Discursul lui Traian Basescu de 1 decembrie: "Reunirea cu Moldova nu e un ideal pe termen scurt"

01-12-2013 17:50

PROTV NEWS a transmis in direct de la Palatul Cotroceni discursul pe care presedintele Traian Basescu l-a sustinut de Ziua Nationala a Romaniei.

Traian Basescu a intrat in sala de festivitati de la Palatul Cotroceni alaturi de sotia sa si de presedintele Republicii Moldova, cei trei fiind intampinati cu imnul Romaniei.

Sinteza declaratiilor lui Traian Basescu:

"Doamenlor si domnilor, dragi romance si romani, dragi romance si romani de unde v-ati afla in afara granitelor."

"La 1 decembrie 1918 se infaptuia Romania Mare prin revenirea Transilvaniei, Basarabiei si Bucovinei la Romania. E un moment astral al neamului romanesc pe care nu putem sa-l uitam."

"Generatia actuala si viitoare sunt datoare sa atinga idealurile de veac si pe cele actuale ale poporului roman, integrare in spatiul de securitate si prosperitate euro-atlantic de care am apartinut intotdeauna de care am fost deturnati timp de 50 de ani de o ideologie straina pe care unii incearca s-o implementeze si-n ziua de azi."

"Am invocat in zilele trecute un deziderat, de a ne reintalni cu fratii din Republica Moldova, de a ne reuni ca popor. Nu este un ideal de realizat pe termen scurt, dar trebuie sa ni-l asumam si afirmam, daca ni-l dorim atunci, candva, sa se realizeze."

"Trebuie sa acceptam ca doar timpul poate duce acest deziderat la realitate, pentru ca doar popoarele de ambele parti ale Prutului pot sa-l doreasca."

"La multi ani, romani! La multi ani, Romania!"

Dupa discursul lui Traian Basescu, Nicolae Timofti, presedintele Republicii Moldova, a fost invitat sa tina un discurs.

Sinteza discursului lui Nicolae Timofti:

"Felicit romanii si toata Romania cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei."

"Aici, am simtit din plin spiritul sarbatorii nationale a romanilor. La parada militara de la Arcul de Triumf, am simtit forta mentala si militara a Romaniei, ca parte a Europei unite."

"Speram sa devenim cat mai curant parte a spatiului European pentru a impartasi aceleasi valori economice si de circulatie libera in Europa."

"Subliniez recunostinta Moldovei fata de Romania pentru felul in care ati pledat cauza tarii mele."

"Moldova apartine civilizatiei Europene. Republica Moldova e parte a culturii Europene si romanesti. Stau marturie clasicii nostri comuni, Eminescu, Creanga, vorbim aceeasi limba si am trait aceeasi istorie tumultoasa."

"Doresc romanilor de pretutindeni sa aiba implinirile la care viseaza si sa pastreze spiritul preluat de la stramosi."

"La multi ani, Romania."


VIDEO PROTVPLUS.RO