus Iohannis pe pagina de Facebook
VIDEO PROTVPLUS.RO