Basescu: Conflictul transnistrean poate izbucni in orice clipa

20-08-2008 01:00

Basescu: Conflictul transnistrean poate izbucni in orice clipa

Traian Basescu a declarat astazi la Kiev, dupa intalnirea cu omologul sau ucrainean, Victor Iuscenko, ca in Transnistria conflictul are toate mecanismele duse pana la limita in care sa izbucneasca, lipsind doar conditiile politice pentru acest lucru.

Evenimentele din Georgia ne-au luat nepregatiti, o repetare in orice alta zona etichetata ca fiind conflict inghetat este posibila.
"In momentul de fata nu avem niciun mecanism de prevenire a izbucnirii unor astfel de conflicte. Teoretic, in orice moment este posibil ca in oricare din partile in care exista un conflict inghetat acesta sa izbucneasca", a mai spus Basescu.
 
Inainte de a ateriza la Kiev, presedintele Basescu a declarat ca zona Marii Negre nu poate fi "in securitate" fara implicarea Federatiei Ruse. El a spus ca Federatia Rusa trebuie sa se implice in securizarea zonei Marii Negre, "sa fie un partener" in acest sens si nu un element de risc.
Presedintele Traian Basescu a inceput astazi o serie de vizite oficiale in Ucraina, Republica Moldova, Azerbaidjan, Georgia si Turcia.
 
Seful statului roman va purta convorbiri cu omologii sai Victor Iuscenko, Vladimir Voronin, Ilham Aliyev, Mihail Saakashvili si Abdullah Gül, precum si cu primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca si cu primul-ministru al Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Basescu a declarat ca in discutiile cu ei va aborda necesitatea identificarii de solutii comune pentru securizarea Marii Negre. 
De asemenea, cei sase presedinti vor analiza in ce masura evenimentele recente din Georgia pot avea repercusiuni asupra unor zone in care exista potentiale conflicte inghetate precum Transnistria si Nagorno Karabah.
 
In alta ordine de idei, Consiliul National de Securitate si Aparare din Ucraina nu a adoptat inca nicio decizie privind acuzatiile de coruptie politica si inalta tradare lansate de Presedintia de la Kiev la adresa premierului Iulia Timosenko, a declarat un oficial ucrainean.
 
Adjunctul secretarului-general al Consiliului, Stepan Havris, a declarat ca institutia nu a luat nicio decizie in acest caz deoarece doar presedintele sau unul dintre membri poate sesiza forul suprem.
 
Cabinetul presedintelui ucrainean Viktor Iuscenko a acuzat-o la 18 august pe Iulia Timosenko, aliatul sau din perioada "Revolutiei Portocalii", ca tradeaza interesele nationale prin refuzul de a nu sustine Georgia in conflictul cu Rusia.

 Adjunctul sefului de cabinet al presedintelui ucrainean a declarat ca Timosenko pastreaza tacerea pentru a se asigura de sprijinul Rusiei in alegerile prezidentiale din 2010.
Ramaneti pe www.protv.ro sa aflati mai multe detalii despre agenda presedintelui Basescu.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO