Cine este vinovat pentru tragedia din Constanța? PNL și USR-PLUS se acuză reciproc

Dacian Ciolos, Florin Citu
Agerpres

Guvernul condus de Florin Cîțu, care este și președinte al PNL, a răspuns, sâmbătă, la acuzațiile lansate de USR-PLUS, după ce Vlad Berbecar a fost demis de la conducerea Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS).

USR PLUS a susținut că prim-ministrul Florin Cîţu l-a demis pe Vlad Berbecar de la ANMCS deoarece "avea nevoie de un nou ţap ispăşitor" pentru incendiul de la Spitalul din Constanţa.

Potrivit aceleiaşi surse, pe durata stării de alertă au fost suspendate vizitele de evaluare ale oficialilor ANMCS a unităţilor sanitare.

Cu toate acestea, Guvernul a transmis, sâmbătă, un comunicat de presă în care afirmă că unitățile medicale raportau constant, prin asumare pe proprie răspundere de către manager, către ANMCS deficiențele și planul de măsuri pentru remedierea acestora.

De asemenea, Guvernul subliniază faptul că ANMCS avea obligația de a ”monitoriza tematic” unitățile sanitare cu paturi, iar acest lucru presupunea ”verificarea în teren a unităților sanitare, prin sondaj”.

Citește și
Vlad-Teodor Berbecar
Fostul preşedinte al ANMCS: Am aflat de la televizor de demitere. Vizitele de evaluare, suspendate înainte de numirea mea
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Comunicatul integral al Guvernului:

Dificultățile cu care se confruntă unitățile sanitare din toată țara în lupta cu pandemia nu au fost străine niciun moment conducerii ANMCS, indiferent care a fost aceasta. Încă de anul trecut, spitalele și-au modificat structurile și circuitele pentru a putea face față afluxului din ce în ce mai mare, în urgență, al pacienților cu insuficiență respiratorie gravă și nevoie imperioasă de oxigenoterapie cu volume crescute.

Astfel, situația fără precedent a făcut ca obiectul activității ANMCS – evaluarea tuturor categoriilor de unități sanitare din punctul de vedere al calității serviciilor de sănătate și al siguranței pacientului – să fie adaptat situației. Aceasta, pentru că verificările ANMCS riscau să nu mai fie concludente și să răpească personalului medical deja epuizat timpul pe care trebuie să-l aloce pacienților.

Adaptarea a presupus suspendarea vizitelor de evaluare în vederea acreditării, pentru a face loc implicării în lupta cu pandemia. Condiția a fost să se intensifice îndrumarea metodologică a unităților sanitare prin vizite de monitorizare tematică.

De aceea, de comun acord cu instituția coordonatoare, Secretariatul General al Guvernului, s-a emis Ordinul președintelui ANMCS nr. 433/08.12.2020 privind monitorizarea tematică a unităților sanitare cu paturi înscrise sau acreditate în cel de-al doilea ciclu de acreditare. Această monitorizare tematică presupunea verificarea în teren a unităților sanitare, prin sondaj.

Primele teme stabilite pentru monitorizare s-au referit în special la riscurile generate de consumul crescut de oxigen, de suprasolicitarea rețelelor electrice și de instalare a sindromului de epuizare a personalului medical.

Potrivit rapoartele ANMCS, tuturor unităților sanitare care sunt în relație cu ANMCS (646 spitale, dintre care 378 publice și 286 private) le-a fost trimisă o listă de acțiuni ce trebuie întreprinse pentru a diminua aceste riscuri.

În paralel cu monitorizarea tematică, toate aceste spitale și-au autoevaluat situația și au comunicat ANMCS, prin asumare pe proprie răspundere de către manager, deficiențele existente și planul de măsuri pentru remedierea acestora.

Ulterior acestor raportări, responsabilii ANMCS a făcut vizite în spitale, însoțiți de evaluatori voluntari, inclusiv în spitalele Covid și în secțiile de terapie intensivă Covid. Au fost vizitate, în perioada februarie – mai 2021, 94 de unități sanitare din toate județele țării, selectate aleatoriu. În cursul acestor vizite s-a încercat, împreună cu personalul medical, rezolvarea problemelor întâmpinate de aceștia, punându-li-se la dispoziție soluții identificate de colegii din teritoriu.

Detaliile despre Spitalul de boli infecţioase Constanţa vor fi comunicate organelor de anchetă. Însă, este important de știut că, de la începutul acestui an și până la acest moment, ANMCS nu a făcut nicio vizită tematică la Spitalul de boli infecţioase Constanţa.

Perioada în care au avut loc vizitele la fața locului a fost prelungită prin două ordine succesive ale președintelui ANMCS.

Însă, începând cu luna mai a acestui an, prioritățile instituționale ale ANMCS au fost modificate de către noua conducere, iar vizitele de îndrumare metodologică și monitorizare tematică au fost amânate pentru luna ianuarie a anului viitor”.

USR PLUS: Vlad Berbecar, un ţap ispăşitor

 

USR PLUS consideră că prim-ministrul Florin Cîţu l-a demis pe Vlad Berbecar de la conducerea Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate deoarece "avea nevoie de un nou ţap ispăşitor" pentru incendiul de la Spitalul din Constanţa.

Potrivit aceleiaşi surse, pe durata stării de alertă au fost suspendate vizitele de evaluare în cadrul procesului de evaluare şi acreditare a unităţilor sanitare.

"Premierul Florin Cîţu avea nevoie de un nou ţap ispăşitor pentru incendiul de la Spitalul din Constanţa şi l-a demis astăzi pe preşedintele Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate, Vlad Berbecar. Era ultimul om propus de USR PLUS într-o instituţie publică din subordinea Guvernului. Poate Florin Cîţu nu ştie, dar în cadrul întregului proces de evaluare şi acreditare a unităţilor sanitare sunt suspendate vizitele de evaluare pe durata stării de alertă, potrivit Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 28 din aprilie 2021, adoptată de acelaşi premier. Practic, Florin Cîţu a suspendat vizitele de evaluare din spitale în 15 aprilie 2021, cu o lună de zile înainte ca Vlad Berbecar să fie numit în funcţie", se arată într-un comunicat USR PLUS.

Conform sursei citate, Vlad Berbecar este medic şi co-fondator al Asociaţiei Caravana cu Medici, care organizează caravane medicale cu medici voluntari în diverse zone rurale din ţară pentru a acorda, în regim gratuit, consultaţii medicale de specialitate populaţiei locale cu o situaţie financiară precară sau care nu beneficiază în mod frecvent de servicii medicale.

"Un profesionist, la fel ca Octavian Berceanu de la Garda de Mediu, a fost înlăturat dintr-o răzbunare politică", precizează USR PLUS.

Vlad Berbecar a scris pe Facebook că a aflat de la televizor că a fost demis de premierul Florin Cîţu.

"Chiar dacă se decisese cu ceva timp în urmă suspendarea vizitelor de evaluare, din cauza faptului că multe spitale şi-au schimbat structurile de funcţionare, transformându-se în spitale pentru pacienţii COVID, ANMCS-ul şi-a continuat activitatea prin mijloacele legale pe care le are la dispoziţie, anume vizite de monitorizare tematică. Astfel, în perioada februarie-iunie au fost vizitate 94 de unităţi sanitare din toată ţara, urmând ca din ianuarie să reînceapă un nou proces de monitorizare. Printre temele de monitorizare tematică desfăşurate anul acesta s-a aflat şi siguranţa echipamentelor şi a instalaţiilor. În ciuda faptului că verificarea instalaţiilor de oxigen sau a instalaţiilor electrice nu intră în atribuţiile ANMCS, în cadrul procesului de monitorizare tematică au fost incluşi şi unii indicatori meniţi să diminueze riscurile care pot apărea în actualul context pandemic", a afirmat el.

Tragedia din Constanța. Cîțu l-a demis pe șeful ANMCS, susținut de USR-PLUS

 

Florin Cîţu a anunţat, vineri, că l-a destituit pe preşedintele Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS), Vlad Teodor Berbecar.

El a adăugat că preşedintele ANMCS nu a făcut nicio evaluare "fizică", "nu a mers la spitale, cu evaluatorii", ci s-a "bazat doar pe declaraţii pe proprie răspundere" ale managerilor unităţilor sanitare.

"Am semnat ordinul prin care l-am demis pe preşedintele ANMCS, care de când a intrat în funcţie nu a mai făcut nicio evaluare şi era în atribuţiile domniei sale să facă evaluări şi în ceea ce priveşte acreditările spitalelor din România. Mai ales că la acest spital din Constanţa avem mai multe nereguli, pe care le-am descoperit în acest moment", a declarat premierul, la Palatul Victoria, potrivit Agerpres.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Incendiul de la spitalul din Constanța, produs în urma unei explozii puternice. Concluziile procurorilor
Incendiul de la spitalul din Constanța, produs în urma unei explozii puternice. Concluziile procurorilor

Procurorul criminalist Zafer Sadîc a anunțat că tragedia de vineri dimineață a fost provocată de o explozie puternică, care s-a produs în secția de Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța.

Fostul preşedinte al ANMCS: Am aflat de la televizor de demitere. Vizitele de evaluare, suspendate înainte de numirea mea
Fostul preşedinte al ANMCS: Am aflat de la televizor de demitere. Vizitele de evaluare, suspendate înainte de numirea mea

Vlad-Teodor Berbecar spune că a aflat de la TV că a fost demis de premierul Florin Cîţu din funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate, pe motiv că de la numirea sa nu au mai avut loc evaluări ale spitalelor.

Mărturiile dramatice ale rudelor pacienților decedați în incendiul din Constanța. „O moarte așa de urâtă și cruntă”
Mărturiile dramatice ale rudelor pacienților decedați în incendiul din Constanța. „O moarte așa de urâtă și cruntă”

Tragedia de la Constanța i-a adus în pragul disperării pe cei care aveau părinți, frați și copii internați la Spitalul de Boli Infecțioase.

Filmul incendiului de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța. Șapte pacienți și-au pierdut viața
Filmul incendiului de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța. Șapte pacienți și-au pierdut viața

Se încheie o zi neagră pentru sistemul sanitar din România cu 7 vieți pierdute într-un incendiu izbucnit din nou, într-un spital.

USR-PLUS îi cere iar lui Cîţu activarea mecanismului european de protecţie civilă. Joi premierul spunea că nu este nevoie
USR-PLUS îi cere iar lui Cîţu activarea mecanismului european de protecţie civilă. Joi premierul spunea că nu este nevoie

USR-PLUS îi solicită premierului Florin Cîţu să activeze mecanismul european de protecţie civilă, în urma tragediei de la Constanţa.

Recomandări
Români plecați la muncă în UK, transformați în sclavi. O familie de infractori le lua actele și făcea avere de pe urma lor
Români plecați la muncă în UK, transformați în sclavi. O familie de infractori le lua actele și făcea avere de pe urma lor

Traficanţi români de persoane, condamnaţi în Marea Britanie. Sub paravanul unei afaceri de „leasing de personal”, aduceau muncitori din România şi îi exploatau.

Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.