Zece țări care urmăresc telefoanele cetățenilor pentru a combate pandemia de coronavirus

Ultima actualizare: 21-03-2020 16:37
coronavirus telefon

Pe măsură ce coronavirusul se extinde pe glob, guvernele din întreaga lume folosesc toate intrumentele pe care le au la dispoziție pentru a ajuta la eliminarea răspândirii noului coronavirus, informează Business Insider.  

Astfel, unele țări colectează date anonimizate pentru a studia mișcarea maselor de oameni, în timp ce altele furnizează informații detaliate despre mișcările persoanelor în mod individual.


Țările au apelat la unicul instrument pe care aproape toți îl purtăm cu noi - smartphone-urile.

Top10VPN detaliază țările care au aplicat deja măsuri de urmărire a telefoanelor pacienților cu coronavirus, de la date agregate anonimizate pentru a monitoriza circulația persoanelor în general, până la urmărirea pacienților suspectați, dar și contactele lor, proces cunoscut sub numele de „contact tracing”.

Tot mai multe țări vor să implementeze măsuri asemănătoare. SUA este în discuții cu Facebook și Google pentru a utiliza date despre locația anonimizată a persoanelor pentru a urmări răspândirea bolii - deși Mark Zuckerberg a negat ulterior acest lucru, mai notează Business Insider.

Coreea de Sud oferă informații detaliate despre locația pacienților infectați

 

Coreea de Sud a implementat un sistem care urmărește telefoanele persoanelor fizice, creând o hartă disponibilă publicului, pentru a permite cetățenilor să verifice dacă au fost sau nu în locațiile pe care le-au frecventat pacienții cu coronavirus.

Datele care intră pe hartă nu se limitează la datele de pe telefonul mobil, înregistrările cărților de credit și chiar interviurile față în față cu pacienții sunt folosite pentru a construi o hartă retroactivă a locurilor unde au fost.

 

Iranul le-a cerut cetățenilor să descarce o aplicație care poate da un diagnostic pentru coronavirus

 

Vice a anunțat că guvernul iranian a aprobat o aplicație de diagnostic coronavirus care a colectat date despre locația în timp real a utilizatorilor.

Astfel, pe 3 martie, milioane de cetățeni iranieni au primit un mesaj care le cerea să instaleze aplicația, numită AC19, înainte de a merge la un spital sau centru de sănătate.

Se pare că aplicația putea diagnostica utilizatorul dacă are coronavirus, punând o serie de întrebări la care puteai răspunde cu ”da sau nu”. Aplicația a fost eliminată din magazinul Google Play.

Guvernul din Israel urmăreşte telefoanele persoanelor infectate cu coronavirus

 

În Israel, guvernul a luat decizia de a urmări telefoanele persoanelor infectate cu coronavirus. În acest mod, autorităţile vor şti în permanenţă dacă respectivii cetăţeni contaminaţi respectă indicaţiile impuse de lege. Traseul pe care aceştia îl urmează va fi transmis online.

Primul ministru israelian, Benjamin Netanyahu, a descris noua măsură de securitate drept „invazivă”.

"Vom implementa măsuri pe care le-am desfășurat anterior doar împotriva teroriștilor. Unele dintre acestea vor fi invazive și vor încălca confidențialitatea celor afectați. Trebuie să adoptăm o nouă rutină", a declarat Netanyahu.

Singapore are o aplicație care poate urmări persoanele care au intrat în contact cu pacienți infectați

 

Agenția tehnologică guvernamentală din Singapore și Ministerul Sănătății au dezvoltat o aplicație pentru urmărirea pacienților infectați cu coronavirus, denumită TraceTogether, care a fost lansată pe 20 martie.

Conform Straits Times, aplicația este folosită: „pentru a identifica persoanele care s-au aflat în imediata apropiere – la o distanță de doi metri, timp de cel puțin 30 de minute – față de pacienții cu coronavirus. Aplicația folosește tehnologia Bluetooth”.

Taiwanul a activat un ”gard electronic”

 

Taiwanul a activat ceea ce numește un „gard electronic”, care urmărește datele de pe telefonul mobil și avertizează autoritățile atunci când cineva care se presupune a fi pus în carantină, iese din casă.

"Scopul este de a opri oamenii să răspândească infecția", a spus Jyan Hong-wei, șeful Departamentului Securității Cibernetice din Taiwan. Jyan a adăugat că autoritățile locale și poliția ar trebui să poată lua măsuri în maxim 15 minute.

Austria folosește date anonimizate pentru a cartografia mișcările oamenilor

 

Pe data de 17 martie, cel mai mare operator de rețele de telecomunicații din Austria, Telekom Austria AG, a anunțat că transmite guvernului, date anonimizate despre locația cetățenilor.

Tehnologia folosită a fost dezvoltată de un start-up de la Universitatea din Graz, iar Telekom Austria a spus că este de obicei folosită pentru a măsura pașii pe care oamenii îi fac pe site-urile turistice populare.

Belgia folosește date anonimizate de la companiile de telecomunicații

 

Guvernul belgian a anunțat pe 11 martie că va începe să folosească datele anonimizate de la companiile locale de telecomunicații.

 

Germania modelează modul în care oamenii se mișcă

 

Deutsche Telekom a anunțat pe 18 martie că va partaja date cu Institutul Robert Koch (versiunea germană a CDC).

„Cu aceaste date putem modela modul în care oamenii se mișcă în toată țara, la nivel de stat și chiar la nivel comunitar”, a declarat pentru Die Welt un purtător de cuvânt al Deutsche Telekom.

Italia a creat hărți de localizare a traseelor pacienților

 

Italia este cea mai afectată țară până în prezent de focarul de coronavirus, astfel, guvernul a hotărât să semneze, un acord cu operatorii de telecomunicații pentru a colecta date de localizare anonimizate.

Marea Britanie nu urmărește încă, dar are în vedere

 

Deși încă nu a fost anunțat nimic oficial, Marea Britanie este în discuții cu furnizorii majori de telecomunicații, inclusiv O2 și EE.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Promo
PROMO SuperStar E timpul să fie legendari. E timpul pentru următoarea etapă. Recall SuperStar România

00:30
Alt Text!
Stirile PRO TV
Stirile PRO TV # 17.00 – 25 Octombrie 2021

45:59
Alt Text!
UFC
Nicolae Negumereanu vs. Ike Villanueva

10:19
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!