Situatia dezastruoasa din Spitalul Judetean Ploiesti. Prin ce trec pacientii care se interneaza

29-11-2013 15:16

Situatie tensionata la Spitalul Judetean din Ploiesti, dupa dezvaluirile facute de chirurgul care a avut curajul sa spunalucrurilor pe nume.

Intr-o scrisoare publica, medicul a vorbit despre lipsurile cu care se lupta in fiecare zi, iar acum tot mai multi colegi, dar si bolnavi, il sustin. Oamenii spun ca sunt obligati sa isi cumpere medicamente, branule si alte materiale sanitare, in timp ce sunt tratati in saloane mizerabile pline de gandaci.

Chirurgul Dan Oprea a vorbit public despre lipsurile de la Spitalul Judetean Ploiesti, iar ministerul sanatatii a trimis o comisie de ancheta.

"Daca vrei sa tratezi un bolnav, a declarat medicul, nu reuseşti sa folosesti aceeasi schema de tratament macar 6-7 zile. Iti vine sa urli cand zilnic ti se schimba antibioticele din farmacia spitalului. Daca dai un anticoagulant, zilnic schimbi cu altul, desi esti constient ca este malpraxis."

Mesajul chirurgului este, de fapt, povestea revoltatoare a intregului sistem de sanatate din Romania, ingenuncheat de saracie.

"Una este cand operezi cu laparascopul si pierde bioxid de carbon si fasaie si pierde apa si nu tin garniturile si alta este cand operatia decurge lin fara sa te uzi, fara sa stopesti, fara sa arzi.", spune doctorul Dan Oprea, medic chirurg.

Acum, alaturi de doctorul Oprea stau si alti colegi care au gasit curajul sa rupa tacerea.

"Domnul manager ne-a spus ca avem optiunea de a lucra cu ce avem la dispozitie si a nu lucra deloc, trebuie sa intri in sala cu ce ai si sa salvezi vieti cu ce ai. Daca il lasi, atunci pacientul moare si tot tu esti in culpa.", spune Carmen Ionita, medic chirurg.

Surprinzator, odata cu acest control, medicii spun ca au aparut si materialele sanitare care lipseau mai mereu.

Bolnavii vorbesc si ei despre conditiile mizerabile din spital.

"Imi aduc copiii mancare. Mananc cu scarba, ca merg gandacii pe aici si pe la chiuveta si peste tot.", spune Elena Duta, o pacienta.

"Cumparam absolut tot, tot, cumparam perfuzoare, cumparam seringi, branule, cumparam pansamente sterile ca sa mergem la pansat.", declarat o alta pacienta, Ecaterina Lazar.

Managerul spitalului nu a vrut sa comenteze situatia. Mai are doua saptamani pana cand i se incheie mandatul. O comisie a Ministerului Sanatatii verifica toate documentele prin care medicii vor sa demonstreze ca cele spuse de ei sunt adevarate.

"Este foarte important ca declaratiile medicilor sa fie luate in considerare. Eu nu ma indoiesc ca ceea ce spun medicii este real si este corect.", a declarat Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii.

Rezultatele anchetei vor fi facute publice in cel mult 10 zile de la incheierea verificarilor.

Eugen Nicolaescu, despre ancheta de la SJU Ploiesti: "Raed Arafat va merge luni si marti la spital"

Ministrul Sanatatii a spus ca secretarul de stat Raed Arafat va conduce ancheta de la SJU Ploiesti si ca acesta va fi prezent la fata locului luni si marti.

"Am avut o discutie cu colegii mei, cei doi directori de la Ploiesti, si mi-au spus ca mai au nevoie de timp pentru a analiza toate elementele. Secretarul de stat Raed Arafat se va deplasa la Ploiesti", a spus Nicolaescu.

Acesta a adaugat ca verificarile au fost extinse si ca toate controalele se vor face cu obiectivitate si neutralitate.

"Am luat niste informatii si ieri si am constatat ca este nevoie sa se extinda verificarile, sa se atinga mai multe obiective din spital.

Am dispus echipelor de control sa analizeze intreaga activitate, in conditii de deplina obiectivitate, neutralitate si respect pentru personalul medical.

Ministerul Sanatatii va verifica toate actiunile pe care le are in competenta", a mai spus ministrul.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO